Barszcz ukraiński tradycyjny
Składniki:
-
mięso rosołowe 200 g,
-
2 ziemniaki,
-
3 marchewki,
-
2 pietruszki,
-
kawałek selera,
-
1 por,
-
ćwiartka małej główki kapusty,
-
3 suszone grzyby,
-
6 buraków,
-
4 łyżki przecieru pomidorowego,
-
4 ząbki czosnku,
-
2 łyżki soku z cytryny,
-
200 g białej fasoli,
-
4 jajka,
-
200 ml śmietany kremówki,
-
3 liście laurowe,
-
5 ziarenek ziela angielskiego,
-
koperek.
Przygotowanie: Fasolę namoczyć, a jak nieco zmięknie ugotować do miękkości, odsączyć. Mięso i grzyby zalać zimną wodą i gotować godzinę z zielem angielskim i liściem laurowym. Marchewki, pietruszki i buraki pokroić w słupki, półplasterki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać warzywa do zupy. Pora pokroić w talarki. Dodać do zupy. Ziemniaki pokroić w kostkę. Kapustę poszatkować. Dodać do zupy ziemniaki i kapustę. Gotować 10 minut. Wyjąć mięso, pokroić na kawałki i ponownie dodać do zupy. Dodać fasolę. Doprawić przecierem pomidorowym, kwasem z buraków, sokiem z cytryny, roztartym czosnkiem, cukrem, solą i pieprzem. Jak chcemy, to można dodać śmietanę – ewentualnie można ją dodać już na talerzach. Wsypać posiekany koperek. Podawać z połówką jajka na twardo.
Barszcz prosto z Ukrainy:
Składniki:
-
ogon cielęcy,
-
dwie cebule,
-
5 marchwi,
-
8 buraków,
-
5 ziemniaków,
-
cztery pomidory,
-
kawałek słoniny,
-
ząbek czosnku,
-
pół główki małej kapusty,
-
olej słonecznikowy (maksymalnie pół szklanki).
Przygotowanie:Do garnka wlać wodę i wrzucić cielęcy ogon i dwie cebule. Gotować wywar. Marchewkę pokroić w kostkę, buraki w zapałki, a ziemniaki obrać i pokroić na drobne kawałki. Na głęboką patelnię wlać olej słonecznikowy i dusić na nim warzywa. Na koniec dorzucić obrane pomidory. Podduszone warzywa wrzucić do wywaru. Kawałek słoniny, rozbić w moździerzu na tłustą masę i dodać do tego rozdrobniony ząbek czosnku. Takie masło dodać do zupy i doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać poszatkowaną kapustę.
Barszcz jarski
Składniki:
-
3 buraki,
-
1 pęczek włoszczyzny,
-
3-4 ziemniaki,
-
3-4 pomidory,
-
3/4 szklanki fasoli,
-
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego i buraczanego
-
3/4 szklanki śmietany kremówki lub jogurtu naturalnego,
-
1 łyżeczka masła,
-
1 łyżka mąki,
-
1 ząbek czosnku,
-
koperek,
-
sól, pieprz i cukier do smaku.
Przygotowanie:Namoczyć fasolę na noc. Jak zmięknie odcedzić i zalać 2-3 szklankami świeżej wody, gotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Buraki, marchew, pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zielone części włoszczyzny włożyć do garnka, dodać starte jarzyny, wlać 6 szklanek wody i gotuj na małym ogniu. Pomidory pokroić, poddusić z łyżeczką masła i odrobiną wody. Przetrzeć przez sitko i dodać do warzyw. Pokrojone ziemniaki i kapustę dodać do zupy i gotować do miękkości. Na koniec wyjąć zieleninę, dodaj fasolę, cukier, pieprz i koncentraty pomidorowe. Utrzeć śmietanę z mąką i kilkoma łyżkami gorącej zupy, wlać do pozostałej zupy, zagotować, mieszając. Dodaj rozdrobniony czosnek i koperek.