Jak zrobić HUMMUS? Hummus na kilka sposobów

2024-05-29 5:50

Wystraczy blender i 10 minut czasu, by zrobic pyszną pastę, która przeniesie nas do kulinarnej krainy Bliskiego Wschodu. Bez względu jaki hummus zrobimy musimy pamiętać o odpowiednich dodatkach, idealny jest chlebek pita, a także pokrojone świeże warzywa np. marchew czy brokuły. Hummus jest smaczny także na dobrym pieczywie razowym.

Jak zrobić HUMMUS? Hummus na kilka sposobów

i

Autor: Getty Images

Hummus to kolejna sporna kwesia między Izrealem, a Libanem. Według legendy został wymyślony przez sułtana Saladyna podczas wypraw krzyżowych. W XXI wieku zdobył rzesze fanów na całym świecie dzięki popularyzacji diety wegańskiej i wegetariańskiej. Do podsatwowej wersji pasty możemy dodać różne dodatki, które zdecydują o jego smaku. Oto kilka pysznych wersji, dla osób znudzonych podstawowa wersją.

Hummus z ciecierzycy i młodej marchewki

  • 200 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
  • 200 g marchwi (najlepiej młodej)
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 2 łyżki jasnej pasty z tahini (pasty z sezamu, do kupienia w sklepach ekologicznych)
  • 3 łyżki soku z cytryny

Marchew obrać, pokroić na cienkie plastry. Włozyć do formy do pieczenia, polać oliwą, posypać solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 st C. Wstawić marchew i piec 15-20 minut - do czasu aż marchew będzie miękka. W przypadku młodej marchewki, nastąpi to szybciej. Jeszcze ciepłą marchew wraz z oliwą zmiksować z pozostałymi składnikami na głądką pastę.

Hummus z dynią

  • ok.150 g puree z dyni
  • 2 łyżki tahini
  • posiekany ząbek czosnku
  • łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • łyżka soku z cytryny

Należy wszystkie składniki połączyć razem i zmiksować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli potrawa wydaje nam się zbyt gęsta, możemy podczas miksowania, dodać łyżkę wody. Możemy także doprawić cynamonem, czerwoną papryczką lub natką pietruszki.

Hummus z bazylią i pomidorem

  • 2 szklanki ciecierzycy, odsączone i wypłukane lub nasączone, jeśli suszone
  • 1 puszka obranych pomidorków lub dwa zwykłe obrane pomidory
  • 2 łyżki tahini
  • 2 ½ łyżki soku z cytryny
  • 2 ½ łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki kminku
  • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 ½ łyżeczki posiekanej bazylii

W blenderze lub robocie kuchennym zmiksuj ciecierzycę. Dodaj pomidory, oliwę z oliwek, tahini, sok z cytryny, czosnek, kminek, bazylie, sól i miksuj do czasu aż składniki stworzą kremową konsystencję pasty. Wstawić do lodówki na godzinę przed podaniem.

Bez względu jaki hummus zrobimy musimy pamiętać o odpowiednich dodatkach, idealny jest chlebek pita, a także pokrojone świeże warzywa np. marchew czy brokuły. Hummus jest smaczny także na dobrym pieczywie razowym. Smacznego!

 

Hummus z burakiem

  • 1 średniej wielkości burak, ugotowany i obrany
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
  • 2 łyżki tahini
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku

Ugotowany burak pokrój na mniejsze kawałki, a następnie umieść w blenderze razem z cieciorką, tahini, oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, czosnkiem, solą i kminkiem. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę wody, aby osiągnąć pożądaną konsystencję. Hummus z burakiem charakteryzuje się pięknym, intensywnym kolorem i delikatnie słodkawym smakiem, który doskonale komponuje się z pieczywem, chlebkiem pita czy świeżymi warzywami. Przed podaniem warto schłodzić go w lodówce przez co najmniej godzinę.

QUIZ. Jadalny, niejadalny czy trujący?

Pytanie 1 z 19
Czubajka kania to grzyb:
Kania