Warto w domu mieć nalewkę orzechową, która świetnie wpływa na nasze zdrowie, w umiarze oczywiście. Zobacz jak ją przyrządzić.
Składniki:
- 6 zielonych orzechów włoskich,
- 2 łyżki cukru,
- ½ l czystej wódki.
Przygotowanie:
Na początku trzeba drobno posiekać orzechy(najlepiej zerwane na początku lipca). Następnie włożyć je do słoja i zalać wódką. Słój zamknąć i odstawić na około 6 tygodni. Warto pamiętać, aby co kilka dni wstrząsnąć naczyniem. Po tym czasie płyn przecedzić i zlać do butelki. Natomiast orzechy należy zasypać cukrem i poczekać, aż utworzy się syrop. Następnie połączyć syrop z nalewem alkoholowym i odstawić to na około 2 tygodnie.
Warto pamiętać, że nalewka orzechowa to świetny środek leczniczy. Pomaga w problemach żołądkowych, wzmacnia organizm. Przy niestrawności trzeba wypić 1-3 małe kieliszeczki między posiłkami.
Nalewka orzechowa, poza swoimi właściwościami leczniczymi, doskonale sprawdza się również jako aromatyczny dodatek do deserów i ciast. Można ją wykorzystać do nasączenia biszkoptów, co nada im unikalnego smaku i subtelnej nuty orzechowej.
Ponadto, jej bogaty i charakterystyczny aromat świetnie komponuje się z kawowymi deserami, zwłaszcza tiramisu oraz lodami o smaku waniliowym, orzechowym czy czekoladowym, dodając im głębi i wyrafinowania.
Eksperymentując z nalewką orzechową w kuchni, można odkryć wiele nowych kulinarnych możliwości, które wzbogacą domowe wypieki i kreacje cukiernicze.