Co zrobić z cukinii? Wypróbuj przepis na zdrowe ciasto do pizzy

2024-09-01 9:11

Podajemy ciekawy przepis na pizzę , której spód zrobiony jest z cukinii. Bardzo na czasie, bowiem sezon na to zdrowe i smaczne warzywo w pełni.

Spód do pizzy z cukinii

i

Autor: Getty Images

Składniki

Ciasto

  • 4 szklanki startej na tarce cukinii
  • 1/2 szklanki startej mozzarelli
  • 5 łyżek mąki
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól dodatki na pizzę:
  • 10 dag mozzarelli
  • liście bazylii

Sos

  • 50 dag pomidorów
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Cukinię umyć, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Posolić, przełożyć na sito, aby odcedzić nadmiar soku.
  2. Przygotować sos. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na oliwie. Dusić razem z pomidorami na wolnym ogniu, doprawić solą i pieprzem.
  3. Do odciśniętej cukinii dodać tartą mozzarellę, mąkę, parmezan, oregano, ubite jajko. Dokładnie wymieszać.
  4. Utworzyć placek, włożyć do piernika nagrzanego do 180 st. C i piec ok. 12 minut, aż ciasto stwardnieje i zbrązowieje.
  5. Wyjąć z piekarnika, nałożyć sos pomidorowy, kawałki mozzarelli i liście bazylii. Piec jeszcze przez kilka minut, aż ser się rozpuści.

Aby nadać pizzy jeszcze bardziej wyrazisty smak, można rozważyć dodatki w postaci świeżo zmielonego czarnego pieprzu lub płatków chilli, które dodadzą jej ostrości.

Można również poeksperymentować z różnymi rodzajami sera, na przykład dodając odrobinę gorgonzoli lub pecorino, które wyróżniają się intensywnym smakiem.

Warto również pomyśleć o dodatku świeżych warzyw jak papryczki chili, cebula czy oliwki, które wzbogacą pizzę o różnorodne tekstury i smaki.

Jeśli ktoś preferuje wersję mięsną, kawałki pieczonego kurczaka lub plasterki prosciutto mogą być doskonałym uzupełnieniem.