Te popularne ziołowe suplementy mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Naukowcy ostrzegają

2024-08-07 17:14

Jak pokazują najnowsze badania, ziołowe suplementy dostępne bez recepty mogą prowadzić do problemów ze zdrowiem. Naukowcy z University of Michigan w Ann Arbor przyjrzeli się m.in. preparatom z kurkumą, zieloną herbatą i ashwagandhą. Do jakich doszli wniosków?

kurkuma

i

Autor: Pixabay.com

Kurkuma i zielona herbata wśród suplementów zdrowotnych, przez które ludzie trafiają do szpitala

Jak podkreśla portal newatlas.com, najnowsze badania naukowców z University of Michigan w Ann Arbor nie są łaskawe dla popularnych suplementów botanicznych, w tym kurkumy, zielonej herbaty, łagodzącej stres ashwagandhy i pomocy w odchudzaniu Garcinia cambogia.

Naukowcy zajmujący się zdrowiem z University of Michigan w Ann Arbor przyjrzeli się danym z lat 2017-2021, obejmującym 9 685 osób i odkryli, że prawie 4,7% dorosłych Amerykanów stosowało jeden z sześciu potencjalnie toksycznych suplementów w ciągu ostatnich 30 dni. Były to: kurkuma, zielona herbata, ashwagandha, G. cambogia, pluskwica groniasta i ekstrakt z czerwonego ryżu.

- podaje portal. 

Spożywanie niewielkich ilości tych substancji jest bezpieczne. Problem w tym, że wiele osób nadużywa suplementów w przekonaniu, że większe dawki wzmocnią ich dobroczynne działanie. Ziołowe suplementy uchodzą za nieszkodliwe i pozbawione efektów ubocznych, prawda jest jednak inna.

Jakie są wyniki badań?

"Stosowanie suplementów ziołowych i dietetycznych (HDS) odpowiada za coraz większy odsetek przypadków hepatotoksyczności leków" – stwierdzili naukowcy, kierowani przez Alisę Likhitsup, adiunktę gastroenterologii.

Naukowcy wskazują również, że regulacje dotyczące składów tych suplementów nie są tak rygorystyczne, jak w przypadku leków na receptę, a testy chemiczne produktów ujawniły niespójności między tym, co jest reklamowane na opakowaniu, a dawką znajdującą się w tabletce - dodaje portal. 

W 2023 r. australijski odpowiednik FDA, Therapeutic Goods Association (TGA), wydał ostrzeżenie, w którym podkreślił ryzyko uszkodzenia wątroby w wyniku spożywania kurkumy i/lub kurkuminy. Chociaż ostrzegali, że poważne obrażenia są rzadkie, ryzyko różniło się w zależności od bioabsorpcji i zdrowia wątroby.

- czytamy.