Ohio
- 20 ml whisky,
- 10 ml czerwonego wermutu,
- 5 ml angostury,
- dowolna ilość szampana,
- kostki lodu
- skóra limety,
- wisienka koktajlowa
Jak zrobić:Whisky, wermut, angosturę i lód wymieszać w shakerze. Przelać przez sitko do kielszka, dolać szampana. Kieliszek udekorować skórką limonki i wisienką.
Kir Imperial
- 20 ml likieru cassis,
- 20 ml wódki,
- dowolna ilość szampana
Jak zrobić:Likier i wódkę wlać do wysokiego kieliszka, wymieszać łyżeczką barową. Uzupełnić szampanę.
Ritz
- 20 ml koniaku,
- 20 ml cointreau,
- 40 ml świeżego soku pomarańczowego,
- 100 ml wina musującego,
- wisienka koktajlowa,
- plasterek limonki
Jak zrobić:Koniak cointreau i sok wlać do shakera, wstrząsnąć. Przelać przez gęste sitko do szampanki. Dolać wino musujące. Kieliszek udekorować limonką i wisienką.
Vulcano
- 20 ml curacao blue,
- 20 ml wódki malinowej,
- skórka pomarańczy,
- dowolna ilość schłodzonego szampana,
- skórka cytryny
Jak zrobić:Likier i wódkę wlać do kieliszka. Aromatyzować skórką z pomarańczy (ściskać skórę nad kieliszkiem). Zamieszać, dopełnić szampanem. Kieliszek udekorować skórką z cytryny.
Bellini
- 40 ml przecieru brzoskwiniowego,
- 100 ml prosecco,
- plasterek brzoskwini do dekoracji (opcjonalnie)
Jak zrobić: Przecier brzoskwiniowy wlać do kieliszka do szampana. Delikatnie dolać schłodzone prosecco, mieszając ostrożnie łyżeczką barową, aby składniki się połączyły, ale nie straciły zbyt wielu bąbelków. Kieliszek można udekorować plasterkiem świeżej brzoskwini. Bellini jest klasycznym włoskim koktajlem, który idealnie nadaje się jako aperitif, szczególnie w ciepłe letnie dni.