Jak zrobić WEGETARIAŃSKIE SZASZŁYKI? Podajemy sprawdzone PRZEPISY na dania z grilla!

2024-05-31 13:26

Szaszłyki to jedne z najprostszych grillowych dań. Zazwyczaj podstawowym ich składnikiem są kawałki mięsa i warzyw, jednak te wegeatriańskie też są bardzo smaczne. Wystarczy, że mięsny dodatek zastąpimy rybą czy owocami, a efekt będzie równie smaczny.

Jak zrobić WEGETARIAŃSKIE SZASZŁYKI? Podajemy sprawdzone PRZEPISY na dania z grilla!

i

Autor: Getty Images

Przygotowując szaszłyki wegetariańskie musimy pamiętać, by zastosować duże i świeże kawałki warzyw, wówczas nie spieką się na grillu i będą smaczniejsze. Po drugie podobnie jak w przypadku większości dań grillowanych musimy pamiętać o częstym smarowaniu oliwą (najlepiej wymieszaną z solą i ziołami), by warzywa były soczyste.

Oprócz tych najbadziej znanych szaszłyków warzywnych przygotowanych z cukini, papryki, pieczarek, cebuli, czosnku czy pomidorków koktailowych istnieje wiele innych przepisów na jarskie szaszłyki. Poniżej podajemy kilka nowych pomysłów.

Przepis na szaszłyki z mintaja i suszonych śliwek

  • 75 dag filetów rybnych mintaja (może być też inna biała ryba),
  • ok. 15 dużych suszonych śliwek, 
  • pół szklanki wytrawnego białego wina 
  • 1/2 cytryny 
  • pęczek szczypiorku 
  • 1 łyżka oliwy 
  • kolendra sól, pieprz

Jak przygotować marynatę do ryby? Mieszamy wino z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, z 1 łyżką posiekanego szczypiorku i kolendrą. W tak powstałej marynacie moczymy przez około pół godziny pokrojoną na kawałki rybę. Śliwki moczymy w ciepłej wodzie. Rybę odsączamy doprawiamy solą i pieprzem. Nadziewać naprzemian ze śliwkami. Pieczemy na grillu ok. 10 minut. Co jakiś czas smarując oliwą.

Przepis na szaszłyki z sera tofu

  • ok. 25 dag sera tofu,
  • 1 puszka ananasa,
  • papryka (1/2 czerwonej i zielonej), 
  • sos sojowy, 
  • cytryna oliwa.

Jak przygotować marynatę do tofu? Aby szaszłyki były smaczniejsze najpierw musimy pokrojony ser namoczyć na ok. 6 godzin w marynacie przygotowanej z wyciśniętego soku z cytryny oraz sosu sojowego. Paprykę myjemy i kroimy na dość spore kawałki. Ananas odsączamy i również kroimy na części. Nadziewać naprzemiennie na nasmarowane oliwą szpikulce do szaszłyków. Pieczemy na grillu ok. 10 minut, smarując oliwą i przewracając, by się nie przypiekły.

Szaszłyki z łososia

  • 25-30 dag filetów z łososia, 
  • 1 puszka ananasów, 
  •  1 cebulka, 
  •  papryczka chilli (ok. 1-2 łyżeczki posiekanej),  
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 2 łyżki octu winnego, 
  • ok. 2 łyżek cukru (najlepiej brązowy), 
  • sól, pieprz.

Jak przygotować sos do smarowania szaszłyków? Cebulę obrać i przekroić na pół. Zarumienić na patelni bez tłuszczu. Ząbki czosnku (w całości) również podpiec na patelni. Następnie obrać i razem z resztą składników: cebulą, posiekaną papryczką i octem zmiksować. Doprawić. Ananasa odsączyć i pokroić na kawałki. Filety umyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Trzeba sprawdzić, czy nie ma w nich ości. Nadziewać na szpikulce do szaszłyków naprzemiennie z ananasem. Szaszłyki smarujemy wcześniej przygotowanym sosem. Pieczemy na grillu ok. 10 minut. Co jakiś czas smarując oliwą i przewracając. Smacznego.

Przepis na szaszłyki z bakłażana i halloumi

  • 1 bakłażan,
  • 200 g sera halloumi,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta cukinia,
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak przygotować marynatę do bakłażana i halloumi? Oliwę z oliwek mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano, solą i pieprzem. Bakłażana kroimy w grube plastry, a następnie na ćwiartki. Halloumi również kroimy w plastry o grubości około 1-2 cm. Paprykę i cukinię myjemy i kroimy na kawałki o podobnych rozmiarach. Warzywa i ser namaczamy w przygotowanej marynacie przez około 30 minut. Następnie nadziewamy naprzemiennie na szpikulce do szaszłyków. Pieczemy na grillu około 10 minut, regularnie smarując marynatą i obracając, aby równomiernie się upiekły oraz nabrały aromatu ziół i czosnku.

Dodatek bakłażana oraz ser halloumi w tego typu szaszłykach dodaje nieco więcej różnorodności oraz ciekawych smaków. Halloumi znane ze swojego jedwabistego, pełnego smaku i doskonale komponującego się z aromatyczną papryką i cukinią, tworzy zgrany duet z bakłażanem, który po grillowaniu staje się soczysty i lekko słodki. Marynata wzbogaca całą potrawę, nadając jej wyjątkowego charakteru dzięki zastosowaniu czosnku i oregano. Czas przygotowania tych szaszłyków jest stosunkowo krótki, co czyni je idealnym rozwiązaniem na letnie spotkania przy grillu.

QUIZ. Powiedzenia do zjedzenia - uzupełnij brakujące słowo i zostań mistrzem kulinarnych powiedzonek!

Pytanie 1 z 30
Pobić kogoś, to inaczej sprać go na kwaśne ....