Minęły czasy, gdy byliśmy zdani na mrożony, mocno rozdrobniony szpinak, który ugotowany przypominał nieapetyczną papkę. Świeże listki mają zupełnie inny, znacznie ciekawszy smak, a dania z nich przyrządzone mają tę zaletę, że nie wymagają długiego przygotowania. Ponadto lekko zblanszowany lub jedzony na surowo szpinak zachowuje większość swojego najcenniejszego składnika – kwasu foliowego. Oto 3 sprawdzone przepisy.
Spaghetti ze szpinakiem
Dla zaostrzenia smaku dodajemy świeży czosnek; kto nie lubi, może zamiast czosnku użyć cebuli. Składniki:
-
200 g makaronu spaghetti,
-
400 g świeżego szpinaku,
-
200 g drobnych pieczarek,
-
2 ząbki czosnku,
-
2 łyżki śmietany do zup 12 proc.,
-
olej, sól, pieprz,
-
2 łyżki startego parmezanu
Przygotowanie:
Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w plasterki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Szpinak przebrać, umyć, osączyć. Pieczarki lekko przesmażyć na oleju w dużym rondlu, dodać szpinak i smażyć kilka minut, delikatnie mieszając. Pod koniec smażenia dodać czosnek, zabielić śmietaną, lekko osolić. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, wymieszać w rondlu z sosem szpinakowym, wyłożyć na talerze. Oprószyć pieprzem, posypać parmezanem.
Tortilla ze szpinakiem
To danie idealne na wiosnę – można użyć młodych ziemniaczków, które doskonale komponują się ze szpinakiem i jajkami.’
Składniki:
-
400 g szpinaku,
-
600 g młodych ziemniaków,
-
czerwona papryka,
-
2 cebule,
-
2 ząbki czosnku,
-
7 jajek,
-
szklanka mleka,
-
łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
-
listki natki pietruszki albo lubczyku,
olej, sól, pieprz
Przygotowanie: ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w plasterki. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę. Cebule i czosnek obrać, posiekać. Szpinak przebrać, umyć, wrzucić na minutę do wrzątku, odcedzić na sicie i opłukać w zimnej wodzie. Jajka roztrzepać z mlekiem, przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i czosnek, dodać ziemniaki i smażyć jeszcze kilka minut. Dołożyć szpinak i paprykę, zalać masą jajeczną, przykryć patelnię, smażyć jeszcze ok. 20 minut, aż masa się zetnie (jeśli patelnia jest żaroodporna i ma odkręcaną rączkę, tortillę można zapiec w piekarniku – ok. 25 minut w temp. 190 st. C.) Tortillę wyjąć z patelni na talerz, przestudzić i kroić na porcje jak tort. Przed podaniem posypać natką.
Sałatka szpinakowa z truskawkami
Efektowna, szybka i łatwa do zrobienia. Dla osiągnięcia właściwego efektu ważne jest, by dodać dobry ocet balsamiczny i orzeszki piniowe.
Składniki:
-
400 g szpinaku,
-
łyżka orzeszków piniowych,
-
ząbek czosnku,
-
2-3 gałązki świeżego tymianku,
-
5 łyżek oliwy,
-
3 łyżki octu balsamicznego,
-
250 g truskawek,
-
sól, pieprz, cukier.
Przygotowanie: Listki szpinaku oczyścić, opłukać, dobrze osączyć i porwać na mniejsze kawałki. Orzeszki uprażyć na suchej patelni. Czosnek obrać i drobno pokroić. Listki tymianku oderwać od gałązek. Ocet wymieszać ze szczyptą soli, cukru i pieprzu, czosnkiem, tymiankiem i oliwą. Truskawki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki, włożyć do salaterki, polać sosem i odstawić na 5 minut. Dołożyć szpinak i orzeszki piniowe, delikatnie przemieszać.
Risotto ze szpinakiem
Propozycja dla miłośników kuchni włoskiej. To danie łączy kremową konsystencję risotto ze świeżością szpinaku, tworząc aromatyczną i sycącą potrawę.
Składniki:
- 300 g ryżu arborio,
- 500 g świeżego szpinaku,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 l bulionu warzywnego,
- 1 szklanka białego wina,
- 50 g masła,
- 50 g startego parmezanu,
- 2 łyżki oliwy,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól, pieprz.
Przygotowanie: Szpinak przebrać, umyć i osączyć. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. W dużym rondlu rozgrzać oliwę i masło, dodać cebulę i czosnek, smażyć na małym ogniu do zeszklenia. Wsypać ryż i smażyć, mieszając, aż ziarenka staną się przezroczyste. Wlać wino, odparować płyn, a następnie, stopniowo, po chochli, dodawać gorący bulion, często mieszając. Gdy ryż będzie prawie miękki, dodać szpinak i gotować jeszcze kilka minut, aż liście się zwiną. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdjąć z ognia, wmieszać parmezan, przykryć i odstawić na 5 minut przed podaniem.