Ciasto SNIKERS - przepis na pyszne ciasto

2024-06-01 5:19

Snikers to ciasto przekładane m.in. z miodem, orzechami i wiórkami kokosowymi. Domowy wypiek jest bardzo słodki i sycący, a co najważniejsze prosty w wykonaniu. Podpowiadamy, jak upiec ciasto snikers. Sprawdź nasz przepis na domowe ciasto.

Ciasto SNIKERS - przepis na pyszne ciasto

i

Autor: Getty Images

Snikers - jak zrobić?

Snikers to idealne ciasto dla tych, którzy przepadają za słodkimi, bogatymi w smaku, sycącymi ciastami. Pasuje właściwie na każdą okazję - różnego rodzaju przyjęcia i uroczystości. Dużą zaletą tego domowe wypieku jest to, że snikers nie jest trudny w przygotowaniu.

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki

  • 1 kostka margaryny lub masła

  • 1 szklanka cukru

  • 2 łyżeczki sody

  • 2 łyżki miodu

  • 2 jajka

Ciasto należy zagnieść i podzielić na dwie części. 

Jedną część ciasta należy upiec na złoty kolor w temperaturze 160°C. Piec ok. 20 minut. Po upieczeniu ciasto należy wyjąć z blachy.

Drugą część ciasta na snikersa wykłada się na blachę i na to surowe ciasto należy wylać masę orzechową. 

Składniki na masę orzechową:

  • 2 szklanki orzechów włoskich (należy orzechy pokruszyć)

  • pół kostki masła roślinnego

  • pół szklanki cukru

  • 2 łyżki miodu

Wszystkie składniki należy usmażyć na złoty kolor. Następnie masę orzechową wyłożyć na ciasto - upic ok. 10-15 minut.

Na upieczone ciasto wykłada się masę budyniową - może być ciepła.

Składniki na masę budyniową:

  • 1/2 litra mleka

  • 1 szklanka cukru 

  • 2 cukry waniliowe

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżki mąki pszennej

Masą budyniową należy nakryć pierwszą część upieczonego ciasta. Następnie polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi. 

Snikersa najlepiej włożyć do lodówki na całą noc, dzięki temu wszystkie składniki w odpowiedni sposób się połączą w idealną całość i następnego dnia będą cieszyły wasze podniebienie.

Aby uzyskać jeszcze bardziej wyrafinowany smak, można dodać warstwę karmelową między masę budyniową a polewę czekoladową. Do przygotowania karmelu potrzebujemy 1 szklankę cukru, 1/2 szklanki śmietanki kremówki oraz 1/4 kostki masła. Rozpuść cukier na małym ogniu, aż zacznie się karmelizować, a następnie dodaj śmietankę oraz masło, dokładnie mieszając. Otrzymany karmel należy ostudzić i wylać na warstwę budyniową przed nałożeniem polewy czekoladowej. Taki dodatkowawy twist nada snikersowi głębszego i bardziej bogatego smaku, który z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Quiz. Jedzenie na literę N

Pytanie 1 z 16
Aby naleśniki wyszły bardziej puszyste do ciasta dodaje się: