Ogórki małosolne na sucho są delikatniejsze w smaku niż tradycyjne, bardziej chrupiące, a dodatkowo nie tracą koloru. Nic więc dziwnego, że robią coraz większą karierę.
Ogórki małosolne na sucho (bez zalewy) – przepis
Składniki
- 1 kg ogórków gruntowych
- 1 łyżka soli (najlepiej kamiennej niejodowanej do przetworów)
- korzeń chrzanu (dł. ok. 10 cm)
- 1 łyżka ziaren gorczycy
- 5 ząbków czosnku
- 2 gałązki kopru z baldaszkami (ew. pęczek koperku)
- opcjonalnie: 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, liść chrzanu
Przygotowanie
- Potrzebujemy zamykanego woreczka foliowego, najlepiej takiego do przechowywania mrożonek. Ogórki myjemy, lekko odcinamy końcówki – dzięki temu zniknie goryczka, a także wytworzy się wilgoć, która dobrze rozpuści sól. Wrzucamy ogórki do woreczka.
- Korzeń chrzanu kroimy na małe kawałki, a ząbki czosnku na plasterki. Jeśli lubimy, możemy też przygotować pokruszone liście laurowe, lekko zgniecione ziarenka ziela angielskiego oraz liść chrzanu (ewentualnie: wiśni, porzeczki).
- Wymienione składniki i gorczycę wrzucamy do ogórków. Równomiernie oprószamy je także solą.
- Przed zamknięciem woreczka warto usunąć z niego nadmiar powietrza.
- Po zamknięciu delikatnie potrząsamy ogórkami, tak by przyprawy równomiernie się rozłożyły (uwaga tylko, by nie przedziurawić woreczka!).
- Przez 4 godziny przechowujemy ogórki w lodówce, przez kolejne 20 godzin – w temperaturze pokojowej. W sumie można odczekać także 48 godzin.
Po otwarciu ogórki należy trzymać w lodówce. Smacznego!
Aby uzyskać jeszcze bardziej intensywny smak ogórków małosolnych na sucho, można dodać do przepisu oregano lub tymianek, co nada przetworom unikalnego aromatu.
Warto również pamiętać, że ilość soli można modyfikować w zależności od preferencji smakowych, jednak minimalna ilość potrzebna do ukiszenia wynosi 1% masy ogórków.
Dodatkowo, dla osób preferujących ostrzejsze smaki, można dołożyć drobno posiekaną papryczkę chili. Tak przygotowane ogórki doskonale komponują się jako dodatek do kanapek, sałatek czy grillowanych mięs, dostarczając orzeźwiającego i pikantnego smaku.