Cukinia faszerowana pęczakiem i warzywami. Sprawdzony przepis na łatwy letni obiad

2024-07-29 8:16

Mamy dla Ciebie przepis na ciekawe danie z cukinii. Będzie nie tylko smacznie, ale i zdrowo. Oto, jak krok po kroku, przygotować cukinię faszerowaną pęczakiem i warzywami.

Faszerowana cukinia

i

Autor: Getty Images

Składniki

  • 2 średnie cukinie

  • 1/2 szklanki ugotowanego pęczaku

  • duża cebula

  • marchewka

  • papryka

  • 10 dag tartego sera żółtego

  • natka

  • majeranek

  • masło

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Jedną dużą cebulę obierz i posiekaj. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Paprykę pokrój w drobną kosteczkę. Marchewkę razem z cebulą podsmaż na maśle. Dodaj do tego zestawu paprykę i całość duś przez kilka minut.
  2. W między czasie gotujemy kaszę pęczak, zrób to zgodnie z instrukcjami, jakie znajdziesz na opakowaniu.
  3. Kiedy warzywa się już uduszą, dodaj do nich kaszę, posiekaną natkę oraz posiekany majeranek. Aby dodać całości smaku możesz doprawić farsz pieprzem i solą. Na koniec dosyp starty żółty ser.
  4. Cukinię pokrój na 3 równe części. Powinieneś je lekko wydrążyć, a następnie wypełnić farszem.
  5. Tak przygotowaną potrawę z cukinii wstaw do naczynia żaroodpornego. Danie piecz w temperaturze 190 stopni przez około 30 minut.

Dwie średnie cukinie wystarczą do przygotowania dania dla czterech osób.

Aby urozmaicić to danie, można dodać do farszu drobno pokrojone pieczarki, które wcześniej należy podsmażyć na maśle razem z cebulą i marchewką.

Pieczarki nadadzą daniu głębszy smak i dodatkową teksturę. Jeśli zależy Ci na intensywniejszym smaku, warto również rozważyć dodanie odrobiny wędzonej papryki, która wprowadzi delikatnie dymny aromat.

Podawaj cukinię z lekkim sosem jogurtowym z dodatkiem czosnku i świeżych ziół, co doskonale dopełni całą kompozycję smakową.