Makaron można przyrządzać na wiele sposobów, a najbardziej popularne są zapewne te z mięsnymi sosami. Dla odmiany proponujemy dziś trzy wersje wegetariańskie – równie sycące i pyszne co lazania czy spaghetti bolognese. Wszystkie przepisy są na 2 porcje.
Makaron ze szpinakiem
Amatorów tego zielonego warzywa zapewne ucieszy wiadomość, że proponowany przez nas sos szpinakowo-serowy nadaje się doskonale także na farsz do naleśników i zapiekanek (np. quiche’a). W sezonie warto go robić ze świeżym szpinakiem, zimą można zrobić z mrożonym, niezbyt mocno rozdrobnionym. Składniki:
- 200 g makaronu rurki,
- paczka mrożonego szpinaku lub 1 kg świeżego,
- 150 g sera typu feta,
- ząbek czosnku,
- łyżka masła,
- sól, pieprz,
- maggi w płynie
Przygotowanie:Świeży szpinak przebrać, opłukać, wrzucić do rondla na rozgrzane masło i dusić kilka minut pod przykryciem, aż zmięknie. Zdjąć przykrywkę i odparować szpinak (mrożony rozmrozić, przesmażyć na maśle i odparować). Dodać przeciśnięty ząbek czosnku, przyprawić pieprzem i maggi, ewentualnie trochę posolić (nie za dużo, bo ser jest słony). Ser pokroić w kosteczkę, dodać do szpinaku, podgrzewając lekko przemieszać. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, dodać do szpinaku, wymieszać i wyłożyć na talerze.
Makaron z łososiem lub tuńczykiem
Do przyrządzenia tego sosu najlepiej nadaje się ryba w sosie własnym – lepiej nie dodawać takiej w oleju, ponieważ sos i tak jest bardzo sycący. Dla dbających o linię polecamy jogurt – ci, którzy nie muszą się oszczędzać, mogą użyć śmietany i nie żałować parmezanu. Smakosze mogą oczywiście użyć pieczonego łososia i odrobiny bulionu zamiast ryby i zalewy z puszki. Uwaga: pieprz powinien być świeżo mielony!
Składniki:
- 200 g makaronu (rurki, kokardki lub szerokie wstążki),
- puszka łososia lub tuńczyka w zalewie (opcjonalnie 150 g łososia pieczonego i kilka łyżek bulionu),
- duża cebula,
- 4-5 łyżek jogurtu bałkańskiego lub śmietany 12 proc. do zup i sosów,
- 2 łyżki startego parmezanu,
- sos sojowy,
- olej,
- sól, pieprz, szczypta tymianku
Przygotowanie:Rybę odcedzić, zalewę zachować (pieczoną rozdrobnić na małe kawałki). Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, zeszklić na patelni na rozgrzanym oleju. Dodać śmietanę lub jogurt, podgrzać (nie gotować, aby jogurt się nie zwarzył), przyprawić sosem sojowym, tymiankiem i pieprzem. Na koniec dodać rybę, ponownie podgrzać, delikatnie przemieszać i ewentualnie rozrzedzić zalewą z puszki lub bulionem. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wyłożyć na talerze, polać sosem i posypać parmezanem.
Zapiekany makaron z sosem serowym
Danie ma tę zaletę, że można je przygotować wcześniej i podgrzać w piekarniku w odpowiednim momencie - dlatego jest idealne na przyjęcie.
Składniki:
- 200 g makaronu kolanka lub innego krótkiego makaronu,
- 2/3 szklanki mleka,
- ½ szklanki kremówki,
- ząbek czosnku,
- 180 g startego sera (np. cheddar lub ementaler i ewentualnie parmezan)
na posypkę:
- 3 łyżki bułki tartej,
- 2 łyżki startego sera gruyère lub parmezanu,
- łyżeczka oliwy
Przygotowanie:Makaron ugotować al dente (powinien stawiać lekki opór przy zgryzaniu). Mleko i kremówkę wlać do rondelka, dodać przeciśnięty czosnek, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 5 minut, po czym dodać starty ser i podgrzewać mieszając, aż ser się stopi. Sos odstawić z ognia; gdy przestygnie, wymieszać z ugotowanym makaronem i przełożyć do płytkiego żaroodpornego naczynia. Bułkę tartą wymieszać z serem i oliwą, posypką przykryć wierzch zapiekanki. Zapiekać w temperaturze 200 st. C około 15 minut, aż wierzch się zrumieni.
Makaron z pieczonymi warzywami
Makaron z pieczonymi warzywami to danie pełne smaku i koloru, które jest idealne na lekki obiad czy kolację. Użycie pieczonych warzyw wzbogaca smak potrawy, a dodatkowo jest to sposób na przemycenie większej ilości warzyw do diety.
Składniki:
- 200 g makaronu penne lub fusilli,
- 1 mała cukinia,
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka,
- 1 duża czerwona cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 100 g sera feta,
- sól, pieprz, suszone oregano, bazylia,
- pół cytryny
Przygotowanie: Warzywa umyć i pokroić w dużą kostkę. Cebulę pokroić w piórka, a czosnek delikatnie rozgnieść. Wszystkie warzywa wrzucić do dużej miski, dodać oliwę, sól, pieprz, oregano i bazylię, a następnie dokładnie wymieszać. Warzywa rozłożyć równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie i lekko zrumienione. Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu, odcedzić i przelać zimną wodą. Warzywa wyjąć z piekarnika i wymieszać z makaronem, dodać pokrojoną w kostkę fetę, kilka kropli soku z cytryny i delikatnie przemieszać. Danie podawać na ciepło, udekorowane świeżymi ziołami.