Kurczak cytrynowy
Przygotowanie: ok. 30 minut Porcje: 2
Składniki:
-
2 pojedyncze piersi z kurczaka
-
1 cytryna
-
2 ząbki czosnku
-
1 łyżeczka suszonego tymianku
-
5 łyżek oliwy z oliwek
-
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyj i jeżeli jest dość grube, to przetnij je w poprzek, oprósz solą i pieprzem. Cytrynę sparz wrzątkiem, przetnij na pół i wyciśnij do miseczki sok, następnie zetrzyj odrobinę skórki i wybierz łyżeczką miąższ. Teraz dodaj do cytryny drobno posiekany czosnek, tymianek oraz oliwę i wymieszaj. Przygotowane wcześniej mięso włóż do woreczka plastikowego i wlej cytrynową marynatę. Potrząśnij kilka razy i włóż do lodówki na co najmniej 10 minut.
Piecz mięso na rozgrzanym grillu: około 5 minut z każdej strony (aż pojawią się ciemne paski na każdej ze stron kurczaka). Do kurczaka cytrynowego świetnie pasuje pesto z orzechów laskowych...
Pesto z orzechów laskowych
Składniki:
-
1/2 szklanki wyłuskanych orzechów laskowych
-
1 ząbek czosnku
-
1/2 miarki (cup) liści świeżej bazylii
-
1/2 cytryny
-
3 łyżki tartego parmezanu
-
5 łyżek oliwy sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Orzechy zrumień na suchej patelni, przełóż do pojemnika blendera lub robota kuchennego (food processor), dodaj czosnek, bazylię, sok z cytryny, parmezan, oliwę, pieprz i sól. Zmiksuj na jednolitą masę. Podawaj na wierzchu kurczaka lub w miseczce - tak, by każdy mógł sobie maczać kawałki mięsa.
Szaszłyki z kurczaka w paście z papryki, z sosem ziołowo-kokosowym
Przygotowanie: ok. 30 minut Porcje: 4
Składniki:
-
1/2 kg piersi z kurczaka
-
1 zielona papryka
-
1 ząbek czosnku
-
1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
-
1 pęczek kolendry
-
1 pęczek mięty
-
1 łyżka soku z limonki
-
1 łyżka oliwy
-
1/2 zielonej cukini
-
5 łyżek mleka kokosowego
-
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
-
dodatkowa oliwa
Sposób przygotowania:
Mięso umyj, osusz i odstaw na bok. W międzyczasie przygotuj pastę paprykową: paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, oprósz solą i wysmaruj oliwą. Grilluj przez około 10 minut z każdej strony zmięknie, a skórka ściemnieje. Zawiń w woreczek foliowy (lub włóż do słoika) i po kilku minutach wyjmij i usuń skórkę. Zgrillowaną paprykę pokrój na kawałki i umieść w pojemniku blendera, dodaj pokrojony czosnek, połowę imbiru, połowę listków mięty i kolendry, sok z limonki i oliwę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Zmiksuj. Tak przygotowaną pastę rozsmaruj na mięsie. Następnie zawiń piersi z kurczaka w roladki, przekrój w poprzek nadziej na patyczki szaszłyków w miejscu łączenia. Skrop oliwą i piecz na gorącym grillu - około 5 minut z każdej strony. Wspaniałym smakowym dopełnieniem do tych szaszłyków jest oryginalny sos ziołowo-kokosowy.
Sos ziołowo-kokosowy - przygotowanie
Do blendera włóż pokrojoną w kostkę cukinię, resztę listków mięty, kolendry i imbiru. Wlej mleko kokosowe, delikatnie dopraw solą i pieprzem, miksuj tak długo aż uzyskasz gęsty, jednolity sos.
Szaszłyki z łososia i ziemniaków
Przygotowanie: ok. 30 minut Porcje: 4
Składniki:
-
1/2 kg młodych, małych ziemniaków
-
1 kg filetów z łososia
-
4 łyżeczki kuminu
-
3 łyżeczki nasion kolendry
-
1 cytryna (zetrzeć skórkę)
-
1 żółta cukinia
-
1 zielona cukinia
-
2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
Umyj dokładnie ziemniaczki i obgotuj w lekko osolonej wodzie - mają być lekko twarde. Kiedy lekko przestygną pokrój je na kawałki (według uznania - krążki, ćwiartki, itp.). Teraz umyj rybę (jeżeli ma skórę lub trochę ości, to je usuń). W moździerzu (lub w małym blenderze) rozetrzyj kumin z kolendrą. Teraz natrzyj łososia skórką z cytryny oraz przygotowaną mieszanką ziołową, pokrój w dużą kostkę. Cukinie przekrój wzdłuż, wydrąż nasiona i pokrój na kawałki. Na patyczki do szaszłyków nadziewaj przemiennie łososia, ziemniaki i cukinię. Każdego szaszłyka posmaruj delikatnie oliwą i piecz przez około 2 minuty z każdej strony.
Orientalne szaszłyki z tuńczyka
Przygotowanie: ok. 40 minut Porcje: 4
Składniki:
-
1 kg filetu ze świeżego tuńczyka
-
1 czerwona papryka
-
1 cebula
-
1 łyżka natki pietruszki
Marynata:
-
2 łyżki drobno startego świeżego imbiru
-
3 łyżki octu ryżowego
-
2 łyżki oleju
-
2 łyżki oleju sezamowego
-
2 łyżki sosu sojowego
-
2 łyżki miodu
-
1 łyżeczka chilli w płatkach
-
świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w miseczce. Tuńczyka pokrój na średniej wielkości kawałki, przełóż do misy i zalej marynatą. Odstaw na minimum 30 minut. W międzyczasie pokrój paprykę oraz cebulę na dość duże kawałki. Nadziewaj na patyczki do szaszłyków na przemian tuńczyka z warzywami. Grilluj na średnio rozgrzanym grillu, często przewracając, aż szaszłyki ładnie się zrumienią z każdej strony (10 do 15 minut). Przed samym podaniem posyp szaszłyki natką pietruszki.
Szybka marynata do mięsa
Składniki:
-
1/2 miarki gęstego octu balsamicznego
-
2/3 miarki oliwy
-
2 gałązki świeżego rozmarynu (oderwać listki)
-
3 ząbki czosnku
-
1 łyżka płynnego miodu
Sposób przygotowania:
W dużej (niemetalowej!) misce wymieszaj oliwę z oliwek, ocet balsamiczny rozmaryn, czosnek oraz połowę miodu. Tak przygotowaną marynatą wysmaruj dokładnie mięso. Najlepiej jeżeli zamarynujesz mięso dzień przed grillowaniem, tak aby przez noc postało w lodówce. W czasie pieczenia, smaruj mięso pozostałą marynatą połączoną z resztą miodu.
Szybka marynata do ryby
Składniki:
-
3 łyżki drobno startego imbiru
-
3 łyżki soku z limonki
-
6 łyżek sosu sojowego
-
2 łyżki nasion sezamu
-
1 łyżka oleju sezamowego
-
1 łyżka miodu
Sposób przygotowania:
W niemetalowej misce wymieszaj imbir, sok z limonki, sos sojowy, nasiona sezamu, olej sezamowy i miód. W tak przygotowanej marynacie namocz rybę i odstaw na co najmniej pół godziny. Smacznego!
Warto również rozważyć dodanie warzywnych dodatków i sałatek, aby uzupełnić dania grillowe, nadając im jeszcze więcej kolorów i smaków. Na przykład, sałatka z grillowanych bakłażanów i pomidorów z dodatkiem świeżej rukoli i dressingiem z oliwy z octem balsamicznym doskonale komponuje się z szaszłykami z kurczaka lub ryb. Inną propozycją może być sałatka ziemniaczana z młodymi ziemniakami, czerwoną cebulą, koperkiem i musztardowym vinegretem, która będzie świetnym uzupełnieniem szaszłyków z łososia. Dla miłośników kuchni egzotycznej poleca się sałatkę z mango i awokado z limonkowym dressingiem, idealną do orientalnych szaszłyków z tuńczyka. Warzywne dodatki nie tylko wzbogacają smak potraw, ale również dodają im wartości odżywczych i świeżości.