Jagodzianka-gigant zyskuje na popularności
Lipiec stojący pod znakiem jagód został pomysłowo wykorzystany przez katowicką restaurację Bułkęs, która do wakacyjnej oferty wprowadziła jagodziankę gigant. I to dosłownie. Ich produkt waży ponad 1 kg, w środku ma minimum 500 g jagód, jest posypany kruszonką i cukrem pudrem. Cena jak na takiego giganta również nie jest mała i wynosi 99 zł za sztukę. Giganta raczej nie dostaniemy od ręki.
- Zdarza nam się zrobić więcej, ale to zwykle jest sztuka, może dwie - mówi Sylwia Herbut, właścicielka Bułkęsa, która już drugi sezon z rzędu odpowiada za wypiek jagodzianek.
Gigantyczna jagodzianka tylko w weekendy
Wszystkie jagodzianki w Bułkęsie są dostępne głównie w dni weekendowe, a jagodziankę gigant należy zamówić z wyprzedzeniem. Wystarczy zadzwonić dzień czy dwa wcześniej. Warto też śledzić social media restauracji, bo jagodowa sytuacja jest dynamiczna i może ulec zmianie.
Co na to wszystko klienci? Jak mówi właścicielka, reakcje na jagodziankę gigant były bardzo pozytywne. - Goście zamawiali je w prezencie dla swoich bliskich, dostaliśmy sporo wiadomości zwrotnych ze zdjęciami - mówi Sylwia Herbut.
Jak przyznaje, pomysł na giganta narodził się spontanicznie, to miał być prezent dla bliskiej osoby. Dopiero później pomyślano o tym, że goście też mogą być zainteresowani. - Mieliśmy kilka zamówień na różne dni, ale wciąż większą popularnością cieszą się standardowej wielkości jagodzianki - mówi właścicielka Bułkęsa.
Polecany artykuł:
Nie tylko jagodzianka. Jagodowe menu katowickiego lokalu
Wiadomo, że świat nie zaczyna się i nie kończy na jagodziance, dlatego restauracja Bułkęs przygotowała kilka innych dań, gdzie głównym składnikiem są jagody. Zobaczcie sami, co pysznego ta dostaniecie.