Składniki
- 1 bakłażan
- 3 bardzo małe cukinie
- 2 papryki - żółtą i czerwoną
- 1 biała cebulę
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek oliwy do smażenia
- miąższ 4 pomidorów, bez skórek ani ziarenek
- pół pęczka natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie ratatouille:
Bakłażana obieramy ze skórki i kroimy w plastry grubości ok. 1 centymetra, a następnie plastry na ćwiartki. Solimy i czekamy pół godziny, aż puszczą sok. Kroimy cukinie w cienkie półplasterki i płuczemy wraz z bakłażanem. Osączamy. Siekamy grubo cebulę i kroimy paprykę w drobne kawałki. Rozgrzewamy oliwę w głębokim rondlu i smażymy razem cebulę i paprykę, aż cebula się zeszkli. Po 10 minutach dodajemy bakłażana i cukinię. Po kolejnych 10 - posiekany miąższ pomidorów i zmiażdżone ząbki czosnku. Całość gotujemy na małym ogniu jeszcze pół godziny. Nie zapominamy o mieszaniu.
Z czym podajemy ratatouille:
Pod koniec solimy i pieprzymy potrawę według uznania. Gotowe danie wykładamy na talerz i ozdabiamy posiekaną pietruszką. Koszt dania dla dwóch osób to ok. 10 złotych. Można je podawać z ryżem, ale najlepiej delektować się nim z bagietką i wytrawnym czerwonym winem.
Francuzi znają mnóstwo wariacji przepisów na jedno z najpopularniejszych i najlepszych dań kuchni prowansalskiej- ratatouille. to nic innego jak gulasz warzywny z bakłażana, cukinii, pomidorów papryki, cebuli i czosnku. jest potrawą jarską i nie zawiera mięsa.
Ratatouille to nie tylko potrawa, która cieszy kubki smakowe, ale także danie o wielu wartościach odżywczych. Bakłażan jest bogaty w błonnik, który wspomaga trawienie i jest źródłem przeciwutleniaczy, takich jak nasunin, który może chronić komórki przed uszkodzeniami. Cukinia dostarcza witaminy A i C, które są kluczowe dla zdrowia skóry i układu odpornościowego. Pomidory, oprócz witalnej dawki witaminy C, zawierają likopen - silny przeciwutleniacz, który może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka niektórych chorób. Papryki są bogate w witaminę C i E, które odgrywają istotną rolę w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Dodatek oliwy z oliwek nie tylko dodaje potrawie bogatego smaku, ale również dostarcza zdrowe tłuszcze jednonienasycone, które mogą wspierać zdrowie serca. Cebula i czosnek, wspomagając system odpornościowy, dodają potrawie głębi smaku i oferują właściwości przeciwzapalne. Prowansalskie ratatouille to nie tylko esencja kuchni francuskiej, ale także prawdziwe źródło zdrowia na talerzu.