Jak zrobić kluski na letni obiad? Podajemy przepis na kluski włoskie i kluski szpinakowe

2024-05-30 23:20

Latem, gdy robi się gorąco, nie zawsze mamy ochotę na mięso. Możemy wtedy sięgnąć po danie warzywne lub domowe kluseczki. Razem też będą dobrze smakowały.

Jak zrobić kluski na letni obiad? Podajemy przepis na kluski włoskie i kluski szpinakowe

i

Autor: Getty Images

Kluski włoskie

  • ok. 1 kg ziemniaków

  • 5 dag mąki ziemniaczanej

  • 30-35 dag mąki pszennej (można oczywiście mniej, bo im mniej mąki, tym kluski bardziej miękkie)

  • 1 jajko

  • łyżeczka majeranku, sól, pieprz

  • masło do wysmarowania formy

  • starty parmezan

Przygotowanie:Ugotować ziemniaki, przecisnąć przez praskę. Gdy ostygną szybko zagnieść ciasto. W międzyczasie nastawić osoloną wodę w rondlu. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, gotować aż wypłyną. Zahartować pod zimną wodą. Gdy odciekną, ułożyć w formie do zapiekania posmarowanej masłem, posypać parmezanem i zapiec. Można podać same lub z sosem pomidorowym.

Kluski szpinakowe

  • 1 kg szpinaku

  • 25 dag tłustego białego sera

  • 1 jajko

  • 1 łyżka mąki

  • sól, pieprz, 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

  • 3 łyżki masła

  • garść pokrojonych liści świeżej szałwii

Przygotowanie:Szpinak myjemy i krótko gotujemy w małej ilości osolonej wody. Odcedzamy, dokładnie odciskamy i drobno siekamy. Rozgniatamy ser widelcem, dodajemy szpinak, jajko, mąkę, sól, nieco pieprzu i gałkę muszkatołową. Wszystko razem zagniatamy. Na stolnicy posypanej mąką  formujemy z ciasta  wałeczki o średnicy około 2 cm, długości 4 cm. Wrzucamy kluski do wrzącej wody, a kiedy wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy  łyżką cedzakową. W czasie gdy kluski gotują się, rozpuszczamy na patelni masło i obsmażamy na nim krótko szałwię. Kluski układamy na ogrzanym półmisku, polewamy gorącym masłem z szałwią.

Kluski dyniowe

  • 1 kg dyni (najlepiej typu Hokkaido lub Butternut)

  • 200 g mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • masło do smażenia

  • parmezan do posypania

  • posiekana natka pietruszki

Przygotowanie: Dynię obrać, oczyścić z pestek i pokroić na kawałki. Ugotować w małej ilości wody, aż będzie miękka. Odcedzić i dokładnie rozgnieść na puree. Gdy ostygnie, dodać mąkę, jajka, sól i kmin rzymski. Wszystko dokładnie wymieszać, aby powstało gładkie ciasto. Z ciasta formować małe kuleczki, wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową i odsączyć. Na patelni rozgrzać masło i lekko podsmażyć kluski na złoty kolor. Podawać posypane parmezanem i natką pietruszki.

Quiz. Smaki PRL-u, o których nie chcesz pamiętać. Nie masz szans na komplet punktów!

Pytanie 1 z 10
Na samą myśl o tym daniu obiadowym wiele osób ma ciarki. Jest to: