Idealny ryż według Gordona Ramsaya! Wiedzieliście, że źle go gotujecie?

2024-08-15 8:18

Ryż jest jednym z najpopularniejszych składników potraw, bądź sam jest w sobie potrawą. Wydaje się więc, że jego gotowanie jest banalnie proste. Nic bardziej mylnego. Prawdopodobnie źle go gotujesz. Z pomocą przychodzi jednak jeden z najwybitniejszych kucharzy na świecie - Gordon Ramsay. Radzi, jak dobrze go gotować!

Gordon Ramsay i jego sposób na gotowanie ryżu

i

Autor: Canva / Dave Pullig / Wikipedia Jak gotować ryż? Radzi najlepszy na świecie szef kuchni

Jak dobrze gotować ryż?

Choć ryż jest bez wątpienia najpopularniejszą potrawą świata. Zajadają się nim mieszkańcy dwóch najludniejszych państw świata, ale i nie tylko. Wydawałoby się więc, że cały świat wie, jak go gotować. Wielu z nas gotuje go do momentu, w którym stanie się miękki, jednak nie papkowaty. Oczywiście przed włożeniem do wody ryżu dodajemy soli. Jak się okazuje, robimy za mało i za mało poświęcamy ryżowi uwagi! Dlaczego?

Gordon Ramsay - najlepszy kucharz świata radzi!

Gordon Ramsay to jeden z najwybitniejszych kucharzy w historii. Jego restauracja bez przerwy, od 23 lat otrzymuje aż 3 gwiazdki Michelin. To on firmował swoją twarzą takie hity telewizyjne w wersjach oryginalnych, jak: Ku...jak kucharz, Kuchenne koszmary (brytyjski i amerykański odpowiednik Kuchennych rewolucji), MasterChef, Masterchef Junior, czy Hell's Kitchen. Nie ma nikogo, kto by się znał na gotowaniu lepiej, niż on.

W jaki sposób Ramsay przygotowuje ryż?

Według Gordona Ramsaya zbyt mało poświęcamy uwagi gotowanemu ryżowi. Na jedno opakowania ryżu powinniśmy użyć 1,5 gramatury wody. (np. na 100 gram ryżu używamy 150 mililitrów wody). Następnie wysypujemy go do sitka i oblewamy zimną wodą, by oczyścić go z kurzu i skrobi. Następnie wsypujemy go do garnka, bądź rondelka i doprawiamy. I, co ważne, wcale nie tylko solą!

Jak dobrze doprawić ryż?

Dla niektórych ryż bez dodatków jest niezbyt zjadliwy, przez jego mdły smak. Dlatego Gordon Ramsay radzi, by oprócz soli dodawać także do wody świeżo zmielony pieprz. Ponadto radzi, by oprócz niego dodać kilka ziaren kardamonu i gwiazdek anyżu, by dodać niesamowitego aromatu ziarnom. Co ważne, tuż, przed wyjęciem ryżu, należy wyjąć z wody kardamon i anyż.

Czy gotowanie ryżu jest proste?

Aby dobrze ugotować ryż, należy doprowadzić wodę do wrzenia. Następnie, co bardzo istotne, redukujemy do maksimum ogień, tak by ryż się nie gotował, a odparowywał. Zostawiamy go w ten sposób przez 8 do 10 minut na takim ogniu. Po wspomnianym przez nas wyjęciu przypraw, należy dokładnie wymieszać ryż widelcem. Dzięki temu będzie on należycie miękki i puszysty. Następnie podajemy go w formie takiej, jak chcemy i z czym chcemy.

Zobaczcie, jakie ziemniaki dobrać