Jakie lekkie przekąski są najlepsze na upały? Przepisy na sałatki

2024-05-29 5:06

Latem z reguły nie mamy dużego apetytu, a już na pewno nie mamy ochoty na dania ciężkie. Proponujemy lekkie przekąski, które zaspokoją głód i dodadzą energii. Zdrowe, pożywne sałatki sprawdzają się zwłaszcza podczas upałów.

Jakie lekkie przekąski są najlepsze na upały? Przepisy na sałatki

i

Autor: Getty Images

Sałatka ogórkowa z orzeszkami i fetą

Przygotowanie: ok. 15 minutPorcje: 4-6

  • 4 duże ogórki (obrać, przekroić wzdłuż na na pół i wyciąć ziarenka) 
  • 1 pęczek szczypioru (drobno posiekać)
  • 1/2 szklanki pokruszonej fety
  • 4 gałązki świeżego oregano
  • 1/4 szklanki uprażonych orzeszków nerkowca (mogą być inne)
  • 1/4 szklanki czerwonego octu winnego 
  • 1/4 szklanki oliwy,
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Ogórka pokrój na dowolny kształt i przerzuć do salaterki. Dodaj szczypior, fetę, oregano oraz orzeszki. Wszystko zalej oliwą i octem winnym, wymieszaj. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.

Sałatka z tuńczyka i ziemniaków

Przygotowanie: ok. 30 minutPorcje: 4

  • 2 spore steki z tuńczyka 
  • 12 małych czerwonych ziemniaczków
  • 1/2 pęczka pietruszki (drobno posiekać) 
  • 1/4 szklanki oliwy,
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekać)
  • 1 łyżka ostrego sosu (np. tabasco) 
  • 1 cytryna (wycisnąć sok i miąższ) 
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Filety z tuńczyka opłucz i osusz. W naczyniu połącz oliwę, sos tabasco i czosnek. Połową marynaty zalej tuńczyka i odstaw na bok. W międzyczasie ugotuj ziemniaki (ale nie obieraj ich!). Pamiętaj - najlepiej ugotować je na półtwardo. Teraz tuńczyka lekko oprósz solą i pieprzem i piecz przez 4-5 minut na rozgrzanym grillu (lub w piekarniku albo na patelni grillowej). Do dużego naczynia przełóż przekrojone na ćwiartki ziemniaki, dodaj do nich pokrojonego na cząstki upieczonego tuńczyka i dodaj zachowaną połowę marynaty oraz sok i miąższ z cytryny. Wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp pietruszką. 

Sałatka na ciepło z fasolki szparagowej

przygotowanie: ok. 30 minutporcje: 6

  • ok. pół kg fasolki szparagowej
  • 3 duże pomidory
  • 1 duża biała cebula
  • 120 ml oliwy
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Z fasolki odetnij końce i ugotuj ją w osolonej wodzie. W międzyczasie cebulę obierz i drobno posiekaj, pomidory pokrój w kostkę. Odcedzoną i miękką fasolkę przełóż do salaterki i zalej oliwą, dodaj cebulę, pomidory i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko zamieszaj i oprósz delikatnie solą i pieprzem. Podawaj na ciepło albo lekko przestudzone. 

Szpinak z kurczakiem

Przygotowanie: ok. 45 minut Porcje: 4

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku 
  • 240 ml śmietany kremówki 
  • 2 piersi z kurczaka 
  • 4-6 ząbków czosnku (drobno posiekać) 
  • 1 opakowanie makaronu (farfalle lub penne)
  • 2 łyżki masła (niesolonego)
  • 1 łyżeczka curry 
  • 2 łyżeczki chili 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżki parmezanu
  • olej do smażenia 
  • sól i pieprz do smaku 

Pierś kurczaka opłucz i pokrój na kawałki (najlepiej drobne, bo mają być częścią sosu) i posyp go przyprawami. Następnie mięso podsmaż na rozgrzanym oleju na patelni. Zdejmij i odłóż na bok. Rozmroź szpinak (w mikrofalówce bądź w rondelku), w międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.

Kiedy szpinak będzie już gotowy, odcedź go. Z kolei na patelni rozpuść masło z odrobiną oleju (masło się wtedy nie spali) i wrzuć odcedzony szpinak. Dodaj śmietanę, czosnek, sól, pieprz i parmezan. Teraz dodaj do szpinaku kurczaka i duś wszystko pod przykryciem na małym gazie. W międzyczasie odcedź makaron i przełóż do dużej misy. Kiedy sos ze szpinakiem zgęstnieje, połącz go z makaronem. Całość możesz jeszcze oprószyć parmezanem.  

Sałatka z młodych ziemniaczków

przygotowanie: ok. 30 minutporcje: 4

  • 1/2 kg młodych ziemniaków (białych lub czerwonych) 
  • 2 szczypiorki
  • 1 łyżka marynowanych kaparów 
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki koperku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki octu winnego
  • 1/2 łyżeczki cukru

Ziemniaczki ugotuj w „mundurkach”. W międzyczasie posiekaj pietruszkę, koperek, szczypiorek i czosnek. Kiedy ziemniaczki będą już miękkie, odcedź je i przełóż do misy sałatkowej (nie obieraj ze skórek), dodaj do nich szczypiorek, pietruszkę, koperek, czosnek i kapary. Wymieszaj. Następnie w małym naczyniu wymieszaj oliwę, ocet winny z solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalej ziemniaczki. Wymieszaj. Podawaj schłodzone albo w temperaturze pokojowej.

Wegetariańska sałatka z ciecierzycą i awokado

Przygotowanie: ok. 20 minut Porcje: 4

  • 1 puszka ciecierzycy (około 400 g, odsączona i opłukana)
  • 2 dojrzałe awokado (obrane i pokrojone w kostkę)
  • 1 czerwona cebula (drobno posiekana)
  • 1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę)
  • 1 pęczek kolendry (drobno posiekany)
  • 1 limonka (wyciśnięty sok)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 mały ząbek czosnku (drobno posiekany)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Do dużej misy przełóż ciecierzycę, awokado, cebulę, paprykę i kolendrę. W mniejszej misce wymieszaj sok z limonki, oliwę, miód, czosnek, sól i pieprz, tworząc dressing. Polej nim sałatkę i delikatnie wymieszaj całość, aby składniki równomiernie się pokryły. Podawaj natychmiast, aby awokado nie zaczęło ciemnieć.

QUIZ PRL. Kulinarne rarytasy Polski Ludowej

Pytanie 1 z 15
Z jakiej wędliny w PRL-u robiono kotlety "jajko w gniazdku"?
QUIZ PRL. Kulinarne rarytasy Polski Ludowej, czyli PRL na talerzu! Sprawdź swoją pamięć!