Jak zrobić szybką kolację: przepisy
-
Proste pasty to znakomite i szybkie danie. Pyszny makaron zrobicie w 20 minut. Aby zrobić proste danie wystarczy: ugotować makaron. Odcedzić. Następnie wrzucić z powrotem do garnka, dodać masło oraz czosnek - wszystko szybko wymieszać. Na koniec dodajemy starty ser i posypujemy świeżymi ziołami, np. bazylią. Jeśli mamy pomidory lub przecier pomidorowy, możemy zrobić z nich sos do makaronu. Innym dodatkiem do makaronu może być szpinak. Mrożony szpinak wrzucamy na patelnię, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, na końcu dodajemy mleko lub śmietanę. Tak przyrządzony szpinak mieszamy z makaronem.
-
Proste są też dania jednogarnkowe, np. z cukini, pomidorów, cebuli, papryki. Wszystkie warzywa kroimy, wrzucamy do garnka, doprawiamy czosnkiem i wlewamy trochę oliwy. Całość gotujemy ok. 20 minut, tak by warzywa się nie rozgotowały i ciepła kolacja gotowa.
-
Jeśli mamy świeżą sałatę lub gotową mieszankę sałat, którą bez trudu kupimy w supermarkecie, możemy zrobić błyskawiczną sałatkę. Sałatę myjemy, skrapiamy oliwą, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, możemy też dać – jeśli mamy – pokrojone w paseczki suszone pomidory. Na tak przygotowaną sałatę, kładziemy jajko sadzone. Danie jest szybkie, smaczne i wygląda bardzo apetycznie.
-
Gotowe ciasto francuskie, które kupujemy w sklepie, to też dobry pomysł na szybką kolację. Ciasto kropimy na kwadraty, wypełniamy nadzieniem i sklejamy powstałe paszteciki. Nadzienie możemy zrobić z tego, co mamy w lodówce: sera mozarelli, pieczarek, wędliny, cebuli. Pieczemy w piekarniku ok. 10-15 minut. Prosta i pyszna tarta z ciasta francuskiego to bardzo prosty przepis. Gotowe ciasto rozkładamy w formie do pieczenia wyłożonej papierem, na wierzchu ciasta możemy położyć np. szpinak i ser, całość zapiekamy ok. 15 minut.
Jak zrobić szybką kolację: przepisy
-
Proste pasty to znakomite i szybkie danie. Pyszny makaron zrobicie w 20 minut. Aby zrobić proste danie wystarczy: ugotować makaron. Odcedzić. Następnie wrzucić z powrotem do garnka, dodać masło oraz czosnek - wszystko szybko wymieszać. Na koniec dodajemy starty ser i posypujemy świeżymi ziołami, np. bazylią. Jeśli mamy pomidory lub przecier pomidorowy, możemy zrobić z nich sos do makaronu. Innym dodatkiem do makaronu może być szpinak. Mrożony szpinak wrzucamy na patelnię, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, na końcu dodajemy mleko lub śmietanę. Tak przyrządzony szpinak mieszamy z makaronem.
-
Proste są też dania jednogarnkowe, np. z cukini, pomidorów, cebuli, papryki. Wszystkie warzywa kroimy, wrzucamy do garnka, doprawiamy czosnkiem i wlewamy trochę oliwy. Całość gotujemy ok. 20 minut, tak by warzywa się nie rozgotowały i ciepła kolacja gotowa.
-
Jeśli mamy świeżą sałatę lub gotową mieszankę sałat, którą bez trudu kupimy w supermarkecie, możemy zrobić błyskawiczną sałatkę. Sałatę myjemy, skrapiamy oliwą, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, możemy też dać – jeśli mamy – pokrojone w paseczki suszone pomidory. Na tak przygotowaną sałatę, kładziemy jajko sadzone. Danie jest szybkie, smaczne i wygląda bardzo apetycznie.
-
Gotowe ciasto francuskie, które kupujemy w sklepie, to też dobry pomysł na szybką kolację. Ciasto kropimy na kwadraty, wypełniamy nadzieniem i sklejamy powstałe paszteciki. Nadzienie możemy zrobić z tego, co mamy w lodówce: sera mozarelli, pieczarek, wędliny, cebuli. Pieczemy w piekarniku ok. 10-15 minut. Prosta i pyszna tarta z ciasta francuskiego to bardzo prosty przepis. Gotowe ciasto rozkładamy w formie do pieczenia wyłożonej papierem, na wierzchu ciasta możemy położyć np. szpinak i ser, całość zapiekamy ok. 15 minut.
Innym świetnym pomysłem na szybką kolację są wrapy z tortilli. Wystarczy mieć gotowe placki tortilli, które możemy kupić w sklepie. Do środka można włożyć różne składniki, takie jak grillowany kurczak, awokado, sałatę, pomidory, kukurydzę i ser. Wszystkie składniki należy pokroić na małe kawałki i równomiernie rozłożyć na powierzchni placka. Następnie możemy dodać sosy jak guacamole, salsa czy jogurtowy czosnkowy. Placki zwijamy ciasno w rulon i przecięcie na pół. Tak przygotowane wrapy można podgrzać na suchej patelni przez kilka minut z każdej strony, aby były ciepłe i lekko chrupiące. To szybka, zdrowa i pyszna opcja na kolację, która zmieści się w 15 minutach.