Jak zrobić dżem ze śliwek? Przepisy na dżem z żelfiksem i tradycyjny

2024-08-29 9:35

Jak zrobić dżem ze śliwek? Podajemy dwa łatwe i szybkie przepisy na pyszny dżem śliwkowy. Tak naprawdę wystarczą nam śliwki, cukier i trochę czasu.

Dżem śliwkowy

i

Autor: Getty Images

Dżemy uwielbia chyba każde dziecko i dorosły. Śliwkowe dżemy towarzyszą nam przez cały rok, są smaczne i nadają się nie tylko jako składnik pożywnego śniadania, ale również jako dodatek do ciast i deserów, także uzupełnienie rozgrzewającej herbaty, czy grzanego wina. Uniwersalny smak śliwek sprawia, że pyszne dżemy i konfitury smakują przez cały rok, bez względu na porę i pogodę. Dzięki jednemu z dwóch przepisów łatwo i szybko wykonasz pyszny dżem śliwkowy. Podpowiadamy jak to zrobić!

Tradycyjny dżem ze śliwek

Składniki

  • 1 kg śliwek
  • 50 dag cukru

Jak zrobić dżem ze śliwek?

  1. Śliwki dokładnie myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy na ćwiartki.
  2. Przygotowane śliwki wkładamy do dużego garnka i gotujemy przez ok. godzinę lub dłużej (cały czas mieszając).
  3. W międzyczasie dodajemy cukier i cały czas mieszamy. Po upływie czasu śliwki wyłączamy, a garnek przykrywamy.
  4. Gotowanie powtarzamy następnego dnia i jeszcze kolejnego (lub rano i wieczorem), aż uzyskamy pożądaną konsystencję.
  5. Gdy dżem jest już gotowy wkładamy go do gorących, wyparzonych słoików i zakręcamy wygotowanymi nakrętkami. Tak przygotowane słoiki pasteryzujemy przed ok. 20 minut w garnku z gorącą wodą.

Dżem śliwkowy z żelfiksem

Składniki

  • 2 kg śliwek
  • 2 opakowania cukru żelującego
  • 1 kg cukru

Jak zrobić dżem śliwkowy?

  1. Śliwki myjemy, kroimy na połówki i wyjmujemy pestki.
  2. Do przygotowanych śliwek dodajemy cukier żelujący, mieszamy i gotujemy razem na małym ogniu, cały czas mieszając.
  3. Następnie skraplamy sokiem z cytryny i dodajemy cukier.
  4. Gotujemy śliwki do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  5. Na koniec przekładamy dżem do wypieczonych w piekarniku słoików, zakręcamy i odwracamy słoiki do góry dnem na ok. 5 minut.

Jak urozmaicić smak dżemu śliwkowego?

Dodając odrobinę skórki pomarańczowej lub cytrynowej do gotujących się śliwek, możemy nadać dżemowi śliwkowemu wyjątkowy, cytrusowy aromat. Skórkę należy dokładnie umyć, obrać i drobno posiekać przed dodaniem do garnka.

Dodatkowo, aby jeszcze bardziej wzbogacić smak dżemu, można dodać odrobinę cynamonu lub mielonych goździków. Te przyprawy idealnie komponują się ze śliwkami, tworząc harmonijną, rozgrzewającą kompozycję smakową, idealną na chłodniejsze dni. Eksperymentując z dodatkami, możemy tworzyć własne, unikalne wersje klasycznego dżemu śliwkowego.