Polacy mylą grzyby niejadalne z trującymi. Oto na czym polega różnica

2024-08-25 17:49

Nie wszystkie grzyby niejadalne są trujące. Istnieje kilka gatunków grzybów, których się nie je, mimo że nie zawierają substancji trujących. Jakie to grzyby? Jak odróżnić grzyby niejadalne od trujących?

Grzyby

i

Autor: Getty Images

Sezon grzybiarzy

Z nadejściem jesieni tysiące amatorów grzybobrania przemierzać będzie lasy i zarośla w poszukiwaniu grzybów nadających się do jedzenia. Niestety, znajomość i umiejętność odróżniania grzybów jadalnych od niejadalnych i trujących nie jest u nas zadowalająca, o czym świadczą nagłaśniane przez media przypadki ciężkich zatruć.

Każdy amator grzybów powinien nauczyć się odróżniać podstawowe gatunki grzybów jadalnych oraz umieć rozpoznawać grzyby niejadalne i trujące. Wymaga to kilku dobrze opracowanych atlasów grzybów i praktyki. Z reguły umiemy rozpoznać podstawowe gatunki grzybów jadalnych i trujących. Z grzybami niejadalnymi przeważnie nie jest tak prosto. Warto pamiętać, że nie wszystkie grzyby niejadalne są trujące. Wytrawni grzybiarze mają kilka sposobów, by rozpoznać grzyby, które mimo apetycznego wyglądu, nie nadają się do spożycia.

Jak odróżnić grzyby niejadalne od trujących

Nie ma niezawodnego sposobu na to, by stwierdzić czy dany grzyb jest trujący czy poprostu niejadalny. Nie zawsze wygląd czy ostry smak wyklucza przydatność do jedzenia i odwrotnie. Niektóre grzyby o zachęcającym zapachu i przyjemnym smaku okazują się śmiertelnie trujące.

Ogólnie rzecz biorąc grzyby niejadalne to takie, które mimo braku substancji toksycznych nie nadają się do spożycia ze względu na ostry smak, nieprzyjemny zapach, twardy miąższ lub ciężkostrawność. Do tej grupy należy np. goryczak żółciowy, który z wyglądu przypomina borowika szlachetnego. Ma jednak bardzo przykry, gorzki a nawet piekący smak. Również niejadalna jest lisówka pomarańczowa łudząco podobna do pieprznika jadalnego tzw. kurki. Oba gatunki grzybów często rosną obok siebie. Inne niejadalne grzyby to grzybówka, twardzioszek, wilgotnica i hełmówka.

Grzyby trujące zawierają substancje toksyczne, które mogą być dla człowieka śmiertelnie trujące. Prawie wszystkie gatunki grzybów śmiertelnie trujących to grzyby blaszkowe, zaliczane do rzędu pieczarkowców. Należy się przede wszystkim wystrzegać grzybów blaszkowych o zielonkawych i białawych owocnikach. Zbierając gołąbki, pieczarki, gąski, czy czubajki należy uważać, gdyż łatwo można je pomylić ze śmiertelnie trującymi muchomorami: sromotnikowym, plamistym i jadowitym.

Zanim zbierzemy do koszyka grzyby, co do których nie mamy pewności, koniecznie sprawdźmy je w atlasie grzybów a nawet kilku atlasach. Warto także poprosić o radę doświadczonego grzybiarza. Jeśli jednak nadal mamy wątpliwości, lepiej nie zabierać takiego grzyba do domu.

Czy aplikacje do rozpoznawania grzybów działają?

W ostatnich latach coraz większą popularność zyskują także aplikacje mobilne do rozpoznawania grzybów, które mogą być dodatkowym wsparciem dla grzybiarzy. Te nowoczesne narzędzia wykorzystują technologię rozpoznawania obrazów oraz bazy danych z tysiącami zdjęć grzybów, umożliwiając szybkie i względnie dokładne określenie gatunku znaleziska.

Mimo ich użyteczności, aplikacje te nie są całkowicie niezawodne i nie zastąpią wiedzy oraz doświadczenia. Dlatego powinny być stosowane jedynie jako uzupełnienie tradycyjnych metod, takich jak korzystanie z atlasów czy konsultacje z doświadczonymi grzybiarzami.

Wciąż najważniejsze jest krytyczne podejście i ostrożność w zbieraniu grzybów, aby uniknąć potencjalnych zagrożeń związanych z konsumpcją trujących gatunków.