Przepis na sos pomidorowy z tuńczykiem
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym;
- 3 łyżki oliwy;
- puszka pomidorów pelati (krojone, bez skórki);
- strączek świeżej papryczki chilli lub szczypta chilli w płatkach;
- pęczek posiekanej świeżej bazylii lub natki.
Jak zrobić sos do makaronu? Rozgrzać oliwę na patelni. Tuńczyka odsączyć z zalewy, dodać do oliwy, smażyć 5 minut. Pomidory i chilli dołożyć do tuńczyka i dusić 10 minut, mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie ugotować makaron al dente, odcedzić, polać sosem i posypać świeżymi ziołami.
Przepis na sos do makaronu - sos grzybowy
- 5 dag suszonych grzybów;
- 3 ząbki czosnku;
- 50 dag niedużych pieczarek;
- 10 dag masła;
- 3 łyżki oliwy;
- 400 ml śmietany;
- sól, pieprz;
- 10 dag tartego parmezanu.
Jak zrobić sos grzybowy? Suszone grzyby namoczyć, obgotować, pokroić w drobne paseczki. Umyte pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Masło z oliwą rozgrzać na patelni. Czosnek pokroić w cienkie płatki, zeszklić, dołożyć ugotowane grzyby i pieczarki, podsmażyć mieszając. Wlać wodę, w której się gotowały grzyby, niech trochę odparuje. Wlać śmietanę, zagotować. Wyłożyć na ugotowany makaron, posypać parmezanem.
PRZECZYTAJ TAKŻE:
Przepis na sos pomidorowy z tuńczykiem
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym;
- 3 łyżki oliwy;
- puszka pomidorów pelati (krojone, bez skórki);
- strączek świeżej papryczki chilli lub szczypta chilli w płatkach;
- pęczek posiekanej świeżej bazylii lub natki.
Jak zrobić sos do makaronu? Rozgrzać oliwę na patelni. Tuńczyka odsączyć z zalewy, dodać do oliwy, smażyć 5 minut. Pomidory i chilli dołożyć do tuńczyka i dusić 10 minut, mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie ugotować makaron al dente, odcedzić, polać sosem i posypać świeżymi ziołami.
Przepis na sos do makaronu - sos grzybowy
- 5 dag suszonych grzybów;
- 3 ząbki czosnku;
- 50 dag niedużych pieczarek;
- 10 dag masła;
- 3 łyżki oliwy;
- 400 ml śmietany;
- sól, pieprz;
- 10 dag tartego parmezanu.
Jak zrobić sos grzybowy? Suszone grzyby namoczyć, obgotować, pokroić w drobne paseczki. Umyte pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Masło z oliwą rozgrzać na patelni. Czosnek pokroić w cienkie płatki, zeszklić, dołożyć ugotowane grzyby i pieczarki, podsmażyć mieszając. Wlać wodę, w której się gotowały grzyby, niech trochę odparuje. Wlać śmietanę, zagotować. Wyłożyć na ugotowany makaron, posypać parmezanem.
PRZECZYTAJ TAKŻE:
Dla wzbogacenia smaku sosu grzybowego można dodać odrobinę białego wina przed dodaniem śmietany; wystarczy około 100 ml, które należy dokładnie wymieszać z grzybami i pozwolić mu odparować. Dodatkowo, zamiast soli można użyć sosu sojowego, który podkreśli głęboki smak grzybów. Sos ten doskonale komponuje się z makaronami takimi jak pappardelle czy tagliatelle, które dzięki swojej szerokości dobrze chwytają gęsty sos. By urozmaicić danie, można również dodać garść świeżej natki pietruszki lub szałwii, które wniosą świeży i aromatyczny akcent.