Jak zrobić samemu przyprawę garam masala?

2024-05-30 0:59

Chętnie eksperymentujemy z kuchnią azjatycką, której nieodzownym elementem są aromatyczne przyprawy w postaci tradycyjnych dla tamtych regionów mieszanek ziołowych. W kuchni hinduskiej taką przyprawą jest garam masala. Amatorom takich smaków polecamy wykonanie garam masala domowym sposobem.

Jak zrobić samemu przyprawę garam masala?

i

Autor: Getty Images

Garam masala - przepis

Oczywiście mieszankę przypraw garam masala można kupić gotową w naszych sklepach, ale od każdego producenta będzie ona miała różne smaki (a nawet kolor). Inaczej będzie aromatyzować potrawy garam masala kupiona w małych sklepikach w Indiach. W tych ostatnich przyrządza się przyprawy hinduskie starymi metodami i to są prawdziwe smaki Indii. My też możemy spróbować zrobić garam masalę domowym sposobem.  Składniki garam masala

  • 40 g owoców kminu

  • 25 g owoców kolendry

  • 20 g nasion kardamonu

  • 20 g czarnego pieprzu

  • 15 g zmielonej gałki muszkatołowej

  • 15 g goździków

  • 3 liście laurowe

  • 2 laski cynamonu

Sposób przygotowania:

Cynamon trzeba połamać na kawałki (ponieważ jest twardy można sobie pomóc tłuczkiem przez folię). Liście laurowe kruszymy (bez twardej żyłki). Wsypujemy teraz wszystkie przyprawy – bez gałki muszkatołowej - do miseczki.Podgrzewamy ok. 2 minut suchą patelnię i wrzucamy wszystkie składniki. Prażymy na małym ogniu aż przyprawy ściemnieją. Studzimy i mielimy (np. blenderem lub w młynku do kawy lub pieprzu). Dopiero po zmieleniu dodajemy gałkę i starannie mieszamy. Mieszankę przechowujemy w starannie zakręcanym słoiku. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście garam masala, to jest ona nieco cierpka, pikantna, z posmakiem korzennym od cynamonu i goździków. W kuchni hinduskiej jest ona nieodzownym dodatkiem do dań mięsnych, a także znakomitych warzywnych. Garam masalę dodaje się zawsze na koniec gotowania.

Warzywa po hindusku z garam masalą

Składniki:

Ziemniaki (4 duże lub 8 małych), 2 marchewki, 2 cebule, szklanka zielonego groszku (np. rozmrożonego lub z puszki), szklanka pokrojonych pomidorów bez skóry, 4  łyżeczki garam masala, sól, olej (nie oliwa) do smażenia.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę, wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 10 minut, odcedzamy. Na rozgrzanym oleju trzeba zeszklić posiekaną cebulę, następnie dodajemy ziemniaki z marchewką, pomidory, groszek, po około 3 minutach duszenia dodajemy garam masalę i dusimy jeszcze 3 minuty, na końcu do smaku doprawiamy solą.

Garam masala stanowi nie tylko istotny element kuchni hinduskiej, ale również wykazuje liczne korzyści zdrowotne. Składniki tej mieszanki, takie jak kardamon, goździki i cynamon, posiadają właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz wspomagające trawienie. Na przykład, kmin pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, kolendra pomaga w obniżaniu poziomu cholesterolu, a czarny pieprz wspomaga przewodnictwo pokarmowe oraz wchłanianie innych składników odżywczych. Dodanie garam masala do codziennej diety może więc wspomagać nie tylko smak potraw, ale też ogólną kondycję zdrowotną organizmu. W związku z tym, samodzielne przygotowanie tej przyprawy w domu daje nie tylko pełną kontrolę nad jej smakiem, ale również jej jakością i świeżością, co bezpośrednio przekłada się na jej właściwości zdrowotne.

QUIZ. Powiedzenia do zjedzenia - uzupełnij brakujące słowo i zostań mistrzem kulinarnych powiedzonek!

Pytanie 1 z 30
Pobić kogoś, to inaczej sprać go na kwaśne ....