Barszcz ukraiński - jak zrobić?

2024-06-03 3:24

Barszcz ukraiński ma wielu zwolenników. Można go przygotować na kilka sposobów. Wystarczy zmienić jeden lub dwa składniki, by uzsykał inny smak. Ale dobrej jakości barszcz ukraiński zawsze musi mieć doskonały kolor - intensywny buraczkowy, a nie pomarańczowy czy bladoróżowy.

Barszcz ukraiński - jak zrobić?

i

Autor: Getty Images

Barszcz ukraiński tradycyjny

Składniki:

  • mięso rosołowe 200 g, 

  • 2 ziemniaki, 

  • 3 marchewki, 

  • 2 pietruszki, 

  • kawałek selera, 

  • 1 por, 

  • ćwiartka małej główki kapusty, 

  • 3 suszone grzyby, 

  • 6 buraków, 

  • 4 łyżki przecieru pomidorowego,

  • 4 ząbki czosnku, 

  • 2 łyżki soku z cytryny, 

  • 200 g białej fasoli, 

  • 4 jajka, 

  • 200 ml śmietany kremówki, 

  • 3 liście laurowe,

  • 5 ziarenek ziela angielskiego,

  • koperek.

Przygotowanie: Fasolę namoczyć, a jak nieco zmięknie ugotować do miękkości, odsączyć. Mięso i grzyby zalać zimną wodą i gotować godzinę z zielem angielskim i liściem laurowym. Marchewki, pietruszki i buraki pokroić w słupki, półplasterki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać warzywa do zupy. Pora pokroić w talarki. Dodać do zupy. Ziemniaki pokroić w kostkę. Kapustę poszatkować. Dodać do zupy ziemniaki i kapustę. Gotować 10 minut. Wyjąć mięso, pokroić na kawałki i ponownie dodać do zupy. Dodać fasolę. Doprawić przecierem pomidorowym, kwasem z buraków, sokiem z cytryny, roztartym czosnkiem, cukrem, solą i pieprzem. Jak chcemy, to można dodać śmietanę – ewentualnie można ją dodać już na talerzach. Wsypać posiekany koperek. Podawać z połówką jajka na twardo.

Barszcz prosto z Ukrainy:

Składniki:

  • ogon cielęcy, 

  • dwie cebule, 

  • 5 marchwi, 

  • 8 buraków, 

  • 5 ziemniaków, 

  • cztery pomidory, 

  • kawałek słoniny, 

  • ząbek czosnku, 

  • pół główki małej kapusty,

  • olej słonecznikowy (maksymalnie pół szklanki).

Przygotowanie:Do garnka wlać wodę i wrzucić cielęcy ogon i dwie cebule. Gotować wywar. Marchewkę pokroić w kostkę, buraki w zapałki, a ziemniaki obrać i pokroić na drobne kawałki. Na głęboką patelnię wlać olej słonecznikowy i dusić na nim warzywa. Na koniec dorzucić obrane pomidory. Podduszone warzywa wrzucić do wywaru. Kawałek słoniny, rozbić w moździerzu na tłustą masę i dodać do tego rozdrobniony ząbek czosnku. Takie masło dodać do zupy i doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać poszatkowaną kapustę.

Barszcz jarski

Składniki:

  • 3 buraki, 

  • 1 pęczek włoszczyzny, 

  • 3-4 ziemniaki, 

  • 3-4 pomidory, 

  • 3/4 szklanki fasoli, 

  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego i buraczanego 

  • 3/4 szklanki śmietany kremówki lub jogurtu naturalnego,

  • 1 łyżeczka masła, 

  • 1 łyżka mąki, 

  • 1 ząbek czosnku, 

  • koperek, 

  • sól, pieprz i cukier do smaku. 

Przygotowanie:Namoczyć fasolę na noc. Jak zmięknie odcedzić i zalać 2-3 szklankami świeżej wody, gotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Buraki, marchew, pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zielone części włoszczyzny włożyć do garnka, dodać starte jarzyny, wlać 6 szklanek wody i gotuj na małym ogniu. Pomidory pokroić, poddusić z łyżeczką masła i odrobiną wody. Przetrzeć przez sitko i dodać do warzyw. Pokrojone ziemniaki i kapustę dodać do zupy i gotować do miękkości. Na koniec wyjąć zieleninę, dodaj fasolę, cukier, pieprz i koncentraty pomidorowe. Utrzeć śmietanę z mąką i kilkoma łyżkami gorącej zupy, wlać do pozostałej zupy, zagotować, mieszając. Dodaj rozdrobniony czosnek i koperek.

Historia i znaczenie barszczu na Ukrainie

Barszcz na Ukrainie nie jest tylko zwykłą potrawą, ale również istotnym elementem kultury i tradycji. Jego historia sięga wieków wstecz i jest nierozerwalnie związana z tożsamością narodową Ukraińców. Przygotowanie barszczu jest często rytuałem, zwłaszcza w okresie świątecznym, kiedy towarzyszy rodzinom podczas ważnych uroczystości. Znany jest również jako symbol gościnności, gdyż istnieje przekonanie, że każdy odwiedzający powinien spróbować domowego barszczu. Warto również wspomnieć o regionalnych różnicach w przygotowywaniu tej zupy - choć podstawowe składniki są zazwyczaj takie same, to w różnych częściach Ukrainy można znaleźć odmienne metody doprawiania czy dodatki. Na przykład, w regionach zachodnich popularne jest dodawanie grzybów, natomiast na wschodzie można znaleźć wersje wzbogacone o suszone owoce, takie jak śliwki.

Quiz. Kulinarne klasyki PRL-u. Dzisiejsza młodzież nie ma żadnych szans!

Pytanie 1 z 10
Jak nazywały się jedyne dostępne na rynku lody?