Chleb dyniowy przepis
Składniki na 2 średniej wielkości foremki keksowe
-
½ małej dyni (o średnicy ok. 15-20 cm.)
-
od ½ do 1 kg mąki pszennej (uzależnione od ilości dyni)
-
5 dag drożdży
-
½ szklanki mleka
-
2 łyżki cukru
-
1 łyżeczka soli
-
1 białko
-
opcjonalnie: pestki dyni lub słonecznika
Przygotowanie:
1. Najlepiej dzień wcześniej przygotować dynię. Umyć, obrać ze skórki i pokroić na niewielkie kawałeczki. Wrzucić do garnka z niewielką ilością oliwy lub wody i ugotować do miękkości. Porządnie odcedzić, np. na sicie, pozostawiając na kilka godzin lub na całą noc. Odcedzoną pulpę zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito.
2. Drożdże wymieszać z łyżką cukru, mlekiem i łyżką mąki i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
3. Do dużej miski przesiać część mąki, sól, resztę cukru i dynię. Wlać rozczyn z drożdży i wyrabiać ciasto przez 5 -10 min, dodając tyle mąki aby nie przylepiało się do dłoni. Gdy ciasto będzie miękkie i sprężyste uformować kulę, włożyć do miski i przykryć lnianą ściereczką. Odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce.
4. Po wyrośnięciu, ciasto wyjąć z miski na blat, dodać ewentualnie pestki dyni lub słonecznika i wyrabiać jeszcze przez chwilę.
5. 2 nieduże foremki keksowe wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do foremek i odstawić na 15 min.
6. Przed pieczeniem posmarować rozmącanym białkiem z małą ilością wody.
7. Ciasto piec w temperaturze 200ºC przez 10 min., a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st. C. i piec jeszcze przez 30 min. Pod koniec pieczenia jeszcze raz posmarować białkiem, żeby skórka była świecąca i chrupiąca.
Po upieczeniu, chleb dyniowy najlepiej wyjąć z foremek i studzić na kratce, co umożliwi równomierne odparowanie wilgoci. Jeśli zależy Ci na dodatkowym aromacie, możesz dodać do ciasta przyprawy takie jak cynamon, imbir czy gałka muszkatołowa. Podanie chleba z masłem ziołowym lub dyniowym dżemem to doskonały sposób na podkreślenie jego smaku. Chleb można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 2-3 dni, a w razie potrzeby można go również zamrozić. Wystarczy pokroić chleb na kromki, umieścić w woreczkach strunowych i zamrozić - w ten sposób zawsze będziesz mieć pod ręką świeży chleb dyniowy.