Czy znasz przepisy na nietypowe DANIA Z GRILLA? Poznaj 4 nowe dania i 3 nowe dodatki!

2024-06-02 7:22

Na rozgrzewkę przed sezonem grillowym warto wypróbować nowe, mniej znane dania z grilla.  Poznaj nowe przepisy na dania z grilla i zaskocz biesiadników na pierwszym spotkaniu przy ruszcie!

Czy znasz przepisy na nietypowe DANIA Z GRILLA? Poznaj 4 nowe dania i 3 nowe dodatki!

i

Autor: Getty Images

Kurczak cytrynowy

Przygotowanie: ok. 30 minut Porcje: 2

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka

  • 1 cytryna

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

  • 5 łyżek oliwy z oliwek

  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Mięso umyj i jeżeli jest dość grube, to przetnij je w poprzek, oprósz solą i pieprzem. Cytrynę sparz wrzątkiem, przetnij na pół i wyciśnij do miseczki sok, następnie zetrzyj odrobinę skórki i wybierz łyżeczką miąższ. Teraz dodaj do cytryny drobno posiekany czosnek, tymianek oraz oliwę i wymieszaj. Przygotowane wcześniej mięso włóż do woreczka plastikowego i wlej cytrynową marynatę. Potrząśnij kilka razy i włóż do lodówki na co najmniej 10 minut.

Piecz mięso na rozgrzanym grillu: około 5 minut z każdej strony (aż pojawią się ciemne paski na każdej ze stron kurczaka). Do kurczaka cytrynowego świetnie pasuje pesto z orzechów laskowych...

Pesto z orzechów laskowych

Składniki:

  • 1/2 szklanki wyłuskanych orzechów laskowych

  • 1 ząbek czosnku

  • 1/2 miarki (cup) liści świeżej bazylii

  • 1/2 cytryny

  • 3 łyżki tartego parmezanu

  • 5 łyżek oliwy sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Orzechy zrumień na suchej patelni, przełóż do pojemnika blendera lub robota kuchennego (food processor), dodaj czosnek, bazylię, sok z cytryny, parmezan, oliwę, pieprz i sól. Zmiksuj na jednolitą masę. Podawaj na wierzchu kurczaka lub w miseczce - tak, by każdy mógł sobie maczać kawałki mięsa.

Szaszłyki z kurczaka w paście z papryki, z sosem ziołowo-kokosowym

Przygotowanie: ok. 30 minut Porcje: 4

Składniki: 

  • 1/2 kg piersi z kurczaka

  • 1 zielona papryka

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru

  • 1 pęczek kolendry

  • 1 pęczek mięty

  • 1 łyżka soku z limonki

  • 1 łyżka oliwy

  • 1/2 zielonej cukini

  • 5 łyżek mleka kokosowego

  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

  • dodatkowa oliwa

Sposób przygotowania:

Mięso umyj, osusz i odstaw na bok. W międzyczasie przygotuj pastę paprykową: paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, oprósz solą i wysmaruj oliwą. Grilluj przez około 10 minut z każdej strony zmięknie, a skórka ściemnieje. Zawiń w woreczek foliowy (lub włóż do słoika) i po kilku minutach wyjmij i usuń skórkę. Zgrillowaną paprykę pokrój na kawałki i umieść w pojemniku blendera, dodaj pokrojony czosnek, połowę imbiru, połowę listków mięty i kolendry, sok z limonki i oliwę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Zmiksuj. Tak przygotowaną pastę rozsmaruj na mięsie. Następnie zawiń piersi z kurczaka w roladki, przekrój w poprzek nadziej na patyczki szaszłyków w miejscu łączenia. Skrop oliwą i piecz na gorącym grillu - około 5 minut z każdej strony. Wspaniałym smakowym dopełnieniem do tych szaszłyków jest oryginalny sos ziołowo-kokosowy.

Sos ziołowo-kokosowy - przygotowanie

Do blendera włóż pokrojoną w kostkę cukinię, resztę listków mięty, kolendry i imbiru. Wlej mleko kokosowe, delikatnie dopraw solą i pieprzem, miksuj tak długo aż uzyskasz gęsty, jednolity sos.

Szaszłyki z łososia i ziemniaków

Przygotowanie: ok. 30 minut Porcje: 4

Składniki:

  • 1/2 kg młodych, małych ziemniaków

  • 1 kg filetów z łososia

  • 4 łyżeczki kuminu

  • 3 łyżeczki nasion kolendry

  • 1 cytryna (zetrzeć skórkę)

  • 1 żółta cukinia

  • 1 zielona cukinia

  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Umyj dokładnie ziemniaczki i obgotuj w lekko osolonej wodzie - mają być lekko twarde. Kiedy lekko przestygną pokrój je na kawałki (według uznania - krążki, ćwiartki, itp.). Teraz umyj rybę (jeżeli ma skórę lub trochę ości, to je usuń). W moździerzu (lub w małym blenderze) rozetrzyj kumin z kolendrą. Teraz natrzyj łososia skórką z cytryny oraz przygotowaną mieszanką ziołową, pokrój w dużą kostkę. Cukinie przekrój wzdłuż, wydrąż nasiona i pokrój na kawałki. Na patyczki do szaszłyków nadziewaj przemiennie łososia, ziemniaki i cukinię. Każdego szaszłyka posmaruj delikatnie oliwą i piecz przez około 2 minuty z każdej strony.

Orientalne szaszłyki z tuńczyka

Przygotowanie: ok. 40 minut Porcje: 4

Składniki:

  • 1 kg filetu ze świeżego tuńczyka

  • 1 czerwona papryka

  • 1 cebula

  • 1 łyżka natki pietruszki

    Marynata:

  • 2 łyżki drobno startego świeżego imbiru

  • 3 łyżki octu ryżowego

  • 2 łyżki oleju

  • 2 łyżki oleju sezamowego

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 2 łyżki miodu

  • 1 łyżeczka chilli w płatkach

  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w miseczce. Tuńczyka pokrój na średniej wielkości kawałki, przełóż do misy i zalej marynatą. Odstaw na minimum 30 minut. W międzyczasie pokrój paprykę oraz cebulę na dość duże kawałki. Nadziewaj na patyczki do szaszłyków na przemian tuńczyka z warzywami. Grilluj na średnio rozgrzanym grillu, często przewracając, aż szaszłyki ładnie się zrumienią z każdej strony (10 do 15 minut). Przed samym podaniem posyp szaszłyki natką pietruszki.

Szybka marynata do mięsa

Składniki:

  • 1/2 miarki gęstego octu balsamicznego

  • 2/3 miarki oliwy

  • 2 gałązki świeżego rozmarynu (oderwać listki)

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżka płynnego miodu

Sposób przygotowania:

W dużej (niemetalowej!) misce wymieszaj oliwę z oliwek, ocet balsamiczny rozmaryn, czosnek oraz połowę miodu. Tak przygotowaną marynatą wysmaruj dokładnie mięso. Najlepiej jeżeli zamarynujesz mięso dzień przed grillowaniem, tak aby przez noc postało w lodówce. W czasie pieczenia, smaruj mięso pozostałą marynatą połączoną z resztą miodu.

Szybka marynata do ryby

Składniki:

  • 3 łyżki drobno startego imbiru

  • 3 łyżki soku z limonki

  • 6 łyżek sosu sojowego

  • 2 łyżki nasion sezamu

  • 1 łyżka oleju sezamowego

  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

W niemetalowej misce wymieszaj imbir, sok z limonki, sos sojowy, nasiona sezamu, olej sezamowy i miód. W tak przygotowanej marynacie namocz rybę i odstaw na co najmniej pół godziny. Smacznego!

Warto również rozważyć dodanie warzywnych dodatków i sałatek, aby uzupełnić dania grillowe, nadając im jeszcze więcej kolorów i smaków. Na przykład, sałatka z grillowanych bakłażanów i pomidorów z dodatkiem świeżej rukoli i dressingiem z oliwy z octem balsamicznym doskonale komponuje się z szaszłykami z kurczaka lub ryb. Inną propozycją może być sałatka ziemniaczana z młodymi ziemniakami, czerwoną cebulą, koperkiem i musztardowym vinegretem, która będzie świetnym uzupełnieniem szaszłyków z łososia. Dla miłośników kuchni egzotycznej poleca się sałatkę z mango i awokado z limonkowym dressingiem, idealną do orientalnych szaszłyków z tuńczyka. Warzywne dodatki nie tylko wzbogacają smak potraw, ale również dodają im wartości odżywczych i świeżości.

Quiz. Napoje w PRL-u. Jeśli ich nie piłeś, nie masz najmniejszych szans!

Pytanie 1 z 10
Napoje i trunki alkoholowe sprzedawano w sklepach, które były otwarte: