Arbuz. Jak smacznie wybrać?
Wakacje to czas zakupów świeżych warzysz i owoców, których o tej porze roku nie brakuje na sklepowych pólkach. Polacy często korzystają z sezonowych owoców w kuchni. Nie inaczej jest w przypadku arbuza, który jest idealny na upalne dni!
Arbuz zawiera dużo wody (92%) i niewielkie ilości witamin i składników mineralnych, jest jednak bogaty w przeciwutleniacze, takie jak likopen, beta-karoten, luteina, zeaksantyna i kryptoksantyna, które pomagają chronić organizm przed rozwojem chorób nowotworowych - podaje Poradnik Zdrowie.
Ponadto arbuz działa moczopędnie, dlatego poleca się go w chorobach nerek i infekcjach układu moczowego. Arbuz wpływa korzystnie także na układ pokarmowy i polepsza przemianę materii.
- czytamy.
Polecany artykuł:
Jak wybrać arbuza idealnego? Stosuję zasadę "dwóch palców". Zawsze działa!
Przy wyborze arbuza jest wiele pomocnych wskazówek, które możemy znaleźć w internecie. Jedną z nich jest sprawdzanie, czy arbuz jest ciężki, czy nie. Ma to pomóc nam ocenić jego zawartość. Inną metodą jest uderzenie w niego i nasłuchiwanie dźwięku. Mam lepszy sposób. Ilekroć kupuję arbuza korzystam z zasady "dwóch palców". Na czym polega?
Ważne, aby położyć dwa palce - wskazujący i środkowy wzdłuż arbuza tak, aby przykryć paski na owocu. Jeśli oba palce mieszczą się w ciemniejszym zielonym pasku między dwoma białymi to oznacza, że arbuz jest idealny! Jest słodki, chrupiący i soczysty!