Kuchnia indukcyjna czy gazowa? Na czym gotować ekonomicznie i wygodnie?

2024-08-23 10:19

Jeśli masz w mieszkaniu możliwość gotowania na gazie, zwykle stajesz przed dylematem, co bardziej ci się opłaca: kuchenka gazowa czy płyta indukcyjna. I jedno, i drugie rozwiązanie ma swoje zalety. Poznaj je i dokonaj wyboru.

Kuchnia indukcyjna czy gazowa?

i

Autor: Getty Images

Jakie są zalety kuchenki gazowej?

Jedną z zalet kuchenki gazowej jest cena - niższa od ceny płyty indukcyjnej. Gaz jest tańszy od prądu, tak więc za gotowanie na gazie zapłacisz mniej. Potrawy możesz podgrzewać w naczyniach o dowolnym kształcie i z różnych materiałów. Nie musisz wydawać pieniędzy na specjalne garnki.

Jeśli chodzi o wady kuchenek gazowych, to trzeba pamiętać o pewnych ograniczeniach związanych z miejscem montażu. Dla przykładu - kuchenki lepiej nie instalować koło okna, ponieważ przeciąg może zdmuchnąć słaby płomień i tym samym spowodować ulatnianie się gazu. Podobnie w sytuacji, gdy z garnka wykipi gotująca się woda lub zupa. Producenci nowoczesnych kuchni gazowych dbają jednak o to, żeby wyeliminować to zagrożenie, instalując tzw. zabezpieczenia antywypływowe, które zamykają dopływ gazu, gdy płomień zostanie zgaszony.

Kuchenki gazowe są też trudniejsze do czyszczenia i mniej estetyczne. Choć oczywiście można kupić designerskie płyty gazowe – te jednak kosztują już dużo więcej niż zwykła kuchnia.

Jakie zalety mają płyty indukcyjne?

Niewątpliwym atutem kuchenki indukcyjnej jest to, że gotowanie na niej jest dużo oszczędniejsze niż na zwykłej kuchence elektrycznej. Podczas gotowania straty ciepła ograniczone są do minimum. Krótszy jest też czas przygotowywania potraw. Poza tym kuchenka bardzo szybko reaguje na zmiany mocy grzania. Funkcja booster znacznie przyśpiesza przygotowanie potrawy.

Główną zaletą płyty indukcyjnej jest bezpieczeństwo użytkowania. Kuchenka zaczyna się nagrzewać dopiero wtedy, jak postawisz na niej garnek. Dzięki temu dziecko się nie poparzy, jeżeli kuchenka zostanie przez przypadek włączona. Płyta indukcyjna jest również bardzo wygodna, ponieważ po zdjęciu garnka pole samo przestaje grzać. Po wyjściu z domu nie musisz zatem zaprzątać sobie głowy, czy oby na pewno wyłączyłeś „palnik”.

Ponieważ płyta indukcyjna jest gładka, łatwo ją utrzymać w czystości. Kuchenki tego typu są poza tym bardzo estetyczne. Dzięki dotykowemu panelowi wygodnie się je też obsługuje.

Wadą płyt indukcyjnych jest ich wyższa cena w porównaniu z gazowymi i tradycyjnymi elektrycznymi. Trzeba również zaopatrzyć się w specjalne garnki. Tych jednak jest coraz więcej i kosztują coraz mniej.

Kuchnie gazowe mają jeszcze jedną, często pomijaną zaletę – są niezależne od dostaw energii elektrycznej. W przypadku awarii prądu czy przerw w jego dostawie, które mogą zdarzać się zwłaszcza w miejscach o słabszej infrastrukturze energetycznej, kuchenka gazowa pozostaje w pełni funkcjonalna. W związku z tym, umożliwia przygotowanie ciepłych posiłków nawet w trudnych warunkach. Ta cecha jest szczególnie ceniona w domach jednorodzinnych oraz na terenach wiejskich, gdzie problemy z dostawami prądu zdarzają się częściej. Dzięki temu użytkownicy kuchenek gazowych mogą cieszyć się większą pewnością i niezależnością w codziennym użytkowaniu.