Sos serowy to prosty sposób na uatrakcyjnienie dań z ryb i jajek, potraw z jarzyn i makaronu. Zależnie od rodzaju sera, można go przyrządzić w wersji łagodnej lub ostrzejszej. Wypróbuj przepis na sos serowy.
Przepis na łagodny sos serowy z żółtego sera
W tej wersji bazą sosu jest jasna zasmażka, którą rozprowadzamy pół na pół bulionem i mlekiem, a na koniec dodajemy żółty ser. Aby sos nie był mdły, warto go przyprawić sokiem z cytryny i gałką muszkatołową. Dobry do jajek, jarzyn, krokietów.
Składniki: 2 łyżki masła2 łyżki mąki 1/4 litra bulionu (może być z kostki)1/4 litra mleka150 g utartego żółtego sera (np. gouda, ementaler)sok z cytryny, gałka muszkatołowa, ewentualnie sól
Przygotowanie:Masło rozpuść w rondelku, wsyp mąkę i podsmażaj mieszając, aż mąka lekko się zezłoci. Wlej zimne mleko i mieszaj energicznie, podgrzewając na małym ogniu, aż powstanie gładka masa. Następnie wlewaj stopniowo bulion, cały czas mieszając. Gotuj 7-10 minut i wciąż mieszając wsypuj po trochu żółty ser. Gdy się rozpuści, przypraw sos szczyptą startej gałki muszkatołowej, sokiem z cytryny i ewentualnie posól do smaku (z umiarem, bo bulion i ser są już słone).
Przepis na ostry sos serowy z sera pleśniowego
To sos dla miłośników wyrazistych smaków. Doskonale komponuje się z łagodnymi w smaku warzywami: kalafiorem, brokułami, fasolką szparagową, szparagami, gotowanym na parze porem. Dobry też jako dodatek do makaronu i gotowanych na parze lub pieczonych ryb.
Składniki:200 g dojrzałego sera z niebieską pleśnią (typu gorgonzola, roquefort)łyżka masła50 ml białego wytrawnego wina50 ml gęstej śmietanysól, biały pieprz
Przygotowanie:Masło stop w rondelku, dodaj pokruszony ser pleśniowy i podgrzewaj mieszając. Wlej wino i nadal podgrzewaj, wciąż energicznie mieszając, aż ser się rozpuści. Dodaj śmietanę, wymieszaj, przypraw do smaku białym pieprzem i ewentualnie solą.
Sos z topionego sera – dla oszczędnych i początkujących
Jeśli nie masz czasu na przyrządzanie zasmażki albo chwilowo nie dysponujesz tak wykwintnymi składnikami jak białe wino i ser pleśniowy, możesz szybko zrobić prosty sos serowy z tego, co akurat jest w lodówce: mleka, serka topionego i jajka.
Składniki:250 g sera topionego bez dodatków1/4 litra gorącego mleka1 surowe żółtkosok z cytryny i pieprz do smaku
Przygotowanie:Mleko zagotuj w rondelku, włóż topiony ser i mieszaj, aż się rozpuści. Surowe żółtko roztrzep w kubku, dodaj łyżkę – dwie ciepłego sosu i wymieszaj. Rondel zestaw z ognia, wlej żółtko wymieszane z sosem i zamieszaj – już nie gotuj. Sos przypraw sokiem z cytryny i pieprzem.