Łatwe zapiekanki z ziemniaków [PRZEPISY]

2024-06-03 11:40

Zapiekanki sprawdzają się w codziennym gotowaniu. Do ich przygotowania można użyć składników dostępnych aktualnie w lodówce, warzyw, wędlin, resztek pieczonego lub gotowanego mięsa. Ich smak zależy wyłącznie od twojej fantazji. Same ziemniaki też mogą stanowić bazę dla pysznych potraw z piekarnika.

Łatwe zapiekanki z ziemniaków [PRZEPISY]

i

Autor: Getty Images

Zapiekanka ziemniaczana w sosie musztardowym

Składniki:

  • 80 dag ziemniaków

  • 2 cebule pokrojone w piórka

  • ząbek czosnku posiekany

  • 2 łyżki gruboziarnistej musztardy

  • szlanka bulionu warzywnego125 ml śmietany

  • 8 dag startego sera gouda

  • 1/2 pęczka natki

  • sól, pieprz 

Przygotowanie:Ziemniaki obrać, pokroić w plastry, obgotować 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzić i włożyć do formy do zapiekania. Cebulę i czosnek poddusić na maśle. Dodać bulion, śmietanę, sól i pieprz. Zagotować. Zalać ziemniaki, posypać serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Zapiekanka szwajcarska

Składniki:

  • 20 dag pokrojonych szalotek

  • 2 dag masła

  • 75 dag ziemniaków

  • 10 dag startego sera gruyer

  • 100 ml białego wina

  • 100 ml wody

  • 150 ml śmietany

  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:Szalotki podsmażyć na maśle. Obrać ziemniaki, pokroić w plasterki. Formę posmarować tłuszczem, ułożyć warstwami ziemniaki, cebulę i ser. Posolić i popieprzyć, wlać wino z wodą. Przykryć folią i piec 50 minut. Zdjąć folię, zalać śmietaną, zapiec na złoty kolor.

Ziołowa zapiekanka z ziemniakami

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • zioła: po łyżeczce tymianku, szałwii, rozmarynu

  • 6 ząbków czosnku

  • 6 łyżek oliwy

  • sól, pieprz

Przygotowanie:Obrane ziemniaki pokroić na ćwiartki, ułożyć w formie do pieczenia, posypać ziołami (mogą być świeże lub suszone, co masz), solą i pieprzem. Dołożyć czosnek, polać oliwą. Wymieszać. Piec bez przykrycia mieszając co jakiś czas.

Zapiekanka ziemniaczana jest daniem, które można urozmaicić na wiele sposobów, dodając różnorodne składniki i przyprawy. Dla tych, którzy poszukują nieco intensywniejszych smaków, warto rozważyć dodanie do każdej z wymienionych zapiekanek dodatkowych składników, takich jak wędzony boczek czy kiełbasa, które wprowadzą element mięsny. W wersji wegetariańskiej świetnie sprawdzi się dodatek pieczarek, papryki lub świeżego szpinaku. Dodatkowo, zastosowanie różnych rodzajów sera, takich jak feta, parmezan czy cheddar, może nadać zapiekankom nowe, interesujące nuty smakowe. Eksperymentując z przyprawami, możemy wzbogacić danie o egzotyczne aromaty – na przykład dodatek kminu rzymskiego czy curry wprowadzi zupełnie nową jakość. Niezależnie od wybranych dodatków, zapiekanka ziemniaczana zawsze pozostaje komfortowym i sycącym posiłkiem, idealnym na każdą porę roku.

Quiz. W sklepie rybnym. Mało kto odpowie na 10 pytanie!

Pytanie 1 z 10
Ta ryba może spowodować śmierć i tylko nieliczni kucharze potrafią ją przyrządzić. Mowa o: