Borówka czy jagoda? Wielu je myli, a różnica jest ogromna! Jedna z nich jest dużo zdrowsza

Lato to idealny czas na zjadanie się owocami jagodowymi. Najpopularniejsze z nich to borówki amerykańskie i jagody. Zdarza się czasem, że te owoce są mylone, ale jest między nimi wiele istotnych różnic.

Czym się różni borówka od jagody?

i

Autor: Getty Images

Czym różnią się jagody i borówki?

Borówka jest znacznie większa i ma charakterystyczny niebiesko-fioletowy kolor, a jej skórka może być nieregularnie zabarwiona. Czarne jagody są one małe i są mocno zabarwione na ciemnofioletowy, a nawet czarny kolor.

Różnice widać także po przekrojeniu owoców. Borówka w środku jest jasna, miąższ jest beżowy, a jagoda jest fioletowa. To właśnie ona mocno barwi język, usta i... ciuchy po spożyciu tego owocu. Także borówki zdobywają punkt w kategorii owoców dla dzieci.

Borówki są również znacznie słodsze od kwaśnych jagód - co również może być istotne dla dzieci.

Co rośnie w lesie - borówka czy jagoda?

Często pojawiają się spory o to, czy drobne fioletowe owoce pojawiające się w lesie są borówkami czy jagodami. Dzięki botanikom można rozstrzygnąć tę dyskusję, odwołując się do naukowej klasyfikacji, która nie pozostawia złudzeń. Mały, ciemnofioletowy owoc, który rośnie w lesie na niskich krzewinkach to borówka czernica. Jest to jedna z ponad 500 odmian borówek na świecie.

Natomiast jagodami możemy określać wszystkie mięsiste owoce, posiadające w środku nasiona. Ta nazwa może odnosić się zarówno do borówek, jak i dyni czy arbuzów. Jednak formą zwyczajową jest określanie tą nazwą drobnych fioletowych jagód.

Jagoda czy borówka - co jest zdrowsze?

Jako przeciwutleniacz - jagoda. Na liście ORAC, wśród 23 produktów, plasuje się ona zaraz po czarnej aronii, jako największy potencjał antyoksydacyjny. Warto jednak wspomnieć, że borówki amerykańskie także są bogatym źródłem antyoksydantów.

Jagody jednak zawierają przeciwutleniacz z rodziny antocyjanów, którego nie mają w swoim składzie borówki. Mowa tutaj o mirtylinie. Odpowiada ona za elastyczność naczyń krwionośnych, a także wraz z żelazem produkuje czerwone ciałka krwi i pomaga zapobiegać anemii.

Zarówno borówki i jagody są korzystne dla naszego zdrowia. Borówki zawierają witaminy A i C, a także mikroelementy, takie jak wapń, fosfor, sód, żelazo czy magnez. Za to jagody obfitują w karotenoidy, pektyny, witaminy B2 i C oraz w kwasy organiczne.