Chlebak zawsze doskonały
W przypadku zużywania pieczywa na bieżąco, można je przechowywać w opakowaniu, w którym zostało zakupione. Chleb nie powinien jednak pozostawiać w woreczku foliowym dłużej niż 1, 2 dni. Tak zapakowane pieczywo ma bowiem za mało dostępu do powietrza i jego parowanie powoduje pleśnienie, które początkowo może być niewidoczne lub mylone z pyłem mącznym. Dlatego najbezpieczniej jest przechowywać pieczywo w chlebaku, najlepiej owinięte w płócienną ściereczkę. Ze względu na naturalne właściwości przepuszczania powietrza, najlepiej sprawdzają się tradycyjne pojemniki z drewnianym dnem. Dla przedłużenia świeżości pieczywa, warto również raz w tygodniu przecierać wnętrze chlebaka wilgotną ściereczką nasączoną octem. Innym sprawdzonym sposobem jest też włożenie do pojemnika z chlebem połówki jabłka. W ten sposób pieczywo „pobierając” wodę z owocu, zachowuje dłużej początkową świeżość i miękkość. Należy jednak pamiętać, by nie pozostawiać rozkrojonego jabłka na dłużej niż 2 dni.
Świeżość długi ma termin?
Termin przydatności pieczywa różni się w zależności od rodzaju chleba i sposobu jego pakowania. To naturalne, że ciemne pieczywo, szczególnie typu pumpernikiel, znacznie dłużej zachowuje świeżość niż chleb wypiekany z mąki pszennej. Dużą rolę w utrzymaniu naturalnej świeżości odgrywa również hermetyczne opakowanie i proces pasteryzacji, czyli utrwalania termicznego. Należy też pamiętać, że prawdziwy chleb zachowuje świeżość bez udziału substancji konserwujących, bo tę rolę w naturalny sposób pełni zakwas chlebowy.
Zapasy z zamrażarki
Jeśli zamierzamy przechować pieczywo przez dłuższy czas, dobrym pomysłem będzie jego zamrożenie. Najwygodniej jest zamrażać już pokrojony bochenek. Należy jeszcze pamiętać, aby pieczywo przed mrożeniem zostało wystudzone i szczelnie zapakowane w foliową lub papierową torebkę. W temperaturze -18˚C chleb może leżeć nawet do 3 miesięcy i zachować pełnię swojego smaku i aromatu.
Chleb skrojony na miarę
Niezależnie od statusu materialnego nadal wielu Polaków dba o to, by nie marnować niepotrzebnie chleba. Pieczywo typu Haverland to ciemny chleb pełnoziarnisty, wypiekany na bazie naturalnej receptury z Westfalii, który w naturalny sposób najdłużej zachowuje świeżość. Nic dziwnego, że ze względu na stosunkowo długim terminie przydatności do spożycia, już od stuleci, pumpernikiel był pieczywem najchętniej zabieranym w podróż. Dziś też najprostszym rozwiązaniem, by zawsze mieć pod ręką świeże pieczywo, jest wybór chleba pełnoziarnistego, np. typu pumpernikiel, który naturalnie i bez specjalnych zabiegów zachowuje świeżość.
mat. pras. Dan Cake.
Wraz z rozwojem kulinarnych preferencji i potrzeb zdrowotnych konsumentów, coraz większą popularnością cieszą się pieczywa specjalistyczne, takie jak chleb bezglutenowy, który odpowiada na potrzeby osób z celiakią lub nietolerancją glutenu. Warto jednak zwrócić uwagę na sposób przechowywania tego typu pieczywa. Chleb bezglutenowy, z uwagi na brak tradycyjnych składników konserwujących i stabilizujących strukturę, szybciej traci świeżość. Zaleca się więc jego mrożenie kawałkami w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Ponadto, producenci coraz częściej stosują innowacyjne metody pakowania z atmosferą modyfikowaną, która polega na usunięciu tlenu z opakowania i zastąpieniu go nieaktywnymi gazami, co skutecznie przedłuża trwałość chleba bez utraty jego właściwości smakowych i odżywczych.