Oto cztery sposoby na przetwory z kabaczka i cukinii:
Cukinia z kurkumą
Składniki:
- 2 kg cukinii
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- łyżeczka kurkumy
Zalewa:
- 5 szklanek wody
- niepełna szklanka octu 6%
- 2 łyżki soli
- 5 łyżek cukru
- chrzan
- liść laurowy
- 2 szczypty gorczycy
- pół łyżeczki kurkumy
Sposób przygotowania:
Cukinie umyć i pozbawić gniazd nasiennych (jeśli są młode, nie trzeba obierać). Pokroić na plastry lub w słupki. Posypać solą i zostawić na kilka godzin. Odcedzić, posypać płaską łyżeczką kurkumy. Z podanych składników zagotować zalewę i wrzącą zalać cukinię. Włożyć do słoików i pasteryzować 10-15 minut. Potem słoiki postawić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
Cukinia marynowana
Składniki:
- 2 kg cukinii
- na każdy słoik: liść laurowy, gałązka kopru, 2 ząbki czosnku, kawałek ostrej papryki, ziele angielskie, pieprz
Zalewa:
- 1 l wody
- 3/4 szklanki octu 10%
- 6 łyżeczek cukru
- 3 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Cukinię umyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w paski i włożyć do słoika wraz z przyprawami. Zalać gorącą zalewą. Słoiki odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
Kabaczki z pomidorami
Składniki:
- 3 kg kabaczków
- 1 kg pomidorów
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju słonecznikowego
- 1 szklanka octu 6%
- 3 łyżki soli
- czosnek
- koperek
Sposób przygotowania:
Kabaczki umyć, pokroić w plastry. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić, zagotować i przetrzeć przez sitko (pestki wyrzucić). Wodę z olejem, octem i przecierem pomidorowym doprowadzić do wrzenia, dodać pokrojone kabaczki i gotować 3 minuty. Gorące przekładać do sterylnych słoi, na dnie których umieścić wcześniej po ząbku czosnku i gałązce kopru. Słoiki zamknąć, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.
Kiszony kabaczek
Składniki:
- 2 kg kabaczka
- kilka gałązek kopru z kwiatami
- 6-7 ząbków czosnku
- 50 g soli
- 2 l wody
Sposób przygotowania:
Czosnek obrać. Koper opłukać i osączyć. Kabaczek umyć, obrać bardzo cienko, pokroić wzdłuż na pół i usunąć pestki z miękiszem. Pozostałą część warzywa pokroić w kostkę, ułożyć w wyparzonych słoikach, dodać czosnek i koper. Wodę zagotować, rozpuścić w niej sól. Zalać kabaczek i zakręcić słoiki. Pozostawić w ciepłym pomieszczeniu na kilka dni. Pasteryzować 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 90°C.
Polecany artykuł: