Spis treści
- Czym się różni przecier pomidorowy od passaty i koncentratu pomidorowego?
- Przepis na domowy przecier pomidorowy
- Czy można zrobić przecier pomidorowy za pomocą blendera?
- Jakie pomidory są najlepsze na przecier?
- Do czego wykorzystać przecier pomidorowy?
Czym się różni przecier pomidorowy od passaty i koncentratu pomidorowego?
Passata to po prostu rodzaj przecieru pomidorowego popularny we Włoszech. Passata ze sklepu często zawiera więcej wody niż domowy przecier i ma bardziej aksamitną konsystencję, ale sposób przygotowania jest praktycznie taki sam.
Koncentrat pomidorowy - jak sama nazwa wskazuje - jest bardziej skoncentrowany. Ma formę gęstej pasty, a w kuchni używa się go raczej jako dodatku lub po rozcieńczeniu. Jego bazą również są rozdrobnione pomidory, ale gotuje się je dłużej niż w przypadku przecieru, żeby odparować jak najwięcej wody.
Przepis na domowy przecier pomidorowy
Składniki:
- 2 kg dojrzałych pomidorów
- ew. przyprawy
- Umyj pomidory, usuń szypułki i pokrój warzywa na ćwiartki. Jeśli chcesz, możesz usunąć nasiona.
- Włóż pokrojone pomidory do dużego garnka. Gotuj na średnim ogniu przez około 30-40 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie pomidory powinny się rozpaść i puścić sok.
- Przetrzyj ugotowane pomidory przez sito lub użyj blendera.
- Możesz dodać sól, pieprz, zioła (np. bazylię, oregano) według uznania.
- Przelej przecier z powrotem do garnka. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 30-45 minut, aż osiągnie pożądaną konsystencję.
- Gorący przecier przelej do wyparzonych słoików. Zakręć słoiki i odstaw do góry dnem do ostygnięcia.
- Po ostygnięciu przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu lub w lodówce.
Czy można zrobić przecier pomidorowy za pomocą blendera?
Przecieranie pomidorów przez sito jest dość męczącym zajęciem, dlatego wiele osób ułatwia sobie życie, sięgając po blender. Pamiętaj jednak, że stosując sito, nie tylko zamieniasz pomidory w pulpę, ale oddzielasz miąższ od skórek i nasion. Dlatego jeśli decydujesz się na użycie blendera, przed gotowaniem wyparz pomidory, obierz je ze skórki i usuń nasiona.
Jakie pomidory są najlepsze na przecier?
Wybieraj pomidory w pełni dojrzałe, ale nie przejrzałe. Unikaj pomidorów z plamami, pęknięciami czy oznakami gnicia. Kolor warzyw powinien być jednolity i intensywny. Sięgnij po mięsiste odmiany, o zwartym miąższu i małej ilości nasion, np. Roma, San Marzano, Amish Paste i Bycze Rogi,
Do czego wykorzystać przecier pomidorowy?
Przecier pomidorowy jest niebywale wszechstronnym składnikiem, który można wykorzystać na wiele sposobów w kuchni. Oto kilka popularnych zastosowań:
- Podstawa do sosu pomidorowego do makaronu
- Baza do sosów do pizzy, lasagne lub zapiekanek
- Zamiennik ketchupu
- Składnik zupy pomidorowej lub innych zup warzywnych (np. minestrone) oraz chłodników (np. gazpacho)
- Baza do dań jednogarnkowych, np. gulaszu, curry lub chili con carne
- Składnik marynat do mięs
- Podstawa szakszuki
- Dodatek do dań z ryżem, np. paelli