Jak uratować ciasto, jeśli nie masz proszku do pieczenia? Oto 4 najlepsze zamienniki

2024-09-11 9:28

Proszek do pieczenia to powszechnie stosowany składnik w wielu przepisach kulinarnych, szczególnie w wypiekach. Jego główną funkcją jest spulchnianie ciasta, dzięki czemu robi się puszyste i lekkie. Co zrobić, gdy pod ręką nie ma proszku do pieczenia? Na szczęście istnieje wiele zamienników, które mogą skutecznie zastąpić proszek do pieczenia.

Czym zastąpić proszek do pieczenia?

i

Autor: Getty Images

Czym jest proszek do pieczenia i jak działa?

Proszek do pieczenia to powszechnie stosowany środek spulchniający, który odgrywa kluczową rolę w pieczeniu.

Typowy proszek do pieczenia składa się z trzech głównych komponentów: zasady (najczęściej wodorowęglanu sodu, czyli sody oczyszczonej), kwasu neutralizującego gorzki posmak sody (na przykład winianu potasu lub pirofosforanu sodu) oraz substancji wypełniającej i zapobiegającej zbrylaniu się ciasta, którą zazwyczaj jest skrobia, mąka ziemniaczana lub skrobia kukurydziana.

Działanie proszku do pieczenia opiera się na reakcji chemicznej, która zachodzi w obecności wilgoci i ciepła. Gdy proszek do pieczenia mieszany jest z mokrymi składnikami ciasta, wodorowęglan sodu reaguje z kwasami, co prowadzi do wydzielania dwutlenku węgla. Tworzące się pęcherzyki gazu sprawiają, że ciasto nie tylko rośnie, ale staje się lekkie i puszyste. Reakcja ta zaczyna się już w temperaturze powyżej 60°C.

Proszek do pieczenia znajduje zastosowanie w wielu rodzajach wypieków, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Dzięki niemu ciasta i muffiny robią się puszyste i lekkie. Zwiększa objętość i poprawia wygląd słodkich placuszków i naleśników. Jest przydatny podczas przygotowywania deserów, które wymagają lekkiej konsystencji. Używa się go również zamiast drożdży do pieczenia chleba.

Czym zastąpić proszek do pieczenia?

Soda oczyszczona z kwaśnym składnikiem

Jednym z najpopularniejszych i najskuteczniejszych zamienników jest połączenie sody oczyszczonej z kwaśnym składnikiem. Ta kombinacja działa na podobnej zasadzie, co proszek do pieczenia, wytwarzając dwutlenek węgla, który spulchnia ciasto.

Przykładowe składniki o kwaśnym pH, które można połączyć z sodą oczyszczoną, to sok z cytryny lub limonki, biały, jabłkowy lub winny ocet, kefir, maślanka, jogurt naturalny, kwaśna śmietana i kawa.

Należy pamiętać, że poszczególne składniki wpływają na smak wypieku, dlatego warto dobrać je do rodzaju przygotowywanego ciasta. Na 25 g sody oczyszczonej powinno przypadać 15 g składników użytych do zakwaszenia. Należy dokładnie zachować te proporcje, ponieważ zbyt duża ilość sody może spowodować, że ciasto będzie miało gorzki smak. 

Woda gazowana

Istnieje kilka innych ciekawych zamienników proszku do pieczenia, które można wykorzystać w kuchni. Jednym z nich jest woda gazowana, która dzięki zawartości dwutlenku węgla może pomóc w uzyskaniu wysokiego wypieku. Jest szczególnie polecana przy przygotowywaniu naleśników lub racuchów.

Należy przy tym pamiętać o zmniejszeniu ilości innych płynnych składników wymienionych w przepisach, takich jak na przykład mleko.

Kamień winny

Warto też wspomnieć o kamieniu winnym, który po połączeniu z wodą spełni funkcję regulatora kwasowości. Można go użyć do usztywnienia piany z białek i zwiększenia jej objętości.

Jest polecany nie tylko do wypieków, ale i słodyczy, takich jak bezy. Ważne jest, żeby przy użyciu zachować proporcje i pamiętać, że odpowiednikiem 1 łyżeczki proszku do pieczenia jest pół łyżeczki kamienia winnego

Amoniak

Innym interesującym substytutem jest amoniak. Ma on charakterystyczny, niezbyt przyjemny zapach, ale podczas wypiekania całkowicie się ulatnia. W odróżnieniu od innych zamienników proszku do pieczenia amoniak zapewnia porowatą strukturę i chrupiącą konsystencję ciasta. Świetnie nadaje się do wypiekania kruchych ciasteczek, które w dodatku można zamrozić i przechowywać nawet do kilku tygodni.

Praktyczne wskazówki przy stosowaniu zamienników proszku do pieczenia

Kluczem do sukcesu jest eksperymentowanie i dostosowywanie proporcji do konkretnego przepisu. Z czasem nauczysz się, które zamienniki najlepiej sprawdzają się w Twoich ulubionych wypiekach.

Pamiętaj, że niektóre zamienniki mogą zmienić konsystencję ciasta i może być konieczne dostosowanie ilości płynu w przepisie.

Jeśli używasz zamiennika o wyrazistym smaku (na przykład octu), rozważ dodanie dodatkowych aromatów do ciasta, żeby zrównoważyć smak całości.

Warto również monitorować czas reakcji chemicznej. Niektóre zamienniki (np. soda z octem) reagują szybko, w takim przypadku należy jak najprędzej wymieszać ciasto i umieścić je w piekarniku.

Niektóre spośród zamienników mogą wymagać niższej temperatury pieczenia. Uważnie obserwuj wypiek i w razie potrzeby dostosuj czas i temperaturę.