Dania ze świeżego szpinaku - 3 proste przepisy

2024-05-28 13:28

Świeży szpinak jest dostępny prawie przez cały rok, ale najlepiej smakuje wiosną i wczesnym latem. Proponujemy trzy ciekawe przepisy na dania ze świeżego szpinaku.

Dania ze świeżego szpinaku - 3 proste przepisy

i

Autor: Getty Images

Minęły czasy, gdy byliśmy zdani na mrożony, mocno rozdrobniony szpinak, który ugotowany przypominał nieapetyczną papkę. Świeże listki mają zupełnie inny, znacznie ciekawszy smak, a dania z nich przyrządzone mają tę zaletę, że nie wymagają długiego przygotowania. Ponadto lekko zblanszowany lub jedzony na surowo szpinak zachowuje większość swojego najcenniejszego składnika – kwasu foliowego. Oto 3 sprawdzone przepisy.

Spaghetti ze szpinakiem

Dla zaostrzenia smaku dodajemy świeży czosnek; kto nie lubi, może zamiast czosnku użyć cebuli. Składniki:

  • 200 g makaronu spaghetti,

  • 400 g świeżego szpinaku,

  • 200 g drobnych pieczarek,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 2 łyżki śmietany do zup 12 proc.,

  • olej,  sól, pieprz,

  • 2 łyżki startego parmezanu

Przygotowanie:

Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w plasterki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Szpinak przebrać, umyć, osączyć. Pieczarki lekko przesmażyć na oleju w dużym rondlu, dodać szpinak i smażyć kilka minut, delikatnie mieszając. Pod koniec smażenia dodać czosnek, zabielić śmietaną, lekko osolić. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, wymieszać w rondlu z sosem szpinakowym, wyłożyć na talerze. Oprószyć pieprzem, posypać parmezanem.

Tortilla ze szpinakiem

To danie idealne na wiosnę – można użyć młodych ziemniaczków, które doskonale komponują się ze szpinakiem i jajkami.’

Składniki:

  • 400 g szpinaku,

  • 600 g młodych ziemniaków,

  • czerwona papryka,

  • 2 cebule,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 7 jajek,

  • szklanka mleka,

  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki,

  • listki natki pietruszki albo lubczyku,

    olej, sól, pieprz

Przygotowanie: ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w plasterki. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę. Cebule i czosnek obrać, posiekać. Szpinak przebrać, umyć, wrzucić na minutę do wrzątku, odcedzić na sicie i opłukać w zimnej wodzie. Jajka roztrzepać z mlekiem, przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i czosnek, dodać ziemniaki i smażyć jeszcze kilka minut. Dołożyć szpinak i paprykę, zalać masą jajeczną, przykryć patelnię, smażyć jeszcze ok. 20 minut, aż masa się zetnie (jeśli patelnia jest żaroodporna i ma odkręcaną rączkę, tortillę można zapiec w piekarniku – ok. 25 minut w temp. 190 st. C.) Tortillę wyjąć z patelni na talerz, przestudzić i kroić na porcje jak tort. Przed podaniem posypać natką.

Sałatka szpinakowa z truskawkami

Efektowna, szybka i łatwa do zrobienia. Dla osiągnięcia właściwego efektu ważne jest, by dodać dobry ocet balsamiczny i orzeszki piniowe.

Składniki:

  • 400 g szpinaku,

  • łyżka orzeszków piniowych,

  • ząbek czosnku,

  • 2-3 gałązki świeżego  tymianku,

  • 5 łyżek oliwy,

  • 3 łyżki octu balsamicznego,

  • 250 g truskawek,

  • sól, pieprz, cukier.

Przygotowanie: Listki szpinaku oczyścić, opłukać, dobrze osączyć i porwać na mniejsze kawałki. Orzeszki uprażyć na suchej patelni. Czosnek obrać i drobno pokroić. Listki tymianku oderwać od gałązek. Ocet wymieszać ze szczyptą soli, cukru i pieprzu, czosnkiem, tymiankiem i oliwą. Truskawki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki, włożyć do salaterki, polać sosem i odstawić na 5 minut. Dołożyć szpinak i orzeszki piniowe, delikatnie przemieszać. 

Risotto ze szpinakiem

Propozycja dla miłośników kuchni włoskiej. To danie łączy kremową konsystencję risotto ze świeżością szpinaku, tworząc aromatyczną i sycącą potrawę.

Składniki:

  • 300 g ryżu arborio,
  • 500 g świeżego szpinaku,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 1 szklanka białego wina,
  • 50 g masła,
  • 50 g startego parmezanu,
  • 2 łyżki oliwy,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie: Szpinak przebrać, umyć i osączyć. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. W dużym rondlu rozgrzać oliwę i masło, dodać cebulę i czosnek, smażyć na małym ogniu do zeszklenia. Wsypać ryż i smażyć, mieszając, aż ziarenka staną się przezroczyste. Wlać wino, odparować płyn, a następnie, stopniowo, po chochli, dodawać gorący bulion, często mieszając. Gdy ryż będzie prawie miękki, dodać szpinak i gotować jeszcze kilka minut, aż liście się zwiną. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdjąć z ognia, wmieszać parmezan, przykryć i odstawić na 5 minut przed podaniem.

Quiz. Napoje w PRL-u. Jeśli ich nie piłeś, nie masz najmniejszych szans!

Pytanie 1 z 10
Napoje i trunki alkoholowe sprzedawano w sklepach, które były otwarte: