Czerstwy chleb nie jest już taki smaczny do kanapek, zatem najlepiej wykorzystać go w przetworzonej postaci. Najczęściej z czerstwego chleba przyrządzamy grzanki, które później świetnie nadają się do wszelkiego rodzajów zup i kremów. Grzanki to jednak nie jedyne rozwiązanie kiedy pozostało nam zbyt dużo suchego chleba. Podajemy kilka przepisów na suchy, czerstwy chleb.
Przepis na chleb zapiekany z serem i czosnkiem
Składniki:
-
bochenek czerstwego chleba
-
6-7 ząbków czosnku
-
100 g masła
-
ok. 300 g sera (mozzarella, camembert itp.)
-
1 łyżka natki pietruszki
-
1 łyżka świeżego rozmarynu
-
1 łyżka świeżego tymianku
-
1 łyżka świeżego oregano
-
sól i pieprz świeżo mielone
Przygotowanie:Zioła umyć, posiekać i wymieszać. Obrany czosnek przecisnąć przez wyciskarkę. Wszystkie składniki dodać do masła i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Wszystkie rodzaje sera zetrzeć na tarce lub pokroić drobno i wymieszać ze sobą. Chleb naciąć w kratkę. Nacięcia wysmarować masłem z ziołami i wypełnić serem. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C. Smacznego.
Przepis na puding z pieczywa
Składniki:
-
250 g suchej bułki
-
300 g cukru brązowego
-
350 ml wody
-
2 jajka
-
100 g rodzynek
-
50 g płatków migdałów
-
200 g mozzarelli
-
8-9 łyżek masła
-
cynamon w lasce
Przygotowanie:Do rondla wlewamy wodę, dodajemy cukier i laskę cynamonu. Mieszamy i gotujemy około 35-40 minut aż płyn zredukuje się do około ¼. Z syropu wyjmujemy cynamon i studzimy. Po wystudzeniu dodajemy jajka i całość ubijamy, aż powstanie gładka masa. Bułkę kroimy na duże kawałki, dodajemy starty ser, rodzynki i orzechy. Mieszamy i łączymy z syropem. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Wlewamy do naczynia masę i pieczemy około 10 minut pod przykryciem z folii aluminiowej w temperaturze 180°C. Po 10 minutach zdejmujemy folię dodajemy masło w kawałkach i pieczemy kolejne 12 minut. Smacznego.
Przepis na chlebowy pudding na słono
Składniki:
- 300 g czerstwego chleba
- 200 ml śmietany 30%
- 200 ml mleka
- 3 jajka
- 100 g szynki
- 100 g sera feta
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 garść świeżego szpinaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:Czerstwy chleb pokroić na kawałki i umieścić w dużej misce. W osobnym naczyniu wymieszać śmietanę, mleko i jajka, doprawić solą i pieprzem. Zalać tym chleb i odstawić na 15 minut, aby chleb wchłonął mieszankę. W tym czasie pokrojoną cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie, aż będą miękkie. Dodać pokrojoną szynkę i smażyć jeszcze kilka minut. Gdy składniki się połączą, dodać posiekany szpinak i smażyć, aż zwiędnie. Całość wymieszać z chlebem, pokruszoną fetą i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut, aż wierzch będzie złocisty. Podawać na ciepło. Smacznego.