Zapiekanka ziemniaczana w sosie musztardowym
Składniki:
-
80 dag ziemniaków
-
2 cebule pokrojone w piórka
-
ząbek czosnku posiekany
-
2 łyżki gruboziarnistej musztardy
-
szlanka bulionu warzywnego125 ml śmietany
-
8 dag startego sera gouda
-
1/2 pęczka natki
-
sól, pieprz
Przygotowanie:Ziemniaki obrać, pokroić w plastry, obgotować 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzić i włożyć do formy do zapiekania. Cebulę i czosnek poddusić na maśle. Dodać bulion, śmietanę, sól i pieprz. Zagotować. Zalać ziemniaki, posypać serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Zapiekanka szwajcarska
Składniki:
-
20 dag pokrojonych szalotek
-
2 dag masła
-
75 dag ziemniaków
-
10 dag startego sera gruyer
-
100 ml białego wina
-
100 ml wody
-
150 ml śmietany
-
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:Szalotki podsmażyć na maśle. Obrać ziemniaki, pokroić w plasterki. Formę posmarować tłuszczem, ułożyć warstwami ziemniaki, cebulę i ser. Posolić i popieprzyć, wlać wino z wodą. Przykryć folią i piec 50 minut. Zdjąć folię, zalać śmietaną, zapiec na złoty kolor.
Ziołowa zapiekanka z ziemniakami
Składniki:
-
1 kg ziemniaków
-
zioła: po łyżeczce tymianku, szałwii, rozmarynu
-
6 ząbków czosnku
-
6 łyżek oliwy
-
sól, pieprz
Przygotowanie:Obrane ziemniaki pokroić na ćwiartki, ułożyć w formie do pieczenia, posypać ziołami (mogą być świeże lub suszone, co masz), solą i pieprzem. Dołożyć czosnek, polać oliwą. Wymieszać. Piec bez przykrycia mieszając co jakiś czas.
Zapiekanka ziemniaczana jest daniem, które można urozmaicić na wiele sposobów, dodając różnorodne składniki i przyprawy. Dla tych, którzy poszukują nieco intensywniejszych smaków, warto rozważyć dodanie do każdej z wymienionych zapiekanek dodatkowych składników, takich jak wędzony boczek czy kiełbasa, które wprowadzą element mięsny. W wersji wegetariańskiej świetnie sprawdzi się dodatek pieczarek, papryki lub świeżego szpinaku. Dodatkowo, zastosowanie różnych rodzajów sera, takich jak feta, parmezan czy cheddar, może nadać zapiekankom nowe, interesujące nuty smakowe. Eksperymentując z przyprawami, możemy wzbogacić danie o egzotyczne aromaty – na przykład dodatek kminu rzymskiego czy curry wprowadzi zupełnie nową jakość. Niezależnie od wybranych dodatków, zapiekanka ziemniaczana zawsze pozostaje komfortowym i sycącym posiłkiem, idealnym na każdą porę roku.