Domowy ketchup lepszy niż sklepowy. Dwa przepisy na perfekcyjny ketchup

2024-08-12 12:21

Dlaczego warto jeść ketchup, zwłaszcza ten domowej roboty? Pomidory są niezwykle zdrowe na surowo, a jeszcze bardziej... przetworzone. Mają co prawda mniej witamin, za to znacznie więcej likopenu – barwnika o antyrakowym działaniu. Jedzmy więc ketchupy!

Domowy ketchup

i

Autor: Getty Images

Ostry ketchup pomidorowy – przepis

Składniki:

  • 2 kg pomidorów,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
  • 1,5 łyżeczki ostrej musztardy (np. rosyjskiej),
  • 1,5 łyżeczki przyprawy chili

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki.
  2. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
  3. Do rondla wlać wino, rozpuścić w nim cukier z musztardą i chili, włożyć rozdrobnione jarzyny, gotować na małym ogniu pół godziny.
  4. Sos wystudzić, przetrzeć przez sitko, znowu zagotować.
  5. Gotowy keczup przełożyć do suchych, gorących, wysterylizowanych w piekarniku słoiczków. Zamknąć i pasteryzować 10 minut w temperaturze 100 st.

Ketchup z jabłkami – przepis

Składniki:

  • 2 kg pomidorów,
  • 0,5 kg jabłek,
  • 200 g marchwi,
  • 150 g selera,
  • 150 g pietruszki,
  • 250 g cebuli,
  • łyżka zmielonego kminku,
  • 50 g musztardy,
  • po 10 g pieprzu i słodkiej papryki,
  • 2 sproszkowane liście laurowe,
  • 4 sproszkowane goździki,
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 200 ml octu 10 proc.,
  • 3 łyżki soli,
  • 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa umyć i zetrzeć na tarce, jabłka oczyścić z gniazd nasiennych i drobno pokroić.
  2. Dodać przyprawy i w kamiennym garnku lub szklanej misce (nie może być metalowa!) odstawić na dobę.
  3. Następnego dnia gotować na małym ogniu przez 4 godziny, często mieszając. Przetrzeć przez gęste sito.
  4. Ponownie przelać do garnka i powoli doprowadzić do wrzenia. Dodać koncentrat pomidorowy.
  5. Gorący keczup przelewać do wysterylizowanych w piekarniku, suchych, gorących słoików. Zakręcić i pasteryzować „pod kocykiem” przez 20 minut.

Polecany artykuł:

Jak zrobić ketchup śliwkowy?

Dla uzyskania jeszcze bardziej wyrazistego smaku, możesz rozważyć dodanie kilku łyżeczek wędzonej papryki do swojego ostrego ketchupu. Ten składnik doda głębszego, wędzonego aromatu i podkreśli ostrość ketchupu, nadając mu unikalny charakter. Zmiana ta może być również ciekawą alternatywą dla tych, którzy lubią eksperymentować z tradycyjnymi przepisami i poszukują nowych doznań kulinarnych.