Dlaczego cukinia jest gorzka? Skąd bierze się nieprzyjemny smak?

2024-07-12 19:48

Sezon letni to okres wzrastającej popularności cukinii, która często gości na polskich stołach. Przygotować z niej można zupy, sałatki, drugie dania, a nawet szaszłyki na grilla. Czasami zdarza się jednak, że cukinia jest gorzka w smaku. Co powinniśmy zrobić w takiej sytuacji?

Dlaczego cukinia jest gorzka? Skąd bierze się nieprzyjemny smak?

i

Autor: gettyimages.com

Cukinia nazywana jest też kabaczkiem. Warzywo to jest bardzo zdrowe i posiada szereg witamin z grupy B oraz witaminy C, A i K. W większości składa się z wody, co jest pozytywnym aspektem podczas wysokich temperatur. Nic więc dziwnego, że jest chętnie wybierana w upalne miesiące. Nie każdy wie, dlaczego cukinia bywa gorzka. Okazuje się, że poza nieprzyjemnymi doznaniami smakowymi, gorzka cukinia może wpłynąć też na nasz stan zdrowia.

Co odpowiada za gorzki smak cukinii?

Za gorzki smak cukinii odpowiada substancja obecna we wszystkich warzywach dyniowatych, a w tym ogórkach czy dyni - kukurbitacyna. W okresach suszy i gwałtownych zmian temperatur wzrasta stężenie tej substancji w roślinie. Jest to jej naturalna ochrona przed pasożytami, szkodnikami i trudnymi warunkami. Substancję tę wytwarzają liście, ale w momencie kiedy roślina wystawiona jest na mocne słońce, nie ma wody lub występują inne niesprzyjające czynniki, kukurbitacyna przekazywana jest też do owoców.

O czym trzeba wiedzieć kukurbitacyna jest dla ludzi toksyczna i jej spożycie może skończyć się bardzo przykrymi konsekwencjami. Jeśli cukinia okaże się gorzka, najbezpieczniej będzie nie wykorzystywać jej do zrobienia posiłku. Zjedzenie gorzkiej cukinii może powodować bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunkę oraz bóle głowy.

W 2022 roku na niebezpieczeństwo związane ze zjedzeniem gorzkiej cukinii uwagę zwrócił lekarz, który prowadzi na Facebooku profil Tomasz Rezydent. Opisał swoją historię, kiedy zupełnie nieświadomie zjadł placki przygotowane z gorzkiej cukinii. Wkrótce po ich spożyciu zaczął się pocić, bolał go brzuch i miał biegunkę. Dopiero później natrafił na informację o kukurbitacynie, która znajduje się w roślinach dyniowatych i była odpowiedzialna za jego zatrucie pokarmowe. Podzielił się swoją historią ku przestrodze, aby uświadomić innych o tym ważnym, a mało komu znanym fakcie.

Czy da się pozbyć gorzkiego smaku cukinii?

Niestety nie ma sprawdzonego sposobu na to, co zrobić, aby cukinia nie była gorzka. Nie pomoże ani obranie warzywa, ani jego ugotowanie. Obróbka termiczna nie usunie toksycznej dla ludzi substancji.