Grzyby portobello warto przed przygotowaniem zamarynować zyskują będą jeszcze bardziej aromatyczne. Wystarczy je przez pół godziny potrzymać w mieszance oliwy, soku z cytryny i przypraw.
Zapiekane grzyby portobello z serem brie
Składniki:
• 4 grzyby portobello• ser camembert• 1 łyżka masła, oliwa
marynata:
• 2 łyżki oliwy • 2 łyżki soku z cytryny• 2 ząbki czosnku, drobno posiekane• ¼ łyżeczki chili• ¼ łyżeczki ziół prowansalskich• sól i pieprz do smaku
Grzyby portobello oczyścić, odciąć trzonki. Wszystkie składniki marynaty wymieszać, obtoczyć w niej grzyby i ułożyć w misce blaszkami do góry zalewając pozostałą marynatą. Odstawić na 20-30 minut.
Po wyjęciu z marynaty grzyby portobello obsmażamy na rozgrzanej oliwie z masłem z obu stron. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, blaszkami do góry, przykrywając plasterkami sera. Zapiekamy do rozpuszczenia sera, ok. 5-10 minut. Podajemy z bagietką.
Grzyby portobello nadziewane serem feta i oliwkami
Składniki:
• 8 portobello • sok z 1/2 cytryny• 60 g czarnych oliwek, posiekanych• 150 g sera feta• 1 cebula posiekana• 1 ząbek czosnku, posiekany• 1 łyżka posiekanej bazylii• 4 łyżki oliwy oraz dodatkowo do skropienia,• sól i pieprz do smaku.
Grzyby portobello wytrzeć papierowym ręcznikiem. Nóżki odkroić i posiekać. Kapelusze natrzeć sokiem z cytryny. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni i podsmażyć na niej cebulę oraz nóżki grzybów. Dodać czosnek, fetę i bazylię, przyprawić solą i pieprzem.
Kapelusze grzybów portobello nadziać przygotowanym nadzieniem i włożyć do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego, wierzch skropić oliwą. Naczynie przykryć i piec przez 15 minut, następnie odkryć i zapiekać do momentu, kiedy nadzienie lekko się zrumieni.
Grzyby portobello z kuskusem
Składniki:
• 4 grzyby portobello• 1 szalotka lub nieduża cebula• 6 łyżek kuskusu• 4 suszone pomidory• 4 łyżki startego sera Gouda z Rospudy• 2 łyżki posiekanego koperku• 3 łyżki oleju• sól, pieprz, chilli, sok z cytryny
Grzyby portobello oczyścić, wyłamać trzonki. Kapelusze skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i chilli - odstawić na ok. pół godziny. Kuskus zalać wrzątkiem tak, żeby był przykryty na ok. 1/2 cm - i odstawić na 5 minut. Trzonki portobello i szalotkę posiekać, przesmażyć na oleju, dodać posiekane pomidory, jeszcze chwilę razem smażyć. Wymieszać razem z kuskusem, koperkiem i startym serem, doprawić do smaku. Farszem nadziać grzyby, wierzch skropić olejem, przykryć i piec 20 minut w temp. 200 st., a potem odkryć i piec jeszcze 10 minut.
MO
Podczas przygotowania grzybów portobello warto zwrócić uwagę na ich świeżość oraz odpowiednie przechowywanie. Świeże grzyby portobello powinny być jędrne, o gładkiej, wolnej od plam powierzchni. Aby przedłużyć ich świeżość, najlepiej przechowywać je w lodówce w papierowej torbie, która zapewnia odpowiednią cyrkulację powietrza i zapobiega wilgoci. Przed użyciem grzyby te należy delikatnie przetrzeć wilgotnym ręcznikiem papierowym zamiast mycia pod bieżącą wodą, aby uniknąć ich nasiąkania wodą, co może negatywnie wpłynąć na teksturę i smak.