Przepis 1: Babka ziemniaczana bez ziemniaków, z majonezem
Majonez zastępuje w tym cieście masło. Nic a nic go nie czuć. Babka ziemniaczana jest puszysta i słodka. Jeśli chcesz, możesz dodać do niej rodzynki lub udekorować lukrem.
Babka ziemniaczana bez ziemniaków – składniki
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki mąki tortowej
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 całe jaja
- 0,75 szklanki majonezu
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Babka ziemniaczana bez ziemniaków – sposób przygotowania
- Do jednej miski przesiej mąkę ziemniaczaną i tortową, dodaj proszek do pieczenia. Wymieszaj.
- W drugiej większej misce utrzyj całe jajka z majonezem i cukrem pudrem. Stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Foremkę do babki wysmaruj od środka tłuszczem. Obsyp tartą bułką, wypełnij ciastem.
- Piekarnik nagrzej do 160 stopni Celsjusza. Piecz w nim babkę przez około 45-50 minut.
Przepis 2: Babka z tartych ziemniaków, obłożona boczkiem
Babka ziemniaczana w wersji wytrawnej. Pożywna i aromatyczna!
Babka z tartych ziemniaków – składniki
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 3 całe jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- duża szczypta majeranku
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- sól i pieprz
- 10-15 dag wędzonego boczku w plasterkach
Babka z tartych ziemniaków – sposób przygotowania
- Ziemniaki obierz i drobno utrzyj jak na placki ziemniaczane.
- Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę, podsmaż na patelni na złoty kolor. Dopraw solą i odrobiną pieprzu.
- Utarte ziemniaki połącz z jajkami, bułką tartą i cebulką. Przypraw solą, pieprzem, majerankiem, papryką. Dokładnie wymieszaj.
- Ciasto przełóż na prostokątną lub kwadratową blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką. Na wierzchu połóż plasterki wędzonego boczku.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza przez około 1,5 godziny.
Polecany artykuł:
Aby dodać babce ziemniaczanej z tartych ziemniaków jeszcze więcej smaku i wartości odżywczych, warto rozważyć dodanie do jej wnętrza ulubionych warzyw. Można na przykład dodać startą marchewkę, cukinię, a nawet drobno posiekaną paprykę. Wzbogaci to aromat potrawy i doda jej atrakcyjnego wyglądu, a także zwiększy ilość błonnika i witamin w daniu.
Warzywa można lekko podsmażyć na patelni przed dodaniem ich do ciasta, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci i wydobyć ich smak. Taka warzywna wariacja sprawdzi się szczególnie dobrze jako kolorowe i pełnowartościowe danie na obiad lub kolację.