Najprostsze ciasto śliwkowe, czyli śliwki pod pierzynką. Nigdy nie ma zakalca!

2024-07-28 9:35

Jeśli masz ochotę na zdrowy i smaczny deser – polecamy śliwki po pierzynką z ciasta. Dużą zaletą tego wypieku jest to, że nigdy nie robi się w nim zakalec. Jest proste i szybkie w przygotowaniu. Trzy, dwa, jeden, śliwki – start!

Łatwe ciasto ze śliwkami

i

Autor: Getty Images

Śliwki pod pierzynką

Czas przygotowania: 15 minut

Czas gotowania i pieczenia: 45 minut

Ciasto śliwkowe ŚLIWKI POD PIERZYNKĄ – składniki (dla 6-8 osób):

75 dag śliwek

6 dag (około ¼ kubka) drobnoziarnistego cukru

18 dag (1½ kubka) mąki

łyżeczka proszku do pieczenia

6 dag drobnoziarnistego cukru

12,5 (więcej niż połowa kostki) zimnego, posiekanego masła

całe jajko

125 ml (około ½ szklanki) mleka

• cukier puder do posypania

Ciasto śliwkowe ŚLIWKI POD PIERZYNKĄ – jak je zrobić?

1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza. Naczynie żaroodporne natłuść.

2. Śliwki opłucz. Pokrój na ćwiartki, usuń pestki.

3. Owoce przełóż do rondelka. Zasyp cukrem, dodaj łyżkę wody. Mieszaj na małym ogniu przez około pięć minut, aż cukier się rozpuści i śliwki nieco zmiękną. Przełóż owoce do naczynia żaroodpornego.

4. Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier, wymieszaj całość. Końcami palców rozetrzyj mąkę i cukier z rozdrobnionym masłem. Powinny powstać „okruszki”.

5. Jajko połącz z mlekiem. Wlej do miseczki z ciastem. Wymieszaj.

6. Dużą łyżką nakładaj ciasto na śliwki. Piecz około 30-40 minut, aż ciasto się upiecze, lekko przyrumieni.

Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem. Podawaj przestudzone.

Opcjonalnie, dla urozmaicenia smaku, można do mąki dodać pół łyżeczki cynamonu oraz szczyptę gałki muszkatołowej przed wymieszaniem z cukrem i masłem. Te przyprawy doskonale komponują się ze śliwkami, nadając ciastu korzenny aromat.

Dodatkowo, śliwki w rondelku można wzbogacić odrobiną startej skórki z cytryny lub pomarańczy, co doda owocom lekko kwasowy, orzeźwiający smak.

Ciasto świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego można je przygotować wcześniej, przechować w lodówce i podgrzać przed podaniem. Aby podkreślić kremową konsystencję deseru, można serwować go z kleksem bitej śmietany lub gałką waniliowych lodów.