Co zrobić z czerstwym pieczywem?

2024-06-02 18:04

Jak zawsze po świętach w naszych lodówkach i spiżarniach pozostało wiele niezjedzonych czy niewykorzystanych artykułów. Najczęściej nie mamy co zrobić z pieczywem, które kupiliśmy w większej ilości tak, aby nie zabrakło go podczas świąt. Podajemy kilka przepisów z suchym chlebem.

Co zrobić z czerstwym pieczywem?

i

Autor: Getty Images

Czerstwy chleb nie jest już taki smaczny do kanapek, zatem najlepiej wykorzystać go w przetworzonej postaci. Najczęściej z czerstwego chleba przyrządzamy grzanki, które później świetnie nadają się do wszelkiego rodzajów zup i kremów. Grzanki to jednak nie jedyne rozwiązanie kiedy pozostało nam zbyt dużo suchego chleba. Podajemy kilka przepisów na suchy, czerstwy chleb.

Przepis na chleb zapiekany z serem i czosnkiem

Składniki:

  • bochenek czerstwego chleba

  • 6-7 ząbków czosnku

  • 100 g masła

  • ok. 300 g sera (mozzarella, camembert itp.)

  • 1 łyżka natki pietruszki

  • 1 łyżka świeżego rozmarynu

  • 1 łyżka świeżego tymianku

  • 1 łyżka świeżego oregano

  • sól i pieprz świeżo mielone

Przygotowanie:Zioła umyć, posiekać i wymieszać. Obrany czosnek przecisnąć przez wyciskarkę. Wszystkie składniki dodać do masła i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Wszystkie rodzaje sera zetrzeć na tarce lub pokroić drobno i wymieszać ze sobą. Chleb naciąć w kratkę. Nacięcia wysmarować masłem z ziołami i wypełnić serem. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C. Smacznego.

Przepis na puding z pieczywa

Składniki:

  • 250 g suchej bułki

  • 300 g cukru brązowego

  • 350 ml wody

  • 2 jajka

  • 100 g rodzynek

  • 50 g płatków migdałów

  • 200 g mozzarelli

  • 8-9 łyżek masła

  • cynamon w lasce

Przygotowanie:Do rondla wlewamy wodę, dodajemy cukier i laskę cynamonu. Mieszamy i gotujemy około 35-40 minut aż płyn zredukuje się do około ¼. Z syropu wyjmujemy cynamon i studzimy. Po wystudzeniu dodajemy jajka i całość ubijamy, aż powstanie gładka masa. Bułkę kroimy na duże kawałki, dodajemy starty ser, rodzynki i orzechy. Mieszamy i łączymy z syropem. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Wlewamy do naczynia masę i pieczemy około 10 minut pod przykryciem z folii aluminiowej w temperaturze 180°C. Po 10 minutach zdejmujemy folię dodajemy masło w kawałkach i pieczemy kolejne 12 minut. Smacznego.

Przepis na chlebowy pudding na słono

Składniki:

  • 300 g czerstwego chleba
  • 200 ml śmietany 30%
  • 200 ml mleka
  • 3 jajka
  • 100 g szynki
  • 100 g sera feta
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść świeżego szpinaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:Czerstwy chleb pokroić na kawałki i umieścić w dużej misce. W osobnym naczyniu wymieszać śmietanę, mleko i jajka, doprawić solą i pieprzem. Zalać tym chleb i odstawić na 15 minut, aby chleb wchłonął mieszankę. W tym czasie pokrojoną cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie, aż będą miękkie. Dodać pokrojoną szynkę i smażyć jeszcze kilka minut. Gdy składniki się połączą, dodać posiekany szpinak i smażyć, aż zwiędnie. Całość wymieszać z chlebem, pokruszoną fetą i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut, aż wierzch będzie złocisty. Podawać na ciepło. Smacznego.

Quiz. Co wiesz o tłustym czwartku? Wszyscy się znają, niewielu odpowie dobrze!

Pytanie 1 z 10
Kiedy obchodzi się tłusty czwartek?