Co zrobić z moreli - przetwory z moreli. DOBRE PRZEPISY

2024-05-29 13:32

Morele w tym roku obficie obrodziły. Warto zachowac ich smak i właściwości na zimę i zrobić przetwory z tych aromatycznych owoców. Mówimy, jakie przetwory można zrobić z moreli.

Co zrobić z moreli - przetwory z moreli. DOBRE PRZEPISY

i

Autor: Getty Images

Morele w syropie

Składniki:

  • 1 kg wypestkowanych moreli 
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Dojrzałe, ale jeszcze twardawe morele zalać wrzątkiem i pozostawić w nim mniej więcej przez minutę. Przełożyć sparzone owoce do zimnej wody, a następnie obrać ze skórki i wypestkować. Ułożyć luźno morele w suchych, wyparzonych słoikach.

Z wody i cukru ugotować syrop, na koniec dodać do niego sok z cytryny. Wrzącym syropem zalać owoce. Słoiki zakręcić  i pasteryzować ok. 20 minut.

Morele w rumowej zalewie

Składniki:

  • 1 kg wypestkowanych moreli 

  • 500 – 600 g cukru

  • rum 0, 75 l - 1 l

  • spirytus: na każde 500 ml rumu ok. 150 ml spirytusu

  • 1-2 laski cynamonu lub wanilii

Sposób przygotowania:

Dojrzałe, ale jeszcze twardawe morele zalać wrzątkiem i pozostawić w nim mniej więcej przez minutę. Przełożyć sparzone owoce do zimnej wody, a następnie obrać ze skórki i wypestkować. Obrane owoce ułożyć w słoju.  Cukier rozpuścić w alkoholu i tak przygotowanym alkoholowym syropem zalać owoce - aż do całkowitego ich przykrycia. Naczynie zamknąć szczelnie (warto pod wieczkiem okręcić wlot słoika cienką folią) i odstawić w ciemne miejsce na co najmniej 2 miesiące. Od czasu do czasu potrząsać słoikiem. 

Konfitura morelowa

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg dojrzałych wypestkowanych moreli

  • 1 i 1/2 kg cukru

  • sok z 1 cytryny

  • laska wanilii

Sposób przygotowania:

Morele myjemy i osuszamy, wyjmujemy pestki krojąc owoce na pół zgodnie z linią, jaka na nich przebiega. Kilka pestek zostawiamy, bo dodają konfiturom aromatu.

Morele układamy w garnku z grubym dnem, zasypujemy cukrem i polewamy sokiem z cytryny. Dodajemy przekrojoną na pół wzdłuż laskę wanilii. Doprowadzamy owoce do wrzenia na średnim ogniu - dość często ale ostrożnie mieszając. Gdy cukier się rozpuści, garnek zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny. Po upływie tego czasu łyżką cedzakową wyławiamy owoce z garnka, a syrop ponownie zagotowujemy na średnim ogniu przez 10 minut, mieszając co jakiś czas i redukując w ten sposób jego objętość.

W tym czasie odłożone pestki rozbijamy, wyjmujemy ze środka "migdałki"które sparzamy zimną wodą i obieramy z brązowej skórki.

Morele wkładamy ostrożnie z powrotem do garnka ze zredukowanym syropem i gotujemy je przez 10 minut, często mieszając. Z konfitur wyjmujemy wanilię. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, do każdego wkładamy jedną obraną pestkę i zakręcamy. Odwracamy słoiki do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.

Przecier z moreli

Składniki:

  • 1 kilogram moreli,

  • 250 g cukru,

  • szklanka wody

Sposób przygotowania:

Na przecier nadają się nawet bardzo dojrzałe morele. Owoce myjemyi wypestkowujemy. Gotujemy wodę, wrzucamy do niej morele i gotujemy całość przez 10 minut. Następnie wodę odcedzamy, a owoce przecieramy. Do przetartej masy dodajemy cukier, zagotowujemy przecier. Gotowy rozlewamy do słoików i pasteryzujemy ok. 10 minut.

Prosty dżem z moreli

Składniki:

  • 8 szklanek moreli pokrojonych w kostkę

  • 1/4 szklanki soku z cytryny

  • 6 szklanek cukru

Sposób przygotowania:

W garnku z grubym dnem wymieszać morele z cukrem i sokiem cytrynowym. Zagotować stale mieszając, by cukier się rozpuścił. Gotuwać na średnim ogniu przez pół godziny od czasu doprowadzenia owoców do wrzenia,  dość często mieszając. Gorący dżem wkłądamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy słoki przez 10 minut. Ustawiamy do góry dnem do ostudzenia.

Morele suszone

Składniki:

  • umyte i wypestkowane morele

Sposób przygotowania

Morele układamy przecięciem do góry na blasze wyścielonej pergaminem. Ciemnienia owoców unikniemy, gdy po wydrylowaniu zanurzymy morele na kilka minut w soku z cytryny albo roztworze 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego w szklance wody.

Blachę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 60°C, suszymy 24-36 godzin. Krócej wysuszone meprele będa jeszcze miękkie, dłużej suszone -całkowicie suche. Co 3-4 godziny owoce należy odwracać na blasze, by równomiernie wyschły. Do suszenia możemy też użyć popularnych suszarek elektrycznych do grzybów.

Wysuszone owoce układamy dość luźno w płaskich pojemnikach, przykrywamy papierem i pozostawiamy na 10 dni w ciepłym, suchym i przewiewnym miejscu. Po tym czasie sprawdzamy, czy w pojemnikach nie ma soku. Jeśli się pojawi - owoce trzeba przez kilka godzin dosuszyć.  

Gotowe morele przechowujemy w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.

Zdrowotne właściwości moreli

Morele są bogate w różnorodne składniki odżywcze, które przynoszą wiele korzyści zdrowotnych. Zawierają przede wszystkim beta-karoten, który organizm przekształca w witaminę A, istotną dla zdrowia wzroku, skóry oraz układu odpornościowego. Ponadto, morele są doskonałym źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność oraz wspomaga produkcję kolagenu, niezbędnego dla zdrowych stawów i skóry. Magnez i potas obecne w morelach są korzystne dla zdrowia serca, pomagając regulować ciśnienie krwi i poprawiając funkcjonowanie mięśni oraz układu nerwowego. Dodatkowo, odpowiednia ilość błonnika zawartego w tych owocach wspomaga trawienie i pomaga w utrzymaniu zdrowej wagi. Suszone morele są dodatkowo bogate w żelazo, co może wspierać osoby cierpiące na anemię. Konsumpcja przetworów z moreli, takich jak dżemy, konfitury czy przecier, choć zawiera więcej cukru, nadal dostarcza cennych składników odżywczych i może być smacznym urozmaiceniem diety.

QUIZ. Prosty test o owocach. Wynik 6/10 będzie sukcesem

Pytanie 1 z 10
Na drzewach rosną: