Jak zrobić aroniówkę w domu? Łatwy przepis na nalewkę aroniową

2024-08-25 10:15

Przepis na arioniówkę jest prosty i zawsze wychodzi, ponieważ aronia nie gromadzi w sobie toksycznych związków chemicznych, t.j. ołowiu, arsenu, kadmu. Surowe owoce mają cierpki, gorzki smak, ale można ich użyć do zrobienia smacznej i krzepiącej nalewki. Jak zrobić aroniówkę?

Nalewska z aronii

i

Autor: Getty Images

Zdrowie w aronii - co dobrego kryje w sobie aronia?

Składniki zawarte w owocach aronii skutecznie chronią nasze zdrowie. Zawierają cenne antocyjany, czyli naturalne barwniki roślinne, które mają działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Wspierają nasze serce i układ odpornościowy. Owoce aronii mają też w sobie kwasy organiczne, witaminy (C, B2, B6, PP, E, prowitaminę A) oraz rzadko spotykane: molibden, mangan, miedź, bor, jod. Za pomocą aronii można też walczyć z nadwagą, ponieważ jest źródłem pektyn i błonnika.

Te zdrowe owoce mogą być smaczne, jeśli przyrządzimy je w odpowiedni sposób.

Przepis na aroniowkę

Składniki:

  • 1 kg aronii;
  • 20 dag listków aronii;
  • 1 kg cukru;
  • 1/2 l spirytusu;
  • 1 l czystej wódki (60%);
  • 1 duża cytryna;
  • 1,5 l źródlanej wody

Sposób przygotowania:

1. Cytrynę umyć i sparzyć wrzątkiem, obrać. Skórkę pokroić w paseczki. Z miąższu wycisnąć sok i włożyć do lodówki.

2. Owoce aronii odszypułkować.

3. Aronie i skórkę cytrynową przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu przez godzinę.

4. Odstawić na dobę pod przykryciem.

5. Następnego dnia przecedzić przez gazę i zagotować.

6. Do płynu dodać cukier i mieszać powoli, dopóki się nie rozpuści.

7. Dodać sok z cytryny i wódkę.

8. Całość ostudzić, przelać do butelek i odłożyć w chłodne miejsce na 7 miesięcy.

Warto również zwrócić uwagę na właściwości prozdrowotne aronii w kontekście chorób neurodegeneracyjnych, takich jak Alzheimer czy Parkinson. Badania wykazały, że zawarte w aronii antocyjany i flawonoidy mogą pomóc w ochronie komórek mózgowych przed stresem oksydacyjnym, co jest jednym z czynników przyczyniających się do rozwoju tych schorzeń. Regularne spożywanie aronii może zatem wspierać zdrowie mózgu i poprawić funkcje kognitywne, co jest szczególnie ważne dla osób w starszym wieku. Komponenty bioaktywne obecne w aronii przyczyniają się do redukcji stanu zapalnego oraz poprawy krążenia krwi w mózgu, co dodatkowo sprzyja utrzymaniu jego zdrowia.