Napoje na upały: frappe, mrożona herbata, granita, jogurtowe smoothie. Przepisy

2024-07-13 8:45

W czasie upałów trzeba dużo pić. Najchętniej sięgamy wtedy po zimne wersje tradycyjnych napojów - mrożoną kawę czy herbatę. Warto także pamiętać o tych na bazie owoców czy przetworów mlecznych.

Pyszne napoje idealne na upały

i

Autor: Getty Images

Idealny napój na lato powinien nie tylko gasić pragnienie, lecz także pobudzać, bo wysoka temperatura często powoduje senność. Najlepsza będzie do tego mrożona kawa czy herbata. Przyrządzając zimne napoje warto także korzystać z letniej obfitości świeżych owoców - są naturalnym źródłem mikroelementów, które tracimy wraz z potem. A jeśli do owocowego koktajlu dodamy jogurt, zaspokoi także łaknienie: jogurtowe smoothie to świetny pomysł na małe co nieco między posiłkami.

Frappe – kawa po grecku

Składniki:Na 1 porcję kawy potrzeba ok. 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, po 150 ml mleka i wody, ewentualnie cukier do smaku (jeśli słodzimy kawę) oraz kostki lodu lub kruszony lód. Przygotowanie: Na dno wysokiej szklanki sypiemy kawę i cukier, wlewamy 3 łyżki wody i mieszamy mikserem do frappe, aż powstanie gruba warstwa piany. Kto nie ma miksera, może te składniki włożyć do słoika z nakrętką i potrząsać tak długo, aż powstanie piana, po czym przelać do szklanki. Na koniec po ściance szklanki wlewamy pozostałą wodę i mleko i dodajemy lód. Kawę frappe pijemy przez słomkę; kto lubi, może przyozdobić wierzch napoju kleksem bitej śmietany.

Mrożona herbata

Składniki:Na 3-4 porcje wystarczą 2 torebki czarnej herbaty na 1 litr wody, duża cytryna, ok. 6 łyżeczek cukru lub miodu. Można dodać pokrojoną w plasterki limonkę i kilka zgniecionych listów mięty.Przygotowanie:Herbatę parzymy w szklance wody nie dłużej niż 2-3 minuty (krótko parzona lepiej pobudza), napar studzimy i wlewamy do dzbanka, dopełniamy do ok. 1 litra zimną wodą mineralną i wlewamy sok wyciśnięty z ½ cytryny. Pozostałą połówkę cytryny obieramy ze skórki, kroimy w plasterki i dodajemy do napoju, na koniec słodzimy do smaku cukrem lub miodem i ewentualnie dodajemy plasterki limonki oraz zgniecione listki świeżej mięty. Przed podaniem chłodzimy w lodówce.

Owocowa granita

Składniki:3-4 porcje zrobimy z 1 kg miękkich owoców (truskawki, maliny, jagody), 1 szklanki wody i ok. 1 szklanki cukru. Przygotowanie:Wodę gotujemy kilka minut z cukrem, syrop studzimy. Owoce myjemy, oczyszczamy z szypułek i razem z syropem miksujemy w blenderze na delikatny mus. Wlewamy do metalowej lub plastikowej miseczki i wstawiamy do zamrażalnika na 4-5 godzin, co godzinę delikatnie mieszamy widelcem, tak by powstały drobne kryształki zmrożonej masy. Gotową granitę przekładamy do szklaneczek, podajemy ze słomką.

Jogurtowe smoothie

Składniki:Na 2 porcje wystarczy 30 dag truskawek, 1 dojrzała, miękka brzoskwinia, 2 łyżeczki cukru waniliowego i 200 ml jogurtu naturalnego lub greckiego.Przygotowanie:Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek, brzoskwinię obieramy ze skórki, kroimy na kawałki, usuwając pestkę. Owoce miksujemy w blenderze z cukrem, dodajemy zimny jogurt i miksujemy całość jeszcze raz. Smoothie wlewamy do szklanek i od razu podajemy (ze słomką lub długą łyżeczką).

Dla tych, którzy chcą eksperymentować z nietypowymi smakami, ciekawą opcją na letnie orzeźwienie mogą być również napoje na bazie ziół i przypraw. Przykładem może być mrożona herbata z dodatkiem lawendy i rozmarynu, które nadają napojowi nie tylko unikalny smak, ale również działają relaksująco. Inny pomysł to lemoniada imbirowa z miętą, która dzięki zawartości imbiru nie tylko gasi pragnienie, ale również działa przeciwzapalnie i wspomaga trawienie. Przygotowanie takich napojów jest proste: wystarczy dodać odpowiednią ilość świeżych lub suszonych ziół i przypraw do podstawowego przepisu na lemoniadę czy herbatę, a następnie schłodzić napój w lodówce. Przyprawy i zioła można także zamrozić w kostkach lodu, aby stopniowo uwalniały swoje aromaty podczas picia.