Przygotowując szaszłyki wegetariańskie musimy pamiętać, by zastosować duże i świeże kawałki warzyw, wówczas nie spieką się na grillu i będą smaczniejsze. Po drugie podobnie jak w przypadku większości dań grillowanych musimy pamiętać o częstym smarowaniu oliwą (najlepiej wymieszaną z solą i ziołami), by warzywa były soczyste.
Oprócz tych najbadziej znanych szaszłyków warzywnych przygotowanych z cukini, papryki, pieczarek, cebuli, czosnku czy pomidorków koktailowych istnieje wiele innych przepisów na jarskie szaszłyki. Poniżej podajemy kilka nowych pomysłów.
Przepis na szaszłyki z mintaja i suszonych śliwek
- 75 dag filetów rybnych mintaja (może być też inna biała ryba),
- ok. 15 dużych suszonych śliwek,
- pół szklanki wytrawnego białego wina
- 1/2 cytryny
- pęczek szczypiorku
- 1 łyżka oliwy
- kolendra sól, pieprz
Jak przygotować marynatę do ryby? Mieszamy wino z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, z 1 łyżką posiekanego szczypiorku i kolendrą. W tak powstałej marynacie moczymy przez około pół godziny pokrojoną na kawałki rybę. Śliwki moczymy w ciepłej wodzie. Rybę odsączamy doprawiamy solą i pieprzem. Nadziewać naprzemian ze śliwkami. Pieczemy na grillu ok. 10 minut. Co jakiś czas smarując oliwą.
Przepis na szaszłyki z sera tofu
- ok. 25 dag sera tofu,
- 1 puszka ananasa,
- papryka (1/2 czerwonej i zielonej),
- sos sojowy,
- cytryna oliwa.
Jak przygotować marynatę do tofu? Aby szaszłyki były smaczniejsze najpierw musimy pokrojony ser namoczyć na ok. 6 godzin w marynacie przygotowanej z wyciśniętego soku z cytryny oraz sosu sojowego. Paprykę myjemy i kroimy na dość spore kawałki. Ananas odsączamy i również kroimy na części. Nadziewać naprzemiennie na nasmarowane oliwą szpikulce do szaszłyków. Pieczemy na grillu ok. 10 minut, smarując oliwą i przewracając, by się nie przypiekły.
Szaszłyki z łososia
- 25-30 dag filetów z łososia,
- 1 puszka ananasów,
- 1 cebulka,
- papryczka chilli (ok. 1-2 łyżeczki posiekanej),
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki octu winnego,
- ok. 2 łyżek cukru (najlepiej brązowy),
- sól, pieprz.
Jak przygotować sos do smarowania szaszłyków? Cebulę obrać i przekroić na pół. Zarumienić na patelni bez tłuszczu. Ząbki czosnku (w całości) również podpiec na patelni. Następnie obrać i razem z resztą składników: cebulą, posiekaną papryczką i octem zmiksować. Doprawić. Ananasa odsączyć i pokroić na kawałki. Filety umyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Trzeba sprawdzić, czy nie ma w nich ości. Nadziewać na szpikulce do szaszłyków naprzemiennie z ananasem. Szaszłyki smarujemy wcześniej przygotowanym sosem. Pieczemy na grillu ok. 10 minut. Co jakiś czas smarując oliwą i przewracając. Smacznego.
Przepis na szaszłyki z bakłażana i halloumi
- 1 bakłażan,
- 200 g sera halloumi,
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta cukinia,
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka suszonego oregano,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Jak przygotować marynatę do bakłażana i halloumi? Oliwę z oliwek mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano, solą i pieprzem. Bakłażana kroimy w grube plastry, a następnie na ćwiartki. Halloumi również kroimy w plastry o grubości około 1-2 cm. Paprykę i cukinię myjemy i kroimy na kawałki o podobnych rozmiarach. Warzywa i ser namaczamy w przygotowanej marynacie przez około 30 minut. Następnie nadziewamy naprzemiennie na szpikulce do szaszłyków. Pieczemy na grillu około 10 minut, regularnie smarując marynatą i obracając, aby równomiernie się upiekły oraz nabrały aromatu ziół i czosnku.
Dodatek bakłażana oraz ser halloumi w tego typu szaszłykach dodaje nieco więcej różnorodności oraz ciekawych smaków. Halloumi znane ze swojego jedwabistego, pełnego smaku i doskonale komponującego się z aromatyczną papryką i cukinią, tworzy zgrany duet z bakłażanem, który po grillowaniu staje się soczysty i lekko słodki. Marynata wzbogaca całą potrawę, nadając jej wyjątkowego charakteru dzięki zastosowaniu czosnku i oregano. Czas przygotowania tych szaszłyków jest stosunkowo krótki, co czyni je idealnym rozwiązaniem na letnie spotkania przy grillu.