Hummus to kolejna sporna kwesia między Izrealem, a Libanem. Według legendy został wymyślony przez sułtana Saladyna podczas wypraw krzyżowych. W XXI wieku zdobył rzesze fanów na całym świecie dzięki popularyzacji diety wegańskiej i wegetariańskiej. Do podsatwowej wersji pasty możemy dodać różne dodatki, które zdecydują o jego smaku. Oto kilka pysznych wersji, dla osób znudzonych podstawowa wersją.
Hummus z ciecierzycy i młodej marchewki
- 200 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
- 200 g marchwi (najlepiej młodej)
- 3 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- ząbek czosnku, drobno posiekany
- 2 łyżki jasnej pasty z tahini (pasty z sezamu, do kupienia w sklepach ekologicznych)
- 3 łyżki soku z cytryny
Marchew obrać, pokroić na cienkie plastry. Włozyć do formy do pieczenia, polać oliwą, posypać solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 st C. Wstawić marchew i piec 15-20 minut - do czasu aż marchew będzie miękka. W przypadku młodej marchewki, nastąpi to szybciej. Jeszcze ciepłą marchew wraz z oliwą zmiksować z pozostałymi składnikami na głądką pastę.
Hummus z dynią
- ok.150 g puree z dyni
- 2 łyżki tahini
- posiekany ząbek czosnku
- łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżeczka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- łyżka soku z cytryny
Należy wszystkie składniki połączyć razem i zmiksować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli potrawa wydaje nam się zbyt gęsta, możemy podczas miksowania, dodać łyżkę wody. Możemy także doprawić cynamonem, czerwoną papryczką lub natką pietruszki.
Hummus z bazylią i pomidorem
- 2 szklanki ciecierzycy, odsączone i wypłukane lub nasączone, jeśli suszone
- 1 puszka obranych pomidorków lub dwa zwykłe obrane pomidory
- 2 łyżki tahini
- 2 ½ łyżki soku z cytryny
- 2 ½ łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki kminku
- 1 ząbek czosnku, zgnieciony
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 ½ łyżeczki posiekanej bazylii
W blenderze lub robocie kuchennym zmiksuj ciecierzycę. Dodaj pomidory, oliwę z oliwek, tahini, sok z cytryny, czosnek, kminek, bazylie, sól i miksuj do czasu aż składniki stworzą kremową konsystencję pasty. Wstawić do lodówki na godzinę przed podaniem.
Bez względu jaki hummus zrobimy musimy pamiętać o odpowiednich dodatkach, idealny jest chlebek pita, a także pokrojone świeże warzywa np. marchew czy brokuły. Hummus jest smaczny także na dobrym pieczywie razowym. Smacznego!
Hummus z burakiem
- 1 średniej wielkości burak, ugotowany i obrany
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
- 2 łyżki tahini
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki mielonego kminku
Ugotowany burak pokrój na mniejsze kawałki, a następnie umieść w blenderze razem z cieciorką, tahini, oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, czosnkiem, solą i kminkiem. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę wody, aby osiągnąć pożądaną konsystencję. Hummus z burakiem charakteryzuje się pięknym, intensywnym kolorem i delikatnie słodkawym smakiem, który doskonale komponuje się z pieczywem, chlebkiem pita czy świeżymi warzywami. Przed podaniem warto schłodzić go w lodówce przez co najmniej godzinę.