nadaje ciastu zaskakujaco intensywny, zielony kolor. Kontrastuje z nim śnieżna biel masy śmietanowej. Przygotuj ciasto leśny mech na domowe przyjęcie – efekt będzie piorunujący!
Ciasto leśny mech - składniki
Składniki ciasta:
- 450 g mrożonego szpinaku
- 250 g cukru
- cukier waniliowy
- 3 duże jajka
- 1 szklanki oleju
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanki mąki krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masy śmietanowej:
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 2 opakowania śmietan-fixu
- 2 łyżki cukru pudru
- owoc granatu do dekoracji
Ciasto leśny mech - przygotowanie
Ciasto: Szpinak rozmrozić, osączyć na sicie i odcisnąć z nadmiaru wody. Do miski wbić jajka, cukier i cukier waniliowy, zmiksować na puszystą masę. Ciągle miksując, dodawać stopniowo olej. Obydwie mąki przesiać, dodać do masy maślanej i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać szpinak, całość delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyc papierem do pieczenia, nałożyć masę szpinakową. Piec 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 St. C. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche. Wyjąc z tortownicy i ostudzić.
Masa śmietanowa:Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać śmietan fix i cukier puder.
Wykończenie:Z ciasta odciąć wierzch i pokruszyć. Na krążek ciasta wyłożyć masę śmietanową, posypać obficie okruszkami i leciutko docisnąć dłonią, aby nie odpadały. Wierzch ciasta posypać pestkami granatu. Schłodzić w lodówce.
Aby uatrakcyjnić wygląd ciasta leśny mech, do masy śmietanowej możesz dodać kostki galaretki (np. agrestowej). W tym celu przyrządź galaretkę z nieco mniejszą ilością wody niż w przepisie na opakowaniu (ok. 1/4 mniej), wlej ją do prostokątnego naczynia i dobrze schłodź w lodówce. Gdy zesztywnieje, pokrój w dużą kostkę i wymieszaj z gotową masą śmietanową.
Dla dodatkowego efektu smakowego i teksturalnego, możesz wzbogacić ciasto leśny mech o warstwę kremu mascarpone. Aby przygotować krem, połącz 250 g serka mascarpone ze 150 g słodzonego mleka skondensowanego, delikatnie mieszając aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Nałóż krem mascarpone między dwie warstwy masy śmietanowej lub bezpośrednio na szpinakowe ciasto przed nałożeniem głównej masy śmietanowej. Warstwa kremu mascarpone doda ciastu aksamitności oraz subtelnej, kremowej słodyczy, która idealnie skomponuje się z owocami granatu i zielonym szpinakiem, tworząc nie tylko wizualnie atrakcyjne, ale i wyjątkowo smaczne ciasto.