Jak zrobić idealne jajko sadzone? Przetestuj ten sposób a zdziwisz się jakie to proste

2024-08-30 8:36

Jajka w różnej postaci to jeden z podstawowych elementów wielu śniadań. Najpopularniejsza jest zdecydowanie jajecznica, ale i jajka sadzone wcale nie są gorsze. Ich przygotowanie może sprawiać trudność, ale jest jeden sposób na poradzenie sobie z ich smażeniem

Idealnie okrągłe jajko sadzone

i

Autor: Getty Images

Jajka sadzone na śniadanie - dobry pomysł?

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Warto zadbać o to, by był on pełnowartościowy, lekki, ale i zaspokajający nasze potrzeby żywnościowe. Idealne śniadanie dostarcza kalorii na kilka godzin, uzupełnia ważne mikro i makroelementy, a przede wszystkim musi być smaczne. Kto z nas chce męczyć się ze śniadaniem, które nie smakuje, a jedynie spełnia swoją rolę w kontekście odżywiania? Polskie śniadania są z reguły obfite, składające się z kanapek czy różnych postaci jajek. Na polskich stołach królują również płatki na mleku czy naleśniki. Czy jajka sadzone są dobrym elementem śniadania?

Polecany artykuł:

Jak rozpoznać świeże jajka?

Odpowiednie śniadanie musi dostarczać trzech elementów. Bogaty w białko, błonnik i dobre tłuszcze posiłek będzie idealnym rozwiązaniem dla organizmu na cały dzień. Jajka są świetnym składnikiem. Zawierają sporo białka, dobrze smakują i potrafią nasycić.

A jak z jajkiem sadzonym? Jeśli jajko smażymy na małej ilości tłuszczu jest jak najbardziej ok. Nie traci wielu wartości odżywczych, ponadto żółtko możemy zostawić w płynnym stanie co jeszcze lepiej uwydatni jego bogaty zbiór mikroelementów. Takie jajka świetnie sprawdzą się na grzanki, do kanapek albo na talerz w asyście warzyw.

Problemy z usmażeniem sadzonego jajka? Wypróbuj ten sposób

Niektórzy mogą mieć problemy z usmażeniem takiego jajka. Na czym one polegają? Przede wszystkim trudność może stanowić przerzucenie go na drugą stronę co może skutkować rozlaniem się żółtka po patelni. Teflonowe naczynia, mniejszy ogień czy odpowiednie, drewniane przybory mogą ułatwić tę sztukę, ale nie zawsze i nie każdemu pomogą w 100%. Jest jednak pewien sposób, który działa zawsze, a który jest niespotykany. Ten trik wywodzi się z właściwości jaką ma pewne warzywo, a rozsmarowanie jego wnętrza po patelni sprawi, że jajko nie wycieknie poza obramowanie.

Warzywem tym jest czosnek. Jego substancja rozsmarowana na patelni fantastycznie izoluje ciecz od reszty naczynia. Zatocz nim okrąg, w który następnie ostrożnie wbijesz jajko. Dzięki temu białko nie wypłynie poza namalowane, przezroczyste koło.

Problemy z przerzuceniem jajka na drugą stronę? Na to również jest sposób. Wystarczy minutę przed zakończeniem smażenia przykryć patelnię. Cyrkulacja ciepłego powietrza i temperatura sprawią, że białko z żółtkiem zetną się idealnie, dzięki czemu łatwo ściągniesz je z patelni. Jak widać czosnek nie tylko ma cudowny smak i prozdrowotne właściwości, ale też wspaniale działa na smażenie jajek. Koniecznie spróbuj tej metody!