Domowej roboty lody są najlepsze. Dlaczego? Przepisy na lody domowej roboty

2024-05-30 3:57

Lody domowe będą wyśmienitym deserem dla rodziny. Jeśli chcemy zrobić najbliższym słodką niespodziankę, wykorzystajmy gotowe przepisy na lody domowe. Jak zrobić lody śmietankowe, bakaliowe lub owocowe? Oto sprawdzone receptury na lody domowe.

Domowej roboty lody są najlepsze. Dlaczego? Przepisy na lody domowej roboty

i

Autor: Getty Images

Lody są dostępne przez cały rok w postaci tortów, rolad, rożków, lizaków i przeróżnych deserów. Firmy produkujące lody oferują nam całą gamę smaków. Może jednak skusilibyśmy się na samodzielne zrobienie lodów domowych? Będą miłą niespodzianką dla bliskich na letni podwieczorek.

Jak zrobić lody domowe?

Do przygotowania lodów należy używać zawsze świeżych produktów. Podstawą lodów domowych jest masa mleczno-jajeczna. Pamiętajmy jajka przed użyciem sparzyć gorącą wodą. Mleko powinno być pełne, pasteryzowane lub przegotowane. Masę mleczno-jajeczną należy zagęszczać mieszając ją ruchem szybkim i miarowym, w kąpieli wodnej, stawiając naczynie do garnka z wrzątkiem. Sposób ten zapewni powolne ścinanie się białka, a tym samym uzyskanie gładkiej masy. Kiedy masa zgęstnieje należy ją przelać do innego naczynia i nadal mieszając, ostudzić. Dodanie cukru powinno być ściśle określone, gdyż nadmiar jego nie tylko przesłodzi lody, ale także utrudni zamrażanie. Pamiętajmy więc, że im więcej dodamy cukru, tym niższa temperatura potrzebna będzie do zamrożenia lodów. Mrożenie lodów w lodówce trwa kilka godzin i jeśli nie posiadamy maszynki, musimy w czasie zamrażania kilkakrotnie lody mieszać. Wpłynie to na ich gładką konsystencję. Lody należy mieszać ruchem szybkim i miarowym.

Przepisy na domowe lody

Lody śmietankowe

Składniki:

  • 500 ml mleka

  • 8 żółtek

  • 150-200 g cukru

  • 250 ml śmietanki 36%

Wykonanie:

Żółtka ucieramy z cukrem. Mleko zagotowujemy i wlewamy je stopniowo do naczynia z żółtkami wstawionego do garnka z wrzątkiem, cały czas mieszając trzepaczką. Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i dalej mieszamy, aż do wystygnięcia. Śmietankę ubijamy i łączymy z masą mleczno-jajeczną. Całość przekładamy do maszynki do kręcenia lodów i wkładamy do zamrażalnika. Jeśli jej nie posiadamy, pamiętajmy o mieszaniu masy podczas mrożenia.

Lody bakaliowe

Składniki:

  • 500 ml mleka lub śmietanki 36%

  • 100 g cukru pudru

  • 5 żółtek

  • 50 g rodzynek

  • 50 g orzechów włoskich

  • 50 g fig

Wykonanie:

Orzechy należy sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Rodzynki i figi drobno kroimy. Przygotowane bakalie dodajemy do lodów przygotowanych tak, jak lody śmietankowe. Całość zamrażamy. Podajemy w pucharkach z bitą śmietaną lub polewą czekoladową.

Lody owocowe

Składniki:

  • 300 ml śmietanki 30%

  • pół szklanki pokruszonych bezów

  • szklanka malin i czerwonych winogron

  • 4 łyżki cukru

  • szklanka wody

  • 2 brzoskwinie

  • Do lodów możemy użyć również poziomek lub truskawek.

Wykonanie:

Pokrojone wzdłuż winogrona i maliny wrzucamy do garnka. Wsypujemy cukier. Całość zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu mniej więcej 20-30 minut, aż uzyskamy syrop. Następnie czekamy, aż syrop wystygnie. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy pokruszone bezy, pokrojone w kostkę brzoskwinie i wystudzone owoce z syropu około 2-4 łyżki. Wszystko lekko mieszamy i wstawiamy do zamrażalnika. Podajemy z kawałkami świeżych owoców i polewamy np. musem owocowym.

Lody czekoladowe

Składniki:

  • 500 ml mleka

  • 4 żółtka

  • 150 g cukru

  • 200 g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)

  • 250 ml śmietanki 36%

Wykonanie:

Żółtka ucieramy z cukrem aż będą jasne i puszyste. Mleko zagotowujemy, a następnie zalewamy nim utarte żółtka, umieszczając naczynie w kąpieli wodnej. Masę podgrzewamy, nie przestając mieszać, aż zgęstnieje. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy jajecznej, dokładnie mieszając. Śmietankę ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z przestudzoną masą czekoladową. Całość przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika. Aby uzyskać gładką konsystencję, co godzinę mieszamy lody intensywnie trzepaczką lub miksujemy, aż do całkowitego zamrożenia. Lody podajemy z wiórkami czekoladowymi lub polewą z gorzkiej czekolady.

QUIZ. Jadalny, niejadalny czy trujący?

Pytanie 1 z 19
Czubajka kania to grzyb:
Kania