Kluski włoskie
-
ok. 1 kg ziemniaków
-
5 dag mąki ziemniaczanej
-
30-35 dag mąki pszennej (można oczywiście mniej, bo im mniej mąki, tym kluski bardziej miękkie)
-
1 jajko
-
łyżeczka majeranku, sól, pieprz
-
masło do wysmarowania formy
-
starty parmezan
Przygotowanie:Ugotować ziemniaki, przecisnąć przez praskę. Gdy ostygną szybko zagnieść ciasto. W międzyczasie nastawić osoloną wodę w rondlu. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, gotować aż wypłyną. Zahartować pod zimną wodą. Gdy odciekną, ułożyć w formie do zapiekania posmarowanej masłem, posypać parmezanem i zapiec. Można podać same lub z sosem pomidorowym.
Kluski szpinakowe
-
1 kg szpinaku
-
25 dag tłustego białego sera
-
1 jajko
-
1 łyżka mąki
-
sól, pieprz, 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
-
3 łyżki masła
-
garść pokrojonych liści świeżej szałwii
Przygotowanie:Szpinak myjemy i krótko gotujemy w małej ilości osolonej wody. Odcedzamy, dokładnie odciskamy i drobno siekamy. Rozgniatamy ser widelcem, dodajemy szpinak, jajko, mąkę, sól, nieco pieprzu i gałkę muszkatołową. Wszystko razem zagniatamy. Na stolnicy posypanej mąką formujemy z ciasta wałeczki o średnicy około 2 cm, długości 4 cm. Wrzucamy kluski do wrzącej wody, a kiedy wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy łyżką cedzakową. W czasie gdy kluski gotują się, rozpuszczamy na patelni masło i obsmażamy na nim krótko szałwię. Kluski układamy na ogrzanym półmisku, polewamy gorącym masłem z szałwią.
Kluski dyniowe
-
1 kg dyni (najlepiej typu Hokkaido lub Butternut)
-
200 g mąki pszennej
-
2 jajka
-
1 łyżeczka soli
-
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
masło do smażenia
-
parmezan do posypania
-
posiekana natka pietruszki
Przygotowanie: Dynię obrać, oczyścić z pestek i pokroić na kawałki. Ugotować w małej ilości wody, aż będzie miękka. Odcedzić i dokładnie rozgnieść na puree. Gdy ostygnie, dodać mąkę, jajka, sól i kmin rzymski. Wszystko dokładnie wymieszać, aby powstało gładkie ciasto. Z ciasta formować małe kuleczki, wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową i odsączyć. Na patelni rozgrzać masło i lekko podsmażyć kluski na złoty kolor. Podawać posypane parmezanem i natką pietruszki.