Chipsy domowe z jarmużu - prosty przepis

2024-05-29 21:30

Chipsy z jarmużu to pyszna alternatywa dla chipsów ziemniaczanych i innych chipsów warzywnych. Są pyszne i łatwe w przygotowaniu. Warto wypróbować nasz przepis zwłaszcza teraz, gdy zaczyna się sezon jarmużowy!

Chipsy domowe z jarmużu - prosty przepis

i

Autor: Getty Images

Chipsy warzywne to smaczna i zdrowsza alternatywa dla chipsów ziemniaczanych, które kupujemy w sklepach. Wariantów jest mnóstwo: chipsy buraczane, pietruszkowe, marchewkowe, to tylko kilka z odmian chipsów warzywnych. Są łatwe w przygotowaniu i świetnie sprawdzą się jako przystawka czy przekąska do piwa.

Ostatnio coraz bardziej popularną odmianą chipsów warzywnych są chipsy z jarmużu. Właśnie zaczyna się sezon na to warzywo, dlatego warto przygotować je właśnie teraz, kiedy liście są świeże, dzięki czemu w pieczeniu uzyskają odpowiednią chrupkość. Jak je przygotować?

Składniki:

  • liście jarmużu (uwaga: należy przygotować minimum kilka dużych liści, które po upieczeniu stracą dużo na objętości)

  • sól morska 

  • tłuszcz przystosowany do obróbki termicznej (np. olej kokosowy lub oliwa z oliwek)

Przygotowanie:Jarmuż należy umyć, pozbawić najgrubszych włókien i rozdrobnić na kawałki o wielkości około 3-4 cm. Umieszczone w misce pokrojone liście posypujemy solą, polewamy oliwą z oliwek, a następnie dokładnie mieszamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 3 do 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni Celsjusza. Należy uważać, aby chipsy były chrupkie, ale się nie spaliły! Osoby, które lubią wyraziste smaki mogą posypać chipsy słodką papryką, chili lub skropić sokiem z cytryny.

Warto również eksperymentować z innymi dodatkami i przyprawami, aby nadać chipsom z jarmużu oryginalny smak. Na przykład, drobno siekane orzechy lub ziarna sezamu mogą dodać przyjemnej chrupkości oraz wzbogacić przekąskę o zdrowe tłuszcze. Można też używać przypraw takich jak kurkuma lub mieszanki przypraw na bazie curry, które nie tylko nadadzą niepowtarzalny smak, ale również wspomogą zdrowie dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym. Ponadto, chipsy z jarmużu można podawać z różnymi sosami dipowymi, jak humus, guacamole czy jogurtowy sos czosnkowy, co uczyni je jeszcze bardziej atrakcyjną przekąską na każdą okazję.

QUIZ. Jadalny, niejadalny czy trujący?

Pytanie 1 z 19
Czubajka kania to grzyb:
Kania