Co to jest twarda woda?
O wodzie mówimy, że jest twarda, kiedy zawiera dużo jonów wapnia i magnezu. Twardość może być węglanowa. Obie składają się na tak zwaną twardość ogólną. Twardość jest podawana w stopniach niemieckich (°dH), francuskich (°fH) lub angielskich, albo określana liczbą miliwali jonów Ca2+ czy miligramów CaCO3 w litrze wody. Woda miękka zawiera nie więcej niż 140 mg CaCO3/l (14°fH lub 8°dH).
W Polsce ogólna twardość wody przeznaczonej do spożycia może wynosić 60-500 mg CaCO3/l (6-50°fH lub 3-28°dH).
Gdy czerpiemy wodę z wodociągu, informację o jej twardości możemy uzyskać u dostawcy, na przykład na jego stronach internetowych, a kiedy korzystamy z własnego ujęcia, chcąc sprawdzić jej twardość musimy ją oddać do badania lub samodzielnie wykonać test twardości za pomocą testera.
Czym skutkuje twarda woda?
-
Gotowanie – dno i ścianki garnków oraz czajnika pokrywają się kamieniem kotłowym, a przewody w ekspresie do kawy zarastają. Naczynia zaczynają wyglądać „nieapetyczne” i wzrasta zużycie energii spowodowane słabym przewodzeniem ciepła przez zarośnięte ścianki.
-
Zmywanie – na naczyniach pozostaje biały osad, w zmywarkach trzeba stosować sól zmiękczającą i środki nabłyszczające.
-
Pranie – detergenty działają słabiej, więc trzeba ich więcej zużywać. Tkaniny szybko tracą kolory, stają się sztywne po praniu – należy dodawać środki zmiękczające, które systematycznie niszczą włókna.
-
Mycie – wzrasta zużycie mydła i szamponu, które w twardej wodzie trudniej się pienią. Aby przywrócić miękkość skórze i włosom trzeba stosować kremy nawilżające i odżywki.
-
Sprzątanie – na armaturze, okładzinach ceramicznych i kamiennych powstają białe plamy i zacieki, wzrasta zużycie środków czyszczących.
-
C.o. i c.w.u. instalacje i wymienniki urządzeń grzewczych zarastają kamieniem. Zmniejsza się ich sprawność i wzrasta zużycie energii, a więc koszty odgrzewania.
Jak zwalczać twardą wodę?
Aby zmniejszyć wpływ twardości wody na codzienne życie, stosuje się różne metody uzdatniania. Jednym z najpowszechniejszych sposobów jest zainstalowanie zmiękczaczy wody, które działają na zasadzie wymiany jonowej i usuwają jony wapnia oraz magnezu z wody, zastępując je jonami sodu. Inna metoda to stosowanie chemicznych zmiękczaczy wody, takich jak polifosforany, które wiążą jony tworzące osad i zapobiegają ich wytrącaniu. W przypadku zagrzewania wody do celów użytkowych (np. w kotłach czy podgrzewaczach), coraz popularniejsze stają się także magnetyzery i urządzenia ultradźwiękowe, które zmniejszają zdolność jonów twardości do osadzania się jako kamień. W domowych warunkach skutecznym i ekonomicznym rozwiązaniem mogą być także domowe filtry montowane na kranach czy prysznicach, które zmiękczają wodę i zmniejszają jej negatywne efekty na skórę oraz urządzenia AGD.