Jak zrobić pesto z jarmużu - przepis?

2024-06-01 3:47

Pesto z jarmużu to polska wersja popularnego włoskiego dodatku do makaronów, kanapek i pieczonych warzyw. Zielony pyszny sos można przygotować raptem w kwadrans. I co ważne, do pesto z jarmużu nie trzeba dodawać żadnego sera. Za to nie może w nim zabraknąć ostrej papryczki (może być suszona).

Jak zrobić pesto z jarmużu - przepis?

i

Autor: Getty Images

Pesto z jarmużu to wyjątkowo wartościowy dodatek do kanapek, makaronów i rozmaitych zapiekanek. Ma bardziej ostry i wyrazisty smak niż tradycyjne pesto z bazylii. i co najważniejsze, nie trzeba do niego dodawać kalorycznego sera. Oto przepis na proste, pikantne pesto z jarmużu. Ten wyśmienity przysmak przygotujesz w kwadrans.

Pesto z jarmużu

Składniki:

  • szklanka rozdrobnionego jarmużu
  • 1/3 szklanki  oliwy z oliwek
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek ostrej papryki (najlepsza jest chili)
  • garść orzechów laskowych lub włoskich

Przygotowanie:Jarmuż dokładnie umyj, osusz. Następnie wytnij grube wewnętrzne łodygi i potnij drobniej liście..  Czosnek, orzechy i chilli posiekaj. Połącz wszystkie składniki i zblenduj na gładką masę. Przełóż do słoiczka. Takie pesto można przechowywać w lodówce kilka dni. Jednak trzeba się liczyć z tym, że z czasem pesto będzie przybierać ciemniejsze barwy.

Pesto z jarmużu z cytryną

Składniki:

  • dwie szklanki jarmużu
  • trzy ząbki czosnku
  • garść prażonych orzechów nerkowca
  • pół szklanki oliwy
  • skórka  z otartej cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:Jarmuż umyć i posiekać. Orzechy i czosnek uprażyć na patelni. Cytrynę sparzyć i zetrzeć z niej skórkę. Wszystkie składniki połączyć i zblendować.

Pesto z jarmużu jest nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Jarmuż to bogate źródło witamin A, C i K, a także błonnika i antyoksydantów. Dodatek orzechów laskowych lub włoskich dostarcza zdrowych tłuszczów, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Oliwa z oliwek jest znana ze swoich właściwości przeciwzapalnych i korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Spożywanie pesto z jarmużu może wspierać zdrowie oczu, skóry oraz układu odpornościowego, a także pomagać w utrzymaniu prawidłowej wagi dzięki swojej niskokaloryczności i wysokiej zawartości składników odżywczych. Pamiętajmy tylko, aby pesto przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu kilku dni, aby cieszyć się jego pełnym smakiem i wartościami odżywczymi.

Quiz. Jedzenie na literę N

Pytanie 1 z 16
Aby naleśniki wyszły bardziej puszyste do ciasta dodaje się: