Jak przygotować szybki sos do makaronu? Łatwy przepis na sos pomidorowy i grzybowy

2024-06-01 5:19

Wracamy do domu głodni i zmęczeni, nie mamy siły na zakupy i gotowanie skomplikowanego dania. Chcemy zjeść coś pysznego, co możemy przygotować prędko, z produktów, które zawsze mamy w domu pod ręką. Dobrym pomysłem jest ugotowanie makaronu i podanie go z sosem. Podpowiadamy, jak przygotować sos do makaronu - pomidorowy i grzybowy.

Jak przygotować szybki sos do makaronu? Łatwy przepis na sos pomidorowy i grzybowy

i

Autor: Getty Images

Przepis na sos pomidorowy z tuńczykiem

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym;
  • 3 łyżki oliwy;
  • puszka pomidorów pelati (krojone, bez skórki);
  • strączek świeżej papryczki chilli lub szczypta chilli w płatkach;
  • pęczek posiekanej świeżej bazylii lub natki.

Jak zrobić sos do makaronu? Rozgrzać oliwę na patelni. Tuńczyka odsączyć z zalewy, dodać do oliwy, smażyć 5 minut. Pomidory i chilli dołożyć do tuńczyka i dusić 10 minut, mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie ugotować makaron al dente, odcedzić, polać sosem i posypać świeżymi ziołami.

Przepis na sos do makaronu - sos grzybowy

  • 5 dag suszonych grzybów;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 50 dag niedużych pieczarek;
  • 10 dag masła;
  • 3 łyżki oliwy;
  • 400 ml śmietany;
  • sól, pieprz;
  • 10 dag tartego parmezanu.

Jak zrobić sos grzybowy? Suszone grzyby namoczyć, obgotować, pokroić w drobne paseczki. Umyte pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Masło z oliwą rozgrzać na patelni. Czosnek pokroić w cienkie płatki, zeszklić, dołożyć ugotowane grzyby i pieczarki, podsmażyć mieszając. Wlać wodę, w której się gotowały grzyby, niech trochę odparuje. Wlać śmietanę, zagotować. Wyłożyć na ugotowany makaron, posypać parmezanem.

PRZECZYTAJ TAKŻE:

Przepis na sos pomidorowy z tuńczykiem

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym;
  • 3 łyżki oliwy;
  • puszka pomidorów pelati (krojone, bez skórki);
  • strączek świeżej papryczki chilli lub szczypta chilli w płatkach;
  • pęczek posiekanej świeżej bazylii lub natki.

Jak zrobić sos do makaronu? Rozgrzać oliwę na patelni. Tuńczyka odsączyć z zalewy, dodać do oliwy, smażyć 5 minut. Pomidory i chilli dołożyć do tuńczyka i dusić 10 minut, mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie ugotować makaron al dente, odcedzić, polać sosem i posypać świeżymi ziołami.

Przepis na sos do makaronu - sos grzybowy

  • 5 dag suszonych grzybów;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 50 dag niedużych pieczarek;
  • 10 dag masła;
  • 3 łyżki oliwy;
  • 400 ml śmietany;
  • sól, pieprz;
  • 10 dag tartego parmezanu.

Jak zrobić sos grzybowy? Suszone grzyby namoczyć, obgotować, pokroić w drobne paseczki. Umyte pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Masło z oliwą rozgrzać na patelni. Czosnek pokroić w cienkie płatki, zeszklić, dołożyć ugotowane grzyby i pieczarki, podsmażyć mieszając. Wlać wodę, w której się gotowały grzyby, niech trochę odparuje. Wlać śmietanę, zagotować. Wyłożyć na ugotowany makaron, posypać parmezanem.

PRZECZYTAJ TAKŻE:

Dla wzbogacenia smaku sosu grzybowego można dodać odrobinę białego wina przed dodaniem śmietany; wystarczy około 100 ml, które należy dokładnie wymieszać z grzybami i pozwolić mu odparować. Dodatkowo, zamiast soli można użyć sosu sojowego, który podkreśli głęboki smak grzybów. Sos ten doskonale komponuje się z makaronami takimi jak pappardelle czy tagliatelle, które dzięki swojej szerokości dobrze chwytają gęsty sos. By urozmaicić danie, można również dodać garść świeżej natki pietruszki lub szałwii, które wniosą świeży i aromatyczny akcent.

QUIZ: PRL na słodko. Pamiętasz te smaki i co wiesz o słodyczach z PRL-u?

Pytanie 1 z 10
Czekoladą numer 1 w PRL była: