Gazpacho z krewetkami
Zmiksuj:
-
2 pomidory,
-
½ szklanki soku pomidorowego,
-
½ zielonej papryki,
-
1/2 szklanki plasterków ogórka,
-
ząbek czosnku,
-
2 łyżeczki posiekanej natki,
-
łyżeczkę przyprawy chili,
-
¼ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu
Składniki:Zupę wlej do miski. Na wierzch połóż 1/3 szklanki rozdrobnionych krewetek w sosie własnym lub ugotowanych mrożonych. Dołóż drobno pokrojonego pomidora.
Gazpacho można podawać np. z kromeczkami bułki grahamki z masłem lub z sałatką przygotowaną z różnego rodzaju sałat (można dodać inne zielone warzywa i pokruszonego sera feta o 2 łyżkami octu winnego lub oliwą z oliwek.
Złote gazpacho
Zmiksuj:
-
duży świeży ogórek
-
3 duże pomidory
-
czerwona papryka
-
2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
-
łyżka oliwy z oliwek
-
ząbek czosnku
-
½ łyżeczki soli
-
łyżeczka pieprzu
Jak zrobić:
Zupę przelej do miseczek. Posyp posiekaną natki, dodaj pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Gazpacho podawaj ze złocistymi tostami natartymi czosnkiem.
Gazpacho z krewetkami
Zmiksuj:
2 pomidory,
½ szklanki soku pomidorowego,
½ zielonej papryki,
1/2 szklanki plasterków ogórka,
ząbek czosnku,
2 łyżeczki posiekanej natki,
łyżeczkę przyprawy chili,
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu
Składniki:Zupę wlej do miski. Na wierzch połóż 1/3 szklanki rozdrobnionych krewetek w sosie własnym lub ugotowanych mrożonych. Dołóż drobno pokrojonego pomidora.
Gazpacho można podawać np. z kromeczkami bułki grahamki z masłem lub z sałatką przygotowaną z różnego rodzaju sałat (można dodać inne zielone warzywa i pokruszonego sera feta o 2 łyżkami octu winnego lub oliwą z oliwek.
Złote gazpacho
Zmiksuj:
duży świeży ogórek
3 duże pomidory
czerwona papryka
2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
łyżka oliwy z oliwek
ząbek czosnku
½ łyżeczki soli
łyżeczka pieprzu
Jak zrobić:
Zupę przelej do miseczek. Posyp posiekaną natki, dodaj pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Gazpacho podawaj ze złocistymi tostami natartymi czosnkiem.
Aby podnieść smak oraz walory zdrowotne gazpacho, warto dodać do obu wersji zupy odrobinę świeżych ziół, takich jak bazylia, tymianek czy estragon. Można je drobno posiekać i wmieszać do gazpacho, co nada potrawie unikalnego aromatu oraz dodatkowej świeżości. Wprowadzenie różnych ziół może również wpłynąć na ich właściwości prozdrowotne, ponieważ wiele ziół, jak bazylia czy tymianek, ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Dzięki temu zupa stanie się jeszcze bogatsza w smaku i bardziej korzystna dla zdrowia.