Banoffee pie - przepis na udany deser

2024-05-31 11:58

Banoffee pie, podobno ulubiony przysmak Margaret Thatcher, to ciasto z masą kajmakową, bananami i bitą śmietaną. Przygotowuje się je w 15 minut, bez potrzeby włączania piekarnika.

Banoffee pie - przepis na udany deser

i

Autor: Getty Images

Banoffee pie, czyli połączenie banana z masą kajmakową lub toffi, również w nazwie, jest prostym ciastem, którego przygotowanie nie wymaga nawet włączenia piekarnika. Zajmuje około 15 minut, za to efekt jest kapitalny. Pysznego smaku dodaje ciastku bita śmietana z czekoladową posypką. Jak przygotować banoffee?

>>> Składniki:

  • pół kostki masła,

  • 1 opakowanie pełnoziarnistych ciastek,

  • masa kajmakowa

  • śmietana 36%

  • czekolada do posypania

Jak zrobić:Podczas przyrządzania banoffee trzeba pilnie strzec proporcji. Najpierw wrzucamy pół kostki masła do garnka, roztapiamy je. Gdy masło się topi, przygotujmy spód, który stanowią kruche ciasteczka. Rozdrabniamy je malakserem aż utworzy się drobnoziarnista masa. Dodajemy ją do roztopionego masła, mieszając składniki. Spód chłodzimy w lodówce – najlepiej przez całą noc; można też wstawić go na chwilę do piekarnika. Chodzi o to, by masło połączyło się z drobinkami i utworzyło twardy spód. Gdy stwardnieje, wylewamy na niego kajmak, wcześniej rozpuszczony w odrobinie gorącej wody (masę kupimy nawet w Biedronce). W międzyczasie ubijamy śmietanę kremówkę (36%). Na kajmak kładziemy pokrojone w plastry banany. Całość przykrywamy bitą śmietaną i posypujemy startą czekoladą.

Banoffee pie można również wzbogacić o różnorodne dodatki, które urozmaicą smak tego deseru. Przykładowo, do masy kajmakowej można dodać odrobinę soli morskiej, co nada jej charakterystyczny, słodko-słony smak, który doskonale komponuje się z bananami i śmietaną. Innym interesującym pomysłem jest dodanie orzechów, takich jak pekany czy orzechy włoskie, które można posiekać i dodać do spodu lub posypać nimi wierzch deseru. Dla osób preferujących mniej słodkie wersje, warto zastanowić się nad dodaniem niewielkiej ilości świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub limonki do bananów, co doda lekkiej kwaskowatości i zapobiegnie ciemnieniu owoców. Warianty z karmelem kawowym także zdobywają coraz większą popularność, dając możliwość wprowadzenia delikatnych nut kawowych do klasycznego przepisu. Każdy z tych dodatków może sprawić, że banoffee pie stanie się jeszcze bardziej wyjątkowym deserem, zaskakującym bogactwem smaków i tekstur.

QUIZ. Co się kryje pod nazwą tego przysmaku? Skosztuj i spróbuj swoich sił!

Pytanie 1 z 10
Co to jest de volaille (dewolaj)?