Ogórki małosolne na sucho, bez zalewy. Jak je zrobić?

2024-08-10 10:09

Czy można zrobić ogórki małosolne na sucho, czyli bez zalewy? Okazuje się, że tak! Co więcej, takie sprytne rozwiązanie stało się prawdziwym hitem w ostatnim czasie. Sprawdź, jak przygotować ogórki małosolne bez wody i słoików.

Ogórki małosolne na sucho

i

Autor: Getty Images

Ogórki małosolne na sucho są delikatniejsze w smaku niż tradycyjne, bardziej chrupiące, a dodatkowo nie tracą koloru. Nic więc dziwnego, że robią coraz większą karierę.

Ogórki małosolne na sucho (bez zalewy) – przepis

Składniki

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 1 łyżka soli (najlepiej kamiennej niejodowanej do przetworów)
  • korzeń chrzanu (dł. ok. 10 cm)
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 gałązki kopru z baldaszkami (ew. pęczek koperku)
  • opcjonalnie: 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, liść chrzanu

Przygotowanie

  1. Potrzebujemy zamykanego woreczka foliowego, najlepiej takiego do przechowywania mrożonek. Ogórki myjemy, lekko odcinamy końcówki – dzięki temu zniknie goryczka, a także wytworzy się wilgoć, która dobrze rozpuści sól. Wrzucamy ogórki do woreczka.
  2. Korzeń chrzanu kroimy na małe kawałki, a ząbki czosnku na plasterki. Jeśli lubimy, możemy też przygotować pokruszone liście laurowe, lekko zgniecione ziarenka ziela angielskiego oraz liść chrzanu (ewentualnie: wiśni, porzeczki).
  3. Wymienione składniki i gorczycę wrzucamy do ogórków. Równomiernie oprószamy je także solą.
  4. Przed zamknięciem woreczka warto usunąć z niego nadmiar powietrza.
  5. Po zamknięciu delikatnie potrząsamy ogórkami, tak by przyprawy równomiernie się rozłożyły (uwaga tylko, by nie przedziurawić woreczka!).
  6. Przez 4 godziny przechowujemy ogórki w lodówce, przez kolejne 20 godzin – w temperaturze pokojowej. W sumie można odczekać także 48 godzin.

Po otwarciu ogórki należy trzymać w lodówce. Smacznego!

Aby uzyskać jeszcze bardziej intensywny smak ogórków małosolnych na sucho, można dodać do przepisu oregano lub tymianek, co nada przetworom unikalnego aromatu.

Warto również pamiętać, że ilość soli można modyfikować w zależności od preferencji smakowych, jednak minimalna ilość potrzebna do ukiszenia wynosi 1% masy ogórków.

Dodatkowo, dla osób preferujących ostrzejsze smaki, można dołożyć drobno posiekaną papryczkę chili. Tak przygotowane ogórki doskonale komponują się jako dodatek do kanapek, sałatek czy grillowanych mięs, dostarczając orzeźwiającego i pikantnego smaku.