Jak zrobić nalewkę orzechową? Podajemy dobry przepis na orzechówkę

2024-08-03 9:30

Warto w domu mieć nalewkę orzechową, która świetnie wpływa na nasze zdrowie, w umiarze oczywiście. Zobacz, jak ją przyrządzić - podajemy dobry i sprawdzony przepis na orzechówkę.

Nalewka z orzechów włoskich

i

Autor: Getty Images

Warto w domu mieć nalewkę orzechową, która świetnie wpływa na nasze zdrowie, w umiarze oczywiście. Zobacz jak ją przyrządzić.

Składniki:

  • 6 zielonych orzechów włoskich,
  • 2 łyżki cukru,
  • ½ l czystej wódki.

Przygotowanie:

Na początku trzeba drobno posiekać orzechy(najlepiej zerwane na początku lipca). Następnie włożyć je do słoja i zalać wódką. Słój zamknąć i odstawić na około 6 tygodni. Warto pamiętać, aby co kilka dni wstrząsnąć naczyniem. Po tym czasie płyn przecedzić i zlać do butelki. Natomiast orzechy należy zasypać cukrem i poczekać, aż utworzy się syrop. Następnie połączyć syrop z nalewem alkoholowym i odstawić to na około 2 tygodnie.

Warto pamiętać, że nalewka orzechowa to świetny środek leczniczy. Pomaga w problemach żołądkowych, wzmacnia organizm. Przy niestrawności trzeba wypić 1-3 małe kieliszeczki między posiłkami.

Nalewka orzechowa, poza swoimi właściwościami leczniczymi, doskonale sprawdza się również jako aromatyczny dodatek do deserów i ciast. Można ją wykorzystać do nasączenia biszkoptów, co nada im unikalnego smaku i subtelnej nuty orzechowej.

Ponadto, jej bogaty i charakterystyczny aromat świetnie komponuje się z kawowymi deserami, zwłaszcza tiramisu oraz lodami o smaku waniliowym, orzechowym czy czekoladowym, dodając im głębi i wyrafinowania.

Eksperymentując z nalewką orzechową w kuchni, można odkryć wiele nowych kulinarnych możliwości, które wzbogacą domowe wypieki i kreacje cukiernicze.